همه ما باید در حوزه جوانی جمعیت بهخوبی ایفای نقش نماییم
- بازدید: 221
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: همه ما باید بگوییم که "نقش من در جوانی جمعیت چیست" و در این خصوص بهخوبی ایفای نقش نماییم.
به گزارش وب دا، دکتر محمد احمدیان در همایش جوانی جمعیت، با بیان اینکه ما کشوری با سالمندی بالای ۲۰ درصد هستیم، در حالی که میانگین جهانی آن ۱۵ درصد بوده است تصریح کرد: تا ۲ سال قبل که بحث جوانی جمعیت مطرح شد کسی پیگیر رفع مشکل چالشهای جمعیتی نبود، اما پس از تصویب قانون آن تکلیف هر مجموعه مشخص شد.
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه وظیفه حوزه بهداشت و درمان بررسی زوجین و شناسایی گروههای نابارور بوده تا در جهت درمان ناباروری آنها اقدام نماید، خاطرنشان کرد: همچنین در مواردی هم که بارداری منجر میشود مراقبتهای لازم در این خصوص تا زمان زایمان مادر و حتی مراقبتهای پس از آن صورت میپذیرد.
دکتر احمدیان با ذکر این نکته که در طی سالهای اخیر بیشترین میزان فرزندآوری در شهرهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد را در ٣ شهر تایباد، و فریمان داشتیم و در شهر مشهد هم بیشترین موارد در مراکز بهداشت مناطق ٢، ثامن و ۵ بوده است، بیان کرد: همچنین در آمارهای استانی TFR هم خراسان رضوی عدد ٢.۰۵ را به ثبت رسانده که پس از استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، خوزستان، یزد و گلستان در رتبه ششم کشور قرار گرفته است و در این حوزه سیستان و بلوچستان با عدد ٣.۴٨ و گیلان با عدد ١.۰۶ بالاترین و پائینترین آمار کشور را در میان ٣١ استان داشتند و میانگین کل کشور در این نیز ١.٧۴ بوده است.
وی اضافه کرد: همچنین مقایسه آماری سالهای ١۴۰۰ و ١۴۰١ هم میزان باروری کلی جمعیت ایرانی در سطح کشور از ١.۶۵ به ١.۶۶ رسیده که یک صدم درصد افزایش داشته است و این عدد در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد از ١.٩٨ به ١.٨٩ رسیده و با کاهش ٩ صدم درصدی همراه بوده است.
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: همه ما باید بگوییم که نقش من در جوانی جمعیت چیست و آنگونه که بایر در مسیر تحقق منویات مقام معظم رهبری در موضوع جوانی و افزایش جمعیت و در راستای داشتن جامعهای جوان و پویا تلاش کنیم.
بایداز فرصت طلایی در حوزه جمعیت موجود بهخوبی استفاده شود تا که در آینده گرفتار تله جمعیتی نشویم
در این همایش دکتر اکرم سردار، معاون فنی مرکز بهداشت شماره یک مشهد، بیان کرد: آمار TFR ثبت شده در سال ۱۴۰۱، ۱.۶۶ بوده و برای رسیدن به وضعیت ایدهآل باید این عدد به بالای ۲.۵ برسد و باید از فرصت طلایی موجود بهخوبی استفاده شود تا که در آینده گرفتار تله جمعیتی نشویم.
دکتر سردار با بیان اینکه با بیان اینکه باید همه در حوزه جوانی جمعیت بهخوبی ایفای نقش نماییم، خاطرنشان کرد: معتقدیم که حاضران در این همایش بهخوبی میتوانند در محیطهای کاری و خانوادگی خود و حتی در میان دوستان و اقوام خویش و دیگر گروهها و مجموعههای که در ارتباط هستند بهخوبی با بیان معضلات و مشکلات فرهنگی و اجتماعی جمعیت کم، روی موضوع افزایش جمعیت در جامعه کار کنند.
وی تاکید کرد: همه ما باید این کار را از خودمان و در محیط خانه و خانواده خودمان آغاز نماییم و در ادامه آن را در سطح جامعه تسری دهیم و معتقدیم که همه ما به عنوان سفیران سلامت در جمعهای کاری و خانوادگی خود میتوانیم در مسیر تحقق موضوع جوانی و افزایش جمعیت مورد تاکید مقام معظم رهبری تاثیرگذار باشیم.
