ارتباط مستقیم اختلالات خواب با دیابت و فشارخون
- بازدید: 152
فوق تخصص بیماری های ریه و فلوشیپ خواب دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با اشاره به عوامل موثر در بروز اختلالات خواب، بیماری های دیابت و فشارخون را از جمله این عوامل برشمرد و بر ارتباط مستقیم اختلالات خواب با این بیماری ها تاکید کرد.
دکتر مهناز امینی در گفتگو با وب دا، در خصوص چگونگی تاثیر بیماری های دیابت و فشارخون بر کیفیت خواب افراد گفت: فردی که مبتلا به بیماری دیابت است و میزان قند او کنترل شده نیست، در شب هنگام با افزایش قندخون، دفع ادرار زیاد می شود و فرد مجبور می شود چند نوبت جهت دستشویی رفتن از خواب بیدار شود که این کار کیفیت خواب او را پایین می آورد، همین طور بر عکس، هنگامی که فرد مبتلا به هر دلیلی، قندش افت کند، با کابوس های شبانه بیدار می شود و دچار اختلال خواب می گردد.
وی ادامه داد: یکی دیگر از اختلالات شایع خواب افراد دیابتی، سندرم(اختلال) پای بی قرار است که بسیار موذی است و خود فرد هم متوجه آن نمی شود به عنوان مثال فرد پیش از رفتن به رختخواب احساس خستگی ناخوشایندی در پاها حس کرده و شروع به کش و قوس دادن، مالش، لگد کردن و خنک کردن پاها می کند که این موارد باعث اختلال در شروع خوابش، دیر به خواب رفتن و بی خوابی می شود و یا در روز خواب آلوده خواهد بود؛ خروپف و آپنه نیز از دیگر عوامل موثر در اختلال خواب فرد میتواند باشد.
فلوشیپ خواب دانشگاه همچنین با بیان اینکه قند خون لب مرز، می تواند اولین علامت از اختلال خواب بدون علامت فرد باشد افزود: افراد دیابتی برای بهترین تنظیم قند خون به 7 تا 9 ساعت خواب با کیفیت در شبانه روز نیاز دارند و افرادی که دچار اختلالات خواب هستند، بیشتر مستعد ابتلا به دیابت و فشار خون نسبت به سایر افراد خواهند بود.
وی با تاکید بر توجه عمومی افراد به میزان خواب کافی در شبانه روز و تاثیر آن در پیشگیری از برخی بیماری ها گفت: میزان خواب کافی برای افراد بزرگسال معمولا بین 7 تا 9 ساعت است و توصیه می شود، که این میزان نه کمتر از 7 ساعت و نه بیشتر از 9 ساعت شود، چون مطالعات نشان داده ( همانند یک منحنی U شکل ) زمانی که فرد بیشتر از 9 ساعت و یا کمتر از 7 ساعت می خوابد، استعداد ابتلا به دیابت پیدا می کند.
دکتر امینی همچنین با بیان اینکه شرایط و سبک زندگی افراد برنامه خواب آنها را نیز دستخوش تغییراتی کرده است افزود: در دهه های اخیر با استفادهی نادرست از گوشی های تلفن همراه، شبکه های مجازی و اینترنت های رایگان شبانه، برنامه های تلویزیون و نورهای L.E.D ، تغییرسبک زندگی و تغذیه ناسالم افراد مانند خوردن غذاهای چرب و سنگین در آخر شب، مصرف مایعات شیرین و گازدار، مصرف غذاهای فست فودی و آماده و استفاده از دخانیات، مصرف مایعات کافئین دار در شب ساعات خواب افراد نوسانات زیادی پیدا کرده است.
