گفتگو با بانوی فرهیخته ای که آموزش اخلاق حرفه ای به دانشجویانش را در اولویت می داند
- بازدید: 759
دکتر الهام خداوردی استاد فارماسیوتیکس، دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، بنیانگذار زمینه تحقیقاتی سیستم های دارورسانی آهسته رهش از نوع ایمپلنتهای تزریقی در دانشگاه است واذعان می دارد که با استفاده از این سیستمها می توان خدمت رسانی زیادی به بیماران دارای بیماریهای مزمن کرد.
دکتر الهام خداوردی، در سال 1355 در مشهد متولد شد و پس از طی مقاطع ابتدایی و دبیرستان در سال 1373 به علت علاقه زیادش به درس شیمی رشته داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد را برای ادامه تحصیل انتخاب کرد.
با وجود مخالفت خانواده و رتبه عالی در کنکور، رشته داروسازی را به عنوان انتخاب اول برگزیدم و در سال 1378 دوره عمومی داروسازی را در دانشگاه علوم پزشکی مشهد با رتبه ممتاز به پایان رساندم و در همان سال در دوره تخصصی (Ph.D) فارماسیوتیکس در دانشگاه تهران پذیرفته شدم.
پس از گذراندن دوره عمومی، مستقیم وارد دوره تخصصی داروسازی صنعتی دانشگاه علوم پزشکی تهران شدم و این دوره را در سال 1385 به اتمام رسید و در 26 آذر ماه همان سال به عنوان عضو هیات علمی دانشکده داروسازی مشهد شروع به کار نمودم. در تمام دوران تحصیل، به تدریس علاقه بسیاری داشته و بهترین ساعاتم در کلاس ودر کنار دانشجویان سپری می شود و همواره در تمام 17 سال دوران معلمی در دانشگاه دغدغه آموزش داشته ام و سعی کرده ام رابطه خوبی با دانشجویان برقرار کنم. همیشه معتقدم استاد باید اول استاد اخلاق و سپس استاد در درس مربوطه باشد.
در همین راستا در سال 1388 در جشنواره آموزشی شهید مطهری عنوان فرایند برتر آموزشی را کسب نموده ومبتکر و بنیان گذار اولین درس مجازی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد شدم.
دکتر خداوردی عنوان کرد: من در سال اول رزیدنتی ازدواج کردم و بعد از مدتی صاحب دو فرزند دوقلوی پسر شدم و تلاش کردم تا مسئولیت مادری را در کنار مسئولیت تدریس به نحو مطلوب انجام دهم. در این مسیر عشق و علاقه به فرزندانم و کارم موجب شد تا بتوانم از عهده هر دوی آنها برآیم.
عضو هیات علمی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد: سیستمهای دارورسانی ژل شونده و ایمپلنت شونده در محیط بدن، سامانه های دارورسانی آهسته رهش ایده الی برای آزادسازی مدت دار داروها می باشند که عمدتا مایع بوده و تهیه آنها غالبا با حل کردن و یا پراکندن ساده مخلوط پودری دارو و پلیمر در حلال موجود در سرنگ از پیش پرشده در موقع تزریق بدست میآید. این سیستمهای دارورسانی با تزریق زیر جلدی، داخل عضله، زیر پوست لثه، داخل تومور، داخل مفصل و ... وارد بدن شده ودر محل ورود در عرض چندین ثانیه قبل پخش شدن تبدیل به ژل و ایمپلنت میشوند و ایجاد مخزنی برای دارو می نمایند که با تخریب تدریجی سامانه دارورسانی، دارو را به صورت مدت دار مثلا در طول هفته ها یا ماهها آزاد میکنند.
بنیانگذار زمینه تحقیقاتی سیستم های دارورسانی آهسته رهش در دانشگاه علوم پزشکی مشهد
دکتر الهام خداوردی، بنیانگذار زمینه تحقیقاتی سیستم های دارورسانی آهسته رهش از نوع ایمپلنتهای تزریقی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد است واذعان می دارد که با استفاده از این سیستمها می توان خدمت رسانی زیادی به بیماران دارای بیماریهای مزمن کرد.
بسیاری از بیماریها وجود دارند که فرد گاها مجبور است تا آخر عمر هر روز دارو مصرف کند، این امر مخصوصا وقتی سخت میشودکه دارو از نوع تزریقی باشد مثلا تزریق روزانه هورمون رشد در بچه ها برای چند سال و یا تزریق انسولین به صورت روزانه تا پایان عمر. بعضی اوقات مجبور به تجویز روزانه دارو برای افرادی هستیم که همکاری لازم را ندارند، مثلا فرد دارای شیزوفرنی یا جنون و یا افراد معتاد که باید هر روز به کلینیک ها ی ترک اعتیاد مراجعه کرده و داروی خود را در آنجا مصرف کنند و بسیاری اوقات پیش می آید که خود داروی ترک اعتیاد را سوء مصرف میکنند. با این سامانه ها یک تزریق ماهانه زیر جلدی برای بیمار زیر پوست بازو انجام میشود و تا ماه دیگر و گاها سه ماه دیگر نیاز به مراجعه و استفاده مجددا دارو ندارد. با این روش هم جلوی سوء مصرف داروهای ترک اعتیاد گرفته شده و هم امکان ترک رژیم درمانی توسط بیمار و به طبع آن ناکارآمدی درمان وجود ندارد.
