ترسیم نقشهی بیماریهای ژنتیکی باید به صورت بومی و منطقه ای انجام شود
- بازدید: 50
عضو هیات علمی و مدیر سابق گروه ژنتیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با توجه به جهش های اختصاصی قومیتهای مختلف در هر منطقه از کشور، بهتر است که ترسیم نقشهی بیماریهای ژنتیکی در کشور، به صورت بومی و منطقه ای انجام شود.
دکتر مجید مجرد در گفتگو با وبدا، ضمن اشاره به روند رو به پیشرفت علم ژنتیک در ایران و تلاش محققان کشورمان در بکارگیری این دانش برای رسیدن به روش های تشخیصی و درمانی جدید گفت: میزان فراوانی بیماریهای ژنتیکی در ایران، به دلیل جهش های اختصاصی قومیتهای مختلف در هر منطقهی جغرافیایی، متفاوت است و بر همین اساس غربالگری ها در هر نقطه از کشور باید با توجه به شیوع بیماریهای ژنتیکی انجام شود.
وی ادامه داد: در ساختار بیماریابی یک منطقه جغرافیایی، فراوانی بیماری ها برای پرداختن به درمان آنها، مهمترین شاخص است و به عنوان مثال وقتی در استان خراسان، بیماری شایعی همچون SMA را داریم که فراوانی آن ، از بیماری تالاسمی هم بیشتر است، طبیعتاً غربالگری در مورد بیماری SMA در این منطقه به اندازهی غربالگری بیماری تالاسمی ضرورت پیدا می کند و من به عنوان پزشک ژنتیک و مجموعهی دانشگاه به عنوان متولی بهداشت جامعه، وظیفه داریم که این ساختار را به صورت موثر و قابل دسترس در جامعه توسعه دهیم تا بیمار SMA متولد نشود، چون خیلی دردناکتر از بیمار تالاسمی است.
عضو هیات بورد ژنتیک پزشکی کشور در ادامه، با اشاره به اهمیت و جایگاه رشته ژنتیک پزشکی و پزشکی مولکولی اظهار کرد: یکی از خوش اقبالی های پزشکانِ حوزهی ژنتیک آن است که میتوانند آینده را به بیماران و مراجعین خود هدیه دهند و به آنها کمک کنند تا فرزند سالمی داشته باشند و درگیر بیماری و مشکلات بعدی او نباشند.
وی در عین حال گفت: از سوی دیگر این احساس هم وجود دارد که ما نباید به خاطر کم کاری و یا ناتوانی خودمان ( زمانی که میتوانیم کاری انجام دهیم) حق انتخاب را از افراد بگیریم و در واقع حق انتخاب انسانها و زندگی آنها، مفهوم گسترده تری از بچهدار شدن دارد. برای فرزنددار شدن اکنون گزینههای متنوعی پیش روی زوجین است و در خانوادههایی که به هیچ عنوان نمیتوانند فرزندی سالم داشته باشند، روشهای مختلفی مثل اهدای تخمک، اهدای جنین، IVF-PGD و.... توصیه می شود. بنابراین وظیفه من پزشک در کوتاه مدت این است که به خانوادهها مشاوره ژنتیک بدهم و تمام تلاشم را بکار گیرم تا آنها فرزند سالمی داشته باشند و از سوی دیگر همزمان خودم و تیم من، دانش مان را توسعه دهیم تا بتوانیم خدمات دقیق تری به مراجعان ارائه کنیم.
دکتر مجرد در پاسخ به این پرسش که اکنون کشور ما در حوزه ژن درمانی در چه جایگاهی قرا دارد گفت: هر چند که نسبت به کشورهای پیشرفته؛ چه به لحاظ تکنولوژی و چه به لحاظ دانش هنوز فاصله داریم و دلیل آن هم بحث تحریم ها و نبود تجهیزات و... است، ولی در سطح منطقه جزو بهترین ها هستیم و با یک اختلاف خیلی خوب از سطح بالاتری برخورداریم.
وی اضافه کرد: درمان گردشگران سلامت در زمینه ژن درمانی، اکنون یک جریان ثابت و پایدار در دنیاست و ما نیز باید قویتر از وضعیت موجود باشیم.