باید از زمان طلایی موجود در راستای افزایش آمار TFR شهری و روستایی و تشویق جوانان به ازدواج و فرزندآوری بهخوبی استفاده کرد
همچنین دکتر غلامرضا حسنی، روانشناس حوزه خانواده هم در این مراسم، گفت: مشکلات و چالشهای جمعیتی در تمامی کشورهای دنیا بوده و تنها مختص ایران نیست، اما در کشور جرقهاش در آن زمانی خورد که باور نادرست فرزند کمتر، زندگی بهتر در جامعه رواج یافت و باید روی موضوع فرزند بیشتر، زندگی بهتر کار کرد.
وی افزود: ۴ گروه هدف در حوزه جمعیت داریم که شامل تشویق جمعیت بالای ۱۰ سال، گروه در سن ازدواج، گروه در سن فرزندآوری و خانواده تحکیم یافته بوده است.
روانشناس حوزه خانواده با اشاره به اینکه ما اکنون در فصل طلایی جمعیت هستیم که از سال ۱۳۸۵ آغاز شد، بیان کرد: اگر از زمان باقیمانده بهخوبی استفاده نشود جایگزینی برای ۴۰ درصد اساتیدی که بازنشسته میشود وجود ندارد، موضوعی که در سایر حوزهها و مشاغل هم هست.
دکتر حسنی با ذکر این نکته که برای موضوع کاهشهای جمعیتی دلایل مختلفی مطرح میشود که هیچکدام از آنها درست نیست، تاکید کرد: ما در سال ۱۳۸۶ اعلام کردیم که دارد بین بلوغهای فکری و جنسی شکاف ایجاد میشود که کسی به این سخن توجه نکرد.
وی تصریح کرد: مفهوم خانواده در قوانین یک چیزی است و در بستر چیز دیگری است، ما مدعی علم هستیم و باید بهخوبی در موضوع خانواده و فرزندآوری و حوزه شناختی آن و در مسیر تحقق اهداف ترسیم شده در حوزه جوانی و افزایش جمعیت کار کنیم.
روانشناس حوزه خانواده ادامه داد: خانواده یک موقعیت از نظر خلقت بوده و بزرگترین نقش و جایگاه آن را مادر بر عهده دارد، اما در بانوانمان نقشهای پزشکی، مهندسی و دیگر نقشها را پررنگتر از نقش مادری میبینیم و همین موضوع موجب عدم تمایل آن خانم به فرزندآوری شده تا که دغدغه نگهداری کودک را در زمان کار و فعالیت نداشته باشد.
دکتر حسنی با تاکید بر اینکه مشکل دیگر در کنار افزایش سن ازدواج و فرزندآوری، افزایش آمار سقط جنین بوده که به واقع نگران کننده است، گفت: ما در شرایطی که به دنبال بالا بردن آمار TFR شهری و روستایی با درمان ناباروری و تشویق جوانان به ازدواج و فرزندآوری هستیم، مشکلات و معضلات سقط جنین را میبینیم.
وی افزود: در خانوادههای کم جمعیت دیگر عناوینی مانند عمو، دایی، عمه و خاله دیده نمیشود، ما مانند چین یک جمعیت میلیاردی نیستیم که چالشهای جمعیتیمان دیده نشود و اگر روی موضوع جوانی و افزایش جمعیت بهخوبی کار شود در آینده با مشکلاتی همچون سالمندی پیش از موعد و افزایش خانههای سالمندان مواجه خواهیم شد؛ همچنین معتقدیم که این آموزشها باید در دانشگاهها بهطور ویژه برای دانشجویان باشد، اما متاسفانه در یکی از دانشگاهها ۱۴۶ عضو هیات علمی مجرد داریم و عدد در هر کدام از گروههای جنسی ۷۳ نفر بوده و قطعاً وقتی که استاد خودش مجرد است نمیتواند مشوق دانشجویش برای ازدواج و فرزندآوری باشد.