13 درصد از جمعیت بالای 18 سال خراسان رضوی مبتلا به دیابت هستند

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی گفت: ما ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار فرد بالای ۱۸ سال در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد داریم که ۴۰۰ هزار نفر آنها و معادل ۱۳ درصد این افراد مبتلا به دیابت هستند.

به گزارش وب دا، دکتر مجید جعفری‌نژاد در نشست خبری خود با اصحاب رسانه که به مناسبت هفته دیابت برگزار شد، اظهار کرد: دیابت چالشی بزرگ بوده، و متأسفانه شاهد آن هستیم که سالانه نزدیک به یک درصد به آمار دیابت و پیش‌دیابت و بیش از یک درصد به آمار افراد مبتلا به فشار خون بالا اضافه می‌‎شود.

وی تصریح کرد: در حال حاضر ۲۹ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال در استان و معادل یک‌سوم این گروه سنی مبتلا به فشار خون هستند و این افراد در معرض بیماری‌ها، بیماری‌های قلبی، عروقی و مغزی قرار دارند.

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی با بیان اینکه وقتی فردی مبتلا به بیماری دیابت می‌‎شود درگیر عوارضی همچوم مشکلات کلیوی، قلبی، مغزی، بینایی و سیستم عصبی هم می‌شود، خاطرنشان کرد: این فرد باید وقت خود را صرف این عوارض کند و اگر به همین صورت پیش برویم، شاید در ۳۰ سال آینده شعار هر مجتمع ساختمانی کوچک یک تخت دیالیز را برای این هفته انتخاب نماییم.

دکتر جعفری‌نژاد بیان کرد: در حال حاضر ۱۳ درصد از جمعیت حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد دیابت دارند و سالی ۰.۷ درصد به این عدد اضافه می‌شود و ۳۰ سال آینده ۲۱ درصد به این میزان در صورت ادامه داشتن روند فعلی و سن جمعیت به افراد مبتلا به دیابت اضافه خواهد شد، در حالی که جمعیت مسن یعنی مستعدتر می‌شود، در نتیجه احتمالاً این افزایش حدود ۵۰ درصد باشد، زیرا سبک زندگی به سمت کم‌تحرکی پیش می‌رود.

وی با ذکر این نکته که بیش از ۶۰ درصد جمعیت ما اضافه‌ وزن دارند و ۶۰ درصد جامعه کم ‌تحرک هستند، تأکید کرد: این افراد در سراشیبی سقوط قرار گرفتند و به طرف دیابت و فشار خون حرکت می‌کنند، متأسفانه باید بگوییم که سبک خواب و غذا خوردن ما اشتباه بوده و در کنار آن نیز سن مصرف دخانیات هم کاهش پیدا کرده است و این موارد روی فعالیت‌های هورمونی ما تأثیر منفی می‌گذارد، ما باید نوع غذا خوردنمان تغییر کند و درصد دریافت کربوهیدرات‌ها که افزایش داشته و نیز درصد فیبر موجود در سبزیجات که کاهش یافته بلعکس شود.

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی ادامه داد: ما به طور متوسط ۳۰ دقیقه تحرک در روز نیاز داریم و باید اشاره کنیم که میزان زیادی از اختلالات اضطرابی و افسردگی‌های جامعه به کم‌تحرکی و اضافه وزن برمی‌گردد.

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی افزود: ما آنگونه که باید روی موضوع بسیار مهم سبک زندگی کار نکردیم و به اندازه‌ای که به ورزش قهرمانی توجه می‌کنیم به ورزش همگانی اهمیت نمی‌دهیم؛ باید بدون تعارف بگوییم که فاجعه بیش از این بوده و اتفاق وحشتناکی در حال رخ دادن است و وقت زیادی از مردم در آینده صرف عوارض این بیماری در بین سالمندان و حتی خودشان خواهد شد.

