سن ابتلا به سرطان پستان در ایران 10 سال کمتر از میانگین جهانی است
- بازدید: 149
فوق تخصص جراحی پستان و عضو هیات علمی گروه جراحی عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه سن ابتلا به سرطان پستان در بانوان ایرانی 10 سال به نسبت میانگین جهانی کمتر است گفت: متوسط سن شیوع سرطان پستان در بانوان بین 45 تا 48 سال بوده و ما میتوانیم قبل از وقوع چنین شرایط و وضعیتی روی موضوع آگاهسازی کار کنیم.
دکتر آسیهسادات فتاحیمعصوم در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: سرطانها یکی از عوامل عمده درگیرکننده سلامت هستند و پس از بیماریهای قلبی و تصادفات سومین عامل مرگ و میر بوده است، در میان بانوان بیشترین میزان شیوع سرطانها را در سرطان پستان داریم و چیزی که در میان بانوان ایرانی در این خصوص دیده میشود کاهش 10 ساله سن ابتلا از میانگین جهانی بوده و عمده دلایل آن مربوط به تفاوتهای ژنتیکی و هرم سنی است.
وی تصریح کرد: متوسط سن شیوع سرطان پستان در بانوان بین 45 تا 48 سال بوده و ما میتوانیم قبل از وقوع چنین شرایط و وضعیتی روی موضوع آگاهسازی کار کنیم تا ضمن انجام اقدامات پیشگیرانه، بر مراجعه بهموقع در مسیر تشخیص بههنگام و درمان موفقیتآمیز بیش از پیش توجه شود.
عضو هیات علمی گروه جراحی عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه مهمترین عوامل خطر بررسی شده در موضوع سرطان پستان موضوعات ژنتیکی و خانوادگی بوده است، خاطرنشان کرد: اگر کسی در اطرافیان خود بهویژه خانواده و فامیل نزدیک، فرد مبتلا به سرطان پستان دارد، به جهت میزان ریسک و خطر بیشتری که در این خصوص وجود دارد باید پیگیریهای لازم بهطور منظم و مستمر انجام شود و فاصله زمانی آن به نسبت سایر افراد جامعه کوتاهتر باشد.
دکتر فتاحیمعصوم بیان کرد: عوامل مرتبط با هورمونهای زنانه هم در ابتلای به سرطان پستان نقش دارند و اگر خانمی حاملگی و شیردهی در سنین جوانی نداشته باشد و یا اینکه حاملگی و شیردهی را در سنین بالا داشته باشد و یا اینکه مصرف هورمونهای دارویی به مدت طولانی داشته باشد زمینه ابتلا به سرطان پستان را دارد و این موارد میتواند از عوامل خطرساز در بحث ابتلا به این نوع از سرطانها باشد.
وی اضافه کرد: در سالهای اخیر سن ازدواج و فرزندآوری بالا رفته و همین موضوع میتواند یک عامل ابتلا به بیماریهایی همچون سرطان پستان باشد و معتقدیم که زمان مناسب برای شروع فرزندآوری سن زیر 30 سال است.
فوق تخصص جراحی پستان با ذکر این نکته که سبک زندگی سالم و داشتن برنامه غذایی درست از عوامل مهم در حفظ سلامت و دوری از بیماریهایی همچون سرطان پستان بوده است، تأکید کرد: در بحث تغذیه سالم توصیه بر مصرف میوهجات، سبزیجات، ویتامینهای حاوی چربی کمتر ،داریم؛ همچنین بر دوری از دخانیات، سیگار و الکل هم در راستای حفظ سلامت تأکید داریم.
دکتر فتاحیمعصوم با تأکید بر اینکه برای پیشگیری از سرطان باید در سنین کودکی، فرزندان خود را به رژیم غذایی سالم، ورزش، عدم استفاده از سیگار، دخانیات و الکل تشویق کنیم، گفت: بهترین کار در مسیر حفظ سلامت و دوری از سرطان در کنار انجام اقدامات پیشگیرانه، غربالگری بهموقع بوده که تنها شامل سرطان پستان نمیشود و شامل تمامی سرطانها میشود، بهخصوص سرطانهای رحم، دهانه رحم، تخمدان، روده بزرگ که ارتباط مستقیمی با سرطان پستان دارند و بهطور مثال اگر کسی در مادر، مادربزرگ و دیگر نزدیکانش سرطانهای اشاره شده را داشت احتمال ابتلا به این سرطانها را دارد.
وی افزود: همچنین نکته بسیار مهم دیگر در موضوع سرطان پستان انجام معاینات دورهای بوده و توصیه ما به خانمها این است که از سن 20 سالگی به بعد بهطور منظم و ماهانه این معاینات را داشته باشند و اگر توده، تغییر شکل، زخم، ترشح و یا هر مشکل دیگری که در پستان خود مشاهده کردند بلافاصله به پزشک متخصص مراجعه کنند تا اقدام لازم در خصوص تشخیص صحیح و درمان بهموقع صورت پذیرد.
عضو هیات علمی گروه جراحی عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصویربرداری و ماموگرافی را در تشخیص سریعتر تودههای سرطان پستان مؤثر دانست و گفت: به خانمها توصیه میشود که این کار را در سن 40 سالگی انجام دهند تا در زمانی که سلولهای سرطانی هنوز در مرحله پیش سرطان هستند بیماری فرد شناخته شده و در مسیر عدم پیشرفت و درمان آن اقدام لازم صورت پذیرد.
دکتر فتاحیمعصوم خاطرنشان کرد: انجام غربالگریهای سرطان در کنار اثربخشی در مسیر تشخیص سریع و درمان بهموقع به بیمار کمک میکند تا مسیر درمانی موفقیتآمیزی داشته باشد.