گفتگوی وب دا با استاد پیشکسوت سم شناسی
- بازدید: 129
پروفسور مهدی بلالی مود پدر علم سم شناسی ایران متولد سال 1321 در بخش مود از توابع بیرجند خراسان جنوبی متولد گردید و با وجود سختی ها و مرارت های زیاد آن زمان، دوران کودکی و نوجوانی از تحصیل گرفته تا کارهای کشاورزی و کمک به خانواده را تا سال 1339 در مود و بیرجند سپری کرد.
وی در دوران تحصیل به درس شیمی علاقه وافر داشت و در سال 1340 با قبولی در کنکور با رتبه ای تراز اول، تحصیل در رشته شیمی را در دانشسرای عالی تهران آغاز کرد و پس از 2 سال به دلیل علاقه ای که به رشته پزشکی نیز داشت، به طور مجدد در آزمون سراسری شرکت کرد و در رشته پزشکی دانشکده پزشکی تهران پذیرفته شد و به صورت همزمان در هر دو رشته ادامه تحصیل داد و در اوایل سال 1349 دوران پزشکی را به اتمام رساندو سپس برای خدمت سربازی به بیرجند جهت خدمت در بهداری اعزام شد.
پروفسور مهدی بلالی مود افزود: یکی از دلایلی که رشته سم شناسی پزشکی را انتخاب کردم تحصیلات من در رشته شیمی بود که می توانستم داشته های علم شیمی را با حیطه پزشکی تلفیق کنم و سم شناسی به این هدف من نزدیک بود.
آغاز خدمت در دانشگاه مشهد و راه اندازی بخش مسمومین بیمارستان امام رضا(ع)
در سال 51 بعد از خدمت سربازی بصورت رسمی خدمات رسمی در عرصه پزشکی را شروع کردم و در آن زمان دانشکده پزشکی خواهان پزشکی سم شناس بود که بتواند بخش مسمومین را از بهداری تحویل بگیرد و در بیمارستان امام رضا (ع) راه اندازی نماید.
در آن زمان در ایران پزشک سم شناس چند نفری بیشتر نبودیم و گروه سم شناسی در دانشگاهها وجود نداشت،فقط دانشکده داروسازی بخشی به نام زهر شناسی داشت .
بالاخره با سختی های آن زمان و کمبود امکانات بخش مسمومین را در بیمارستان راه اندازی کردیم و بیمارستان امام رضا(ع) بعنوان اولین مرکز درمانی کشور دارای بخش خدمات به مسمومین در آن زمان بود.
سفر به بریتانیا و ادمه تحصیل در رشته تخصصی سم شناسی بالینی
در سال 1356 برای تخصص سم شناسی در دانشگاههای آمریکا و انگلستان پذیرفته شدم و بنا به توصیه اساتیدم به دانشگاه ادینبورگ انگلستان برای ادامه تخصص در رشته سم شناسی بالینی رفتم. و زیر نظر اساتید برجسته جهان از جمله پروفسور پریسکات دوران تحصیل سم شناسی بالینی را ادامه دادم و سپس با تاکید این اساتید و تشویق آنان در کمترین زمان بعنوان استادیار گروه سم شناسی بالینی دانشگاه ادینبورگ بریتانیا مشغول به کار شدم.
شرایط خوبی در بریتانیا داشتم و علی رغم اینکه در ایران ازدواج کرده بودم و خانواده همراه من بودند و 2 فرزند نیز داشتم، همسرم نیز در رشته تخصصی دندانپزشکی تحصیل کرده بودند ولی شرایط آن زمان و بحبوحه جنگ تحمیلی تحولی را در من برای بازگشت به کشورم بوجود آورد.
بازگشت به ایران برای انجام وظیفه ای مهم در بحران جنگ تحمیلی
در سال 1360 در رسانه ها صحبت از حمله های شیمیایی صدام به ایران بود و حتی روزنامه های اسکاتلند حمله شیمیایی به ایران را دائما تیتر می زدندو من و همسرم مریم وقتی این روزنامه ها را می خواندیم واقعا خبرهای خوشایندی برای ما نبود.
وقتی به همسرم در بریتانیا می گفتم آخر هفته برای تفریح به بیرون از شهر می رویم پاسخ میداد تو چطور دلت میاد که کشور ما در بحران جنگ بسوزد و ما اینجا تفریح کنیم .
همه این اتفاقات دست به دست هم داد تا همسرم را با دخترم به ایران بفرستم سپس من و پسرم به آنان ملحق شویم.
با وجود مخالفت بسیار زیاد دانشگاه ادینبورگ از هیأت علمی آنجا استعفا دادم و به ایران برگشتیم، من ما موریت بزرگی در ایران داشتم، چون متخصص سم شناسی بالینی در ایران در آن زمان 3 نفر هم نبود با هدف درمان مجروحین شیمیایی به ایران برگشتم و در این مسیر توفیقات زیاد معنوی کسب کردم.
بیمارستان امام رضا(ع) مشهد و تهران دو مرکز مهم رسیدگی به بیماران شیمیایی شد
در آن زمان اواخر سال 61 مجروحان شیمیایی را از اهواز به تهران و مشهد بابت حضور من و دکتر سهراب پور اعزام می کردند و بیشترین عوارضی که باعث شهادت مجروحان عزیز می شد عوارض شیمیایی بود، با حجم زیاد مجروحین شیمیایی، اعضای بدن سوخته، تاول های مخصوص، عوارض ریوی و ..... و با امکاناتی، که محدود بود، غصه می خوردیم، ولی عزم خدمت جدی بود و عاشقانه برنامه های درمانی این عزیزان را دنبال می کردیم.
در بحبوحه جنگ روحیه کادر درمانی ستودنی بود و همه همدل در کنار هم در بخش های مسمومین و سوختگی به خدمات درمانی این عزیزان مشغول بودیم.
اگر چه در حال حاضر بازنشسته شده ام ولی باز نشستگی راپایان کار نمی دانم و برنامه های سخنرانی و تحقیقاتی و آموزشی خودم را در ایران و خارج از کشور بصورت مستمر ادامه می دهم .
پروفسور بلالی مود از سر آمدان عرصه سم شناسی بالینی در دنیاست که در دو دوره متوالی از روسای جمهور وقت در سال های 76 و 84 نشان ملی دولتی پژوهش و استادی را دریافت نموده است و در 4 سال گذشته نیز جایزه علمی علامه طباطبایی از طرف معاونت علمی ریاست جمهوری و همچنین جوایزی از طرف بنیاد ملی نخبگان کشور به وی اعطاء گردیده است و دارای سوابق سخنرانی و همکاری علمی در سازمان ملل، سازمان جهانی بهداشت و سازمان منع سلاح های شیمیایی است که جایزه منع سلاح های شیمیایی را در لاهه هلند نیز دریافت نموده است.
وی با چاپ 32 عنوان کتاب و چاپ و مشارکت در تهیه و تدوین 700 مقاله و اثر علمی و راهنمایی و مشاوره بیش از 100 مورد تز دکترا نقش مهمی در پیشبرد علم سم شناسی در دنیا دارد.
یکی از کتاب هایی که خاطرات این استاد پیشکسوت از کودکی تا کنون در آن نگارش شده است کتاب از "مود تا لاهه" است که 4 شهریور در بنیاد ملی نخبگان کشور رونمایی شد و با مراجعه اینترنتی به انتشارات احرار مبین در دسترس علاقه مندان قرار خواهد گرفت.