دکتر جعفری‌نژاد افزود: ما نیازمند ایجاد یک عزم ملی هستیم تا بتوانیم به‌صورت کاملاً کاربردی و رفتاری این مفاهیم را به وسیله پوشش‌های خبری و رسانه‌ای و نیز با هدایت اساتید دانشگاهی و با یک زبان ساده، بایدها و نبایدهای حوزه سلامت را به مردم بیان کنیم تا به اصلاح رفتار خود مجاب شوند.

برنامه‌های هفته ملی دیابت با شعار (دیابت، شناخت عوامل خطر و اقدام مؤثر) برگزار می‌شود

رییس اداره بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در این نشست گفت: برنامه‌های هفته ملی دیابت همزمان با سراسر کشور در حوزه تحت پوشش دانشگاه و با شعار (دیابت، شناخت عوامل خطر و اقدام مؤثر) برگزار می‌شود.

دکتر بابک اقبالی ، اظهار کرد: دیابت یکی از شایع‌ترین بیماری‌های غدد بوده که در جوامع مختلف شیوع متفاوتی دارد و زندگی صنعتی و شهر نشینی نیز نقشی تعیین کننده‌ در ابتلا به این بیماری دارد.

رییس اداره بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه بیماری دیابت انواع مختلفی دارد که از آن جمله می‌توان از دیابت نوع یک و ۲ و نیز دیابت بارداری نام برد، خاطرنشان کرد: بیشترین مبتلایان به دیابت مبتلا به نوع ۲ این بیماری هستند و با توجه به آمارهای بالای مبتلایان به این بیماری در نقاط مختلف استان و کشور به دنبال فرهنگ‌سازی و ارائه آموزش‌های لازم به مردم با همکاری اصحاب رسانه هستیم.

دکتر اقبالی با ذکر این نکته که عدم کنترل بیماری دیابت، زمینه ابتلا به بیماری‌های مختلف از جمله بیماری‌های قلبی و عروقی را فراهم می‌کند، تاکید کرد: سبک زندگی، تغذیه سالم و فعالیت بندی مناسب تأثیر بسزایی در حفظ سلامت و عدم ابتلا به دیابت دارد و عمده دلیل ایجاد بیماری در کم تحرکی، مصرف غذاهای چرب و شیرین، اضافه وزن و مصرف انواع دخانیات به‌خصوص سیگار بوده است.

وی بیان کرد: متأسفانه درصد قابل توجهی از بیماران دیابتی از بیماری خود اطلاع ندارند و یا اینکه بیماری‌شان به نحو مطلوبی کنترل نمی‌شود و این موضوع زمینه ابتلا به بیماری‌های مختلف را در این افراد فراهم می‌کند، در حوره تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد از هر ۷ فرد بزرگسال یک نفر مبتلا به دیابت بوده و از هر ۳ فرد بالای ۱۸ سال هم یک نفر مبتلا به فشار خون است.

رییس اداره بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن اشاره به اقدامات مؤثر صورت گرفته در زمینه پیشگیری از بیماری‌های مختلف از جمله دیابت، تصریح کرد: اقدامات خوبی در شهرها با همکاری مراقبان سلامت و در روستاها با همکاری بهورزان صورت پذیرفته و خوشبختانه عملکرد بسیارخوبی در بحث مقابله با دیابت و کنترل این بیماری در روستاها داشتیم و امیدواریم که با اجرای طرح ملی سلامت خانواده در شهرهای بزرگ و کوچک چنین وضعیتی را در شهرها هم شاهد باشیم.

وی افزود: همزمان با ایام هفته ملی دیابت طرح بسیج ملی غربالگری و بیماریابی دیابت و فشارخون همزمان با سراسر کشور در تمامی حوزه های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد آغاز شده است، این پویش ملی از بیستم آبان ماه تا پانزدهم دی ماه اجرا می‌شود گروه هدف آن تمامی افراد ۱۸ سال به بالا هستند و برنامه‌های این پویش هم در تمامی مراکز و پایگاه‌‌های سلامت و خانه‌های بهداشت شهری و روستایی برگزار می‌شود.

245.jpg - 113.51 kB


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

چهارشنبه, ۲۶ دی ۱۴۰۳