پس از نزدیک به دو دهه کار وتحقیق در مورد کاشتنی های تزریقی بر روی داروهایی مثل هورمون رشد، انسولین، رسیپریدون و داروهای ترک اعتیاد مانند نالترکسون وبوپرونورفین، هم اکنون در حال تجاری سازی این فرمولاسیونها هستیم و قراردادهایی را با شرکت های دارویی در این زمینه منعقد کرده ایم. در زمینه کاشتنی های تزریقی در درمان ترک اعتیاد در حال حاضر به عنوان یک قطب تحقیقاتی ملی و نیز جهانی و بین المللی در نظر گرفته می شویم وارجاعات متعددی به مقالات ما در این زمینه داده می شود.
نگارش سه عنوان کتاب توسط عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
دکتر خداوردی ادامه داد: ترجمه کتاب جامع "مراقبت و زیبایی پوست" را در سال 1391 با همکارم به سرانجام رساندم که در آن زمان اولین کتاب جامع ترجمه شده در زمینه مراقبت و زیبایی پوست به زبان فارسی بود که در قالب انتشارات معتبر دانشگاهی به چاپ می رسید و به دلیل نثر شیوا، هم قابل استفاده برای عموم و هم پر مصرف برای دانشجویان داروسازی به عنوان رفرنس درس فراورده های آرایشی و بهداشتی بود.
در سال 1392 ترجمه کتاب دوجلدی "اشکال دارویی و سامانه های دارورسانی" انسل را با همراهی همکارانم در 1200 صفحه به چاپ رساندم که یکی از دو رفرنس معتبر درسی در زمینه فرمولاسیون اشکال دارویی برای رشته داروسازی صنعتی و دانشجویان داروسازی در درس فارماسیوتیکس می باشد که مفتخر به کسب عنوان ترجمه برتر دانشگاه و همچنین ترجمه برتر دانشکده گردید و دانشکده های داروسازی سراسر کشور از آن استفاده میکنند.
در سال 1397 ترجمه وگردآوری کتاب "اکسیپیانت های متداول در فرمولاسیونهای دارویی" را با کمک دانشجویان به چاپ رساندم که مفتخر به کسب ترجمه برتر دانشکده داروسازی در همان سال گردید.
پایه گذار مرکز تحقیقات سامانه های دارورسانی هدفمند
حدود 12 سال پیش مرکز تحقیقات دارورسانی هدفمند را پایه گذاری کردم و حدود 4 سال ریاست آن را برعهده داشتم که با عزیمت به فرصت مطالعاتی به مقصد آمریکا این مهم به همکاران دیگرم محول گردید. این مرکز به عنوان چهارمین مرکز تحقیقات دارویی زیر نظر پژوهشکده علوم و فنون نوین دارویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد فعالیت می کند و در رتبه بندی مراکز تحقیقات نوپا در سال های ابتدایی تاسیس مفتخر به کسب عنوان چهارم کشوری شده است.
دکتر خداوردی بیان کرد در طول این سالها از پژوهش هایم در زمینه هیدروژل ها و کاشتنی های تزریقی حدود 82 مقاله آی اس آی به چاپ رسیده و تاکنون حدود 200 داوری مقاله در سطح ملی و بین المللی انجام داده ام.
وی تاکید کرد: در حوزه آموزش تلاش می کنم تا دانشجویان علاقمند و فعال بمانند و جز اساتیدی هستم که تلاش زیادی برای ارتباط با صنعت دارم تا دانشجویان از علم خود بتوانند در این عرصه بهره بگیرند زیرا در داروخانه از مقدار کمی از علم خود استفاده می کنند.
وی با اشاره به عشق عمیق و ریشه دارش به خاک و سرزمین و وطن اظهار کرد: من دو بار برای فرصت مطالعاتی به کانادا و آمریکا رفته ام و با تمام مشکلات اقتصادی موجود می دانم در هیچ کشوری بهتر از وطن خود نمی توان پیشرفت و تلاش کرد، به خصوص در این دوران که از تولید ملی هم حمایت می شود. توصیه من به دانشجویان داروسازی همیشه این بوده و است که وارد دنیای مهیج وجذاب صنعت داروسازی شوند و شیرینی و حلاوت رشته داروسازی و استفاده از علمی را که آموخته اند با اقتدار و با تمام وجود احساس نمایند.