وی افزود: استرس و هیجانات شدید، نامناسب بودن محیط، قطع مصرف بعضی داروها و شروع مصرف بعضی داروهای جدید، همگی می توانند عامل ایجاد اختلال در خواب باشند و این مسئله برای نوجوانان و جوانان ما به وفور رخ می دهد؛ رخدادی که به مرور باعث تضعیف حافظه فرد حواس پرتی و ناتوانی در یادگیری میشود؛ به عنوان مثال فرد اسامی را فراموش میکند، پیامک ها را اشتباه تایپ و ارسال می کند و کم کم به بیماری های جسمی، مثل دیابت، فشار خون، سرطان ها و بیماری های روان پزشکی همچون بدخلقی، زود رنجی و افسردگی مبتلا می شود.
فوق تخصص بیماری های ریه و فلوشیپ خواب دانشگاه علوم پزشکی مشهد، کاهش ساعات استفاده از تلفن همراه، تلویزیون، اینترنت، تبلت و کامپیوتر و نیز مدیریت مصرف انواع مواد کافئین دار و همچنین اصلاح عادات غذایی را از جمله اقدامات کمک کننده در کاهش احتمال بروز اختلالات خواب برشمرد و گفت: خوردن شام سبک، استفاده جداگانه از خوراکی هایی مثل ماست، اسفناج خام و جوی پرک، انتقال وعده شام به عصر، قطع و کاهش مصرف غذاهای سنگین و پرچرب، کاهش مصرف شیرینی ها، داشتن یک روال سالم و منظم روزمره جهت خواب و بیداری، قطع یا کاهش استفاده از انواع دخانیات مثل سیگار، قلیان و مواد مخدر، قطع و کاهش مصرف نوشیدنی های گاز دار و الکلی، استفاده از میوه ها و سبزی ها در رژیم غذایی( بهترین فاصله زمانی خوردن تا خوابیدن حداقل 3 ساعت است)، استفاده از رختخواب مناسب، تمرینات تنفسی و ورزشی آرامش بخش و مناسب قبل از خواب، کاهش انواع نورها از ساعت 8 یا 9 شب، مدیریت و کاهش استرس و هیجانات و..." می تواند در بالا بردن کیفیت خواب شبانه موثر باشد. همچنین در رابطه با خواب کودکان و فرزندان باید توجه داشت که در زمان خواب آنها سروصدا کم و آهسته صحبت شود، غذا سبک میل کنند، چای و دمنوش نخورند، نور کم شود، مسواک بزنند و قصه برایشان گفته شود تا کم کم مغزشان آماده یک خواب عمیق و با کیفیت شود.
دکتر امینی در خصوص تعداد ساعت خواب در افراد مختلف نیز گفت: نوزاد تا سن 2 سالگی با توجه به اوج رشدش به 13 تا 15 ساعت خواب در 24 ساعت نیاز دارد، کودکان در سنین دبستان بطور متوسط 10 تا 11 ساعت خواب در 24 ساعت نیاز دارند و برای نوجوان ها و جوانان( راهنمایی و دبیرستان) 9 تا 10ساعت خواب در 24 ساعت توصیه میشود. شروع خواب در ساعت 9 شب، فرم خواب عمیق و مناسبی است و در واقع خواب عمیق برای کودک باعث رشد مغز، جسم و روان او ست.
وی با اشاره به نامگذاری سوم مارس به عنوان روز جهانی خواب گفت: با توجه به اهمیت موضوع خواب و خوابیدن ، سازمان جهانی بهداشت هر سال، سوم مارس را که در تقویم سلامت کشورمان تقریبا برابر با آخرین روز جمعه زمستان قبل از آغاز بهار می باشد به عنوان روز خواب و خوابیدن نام گذاری کرده و هدف از این نامگذاری، توجه، مراقبت و کاهش مشکلات خواب از طریق پیشگیری و مدیریت بهتر اختلالات مربوط به خواب است.
دکتر امینی در خصوص اهمیت و ضرورت صحیح خوابیدن نیز گفت: بهترین شکل خواب اولاً به پهلو خوابیدن، همراه با قرار دادن یک بالش بین پا و قرار گیری سر در راستای ستون فقرات است که مزیت آن " عدم ایجاد اختلال در تنفس و بهترین حالت برای کمر" است. دوماً به پشت خوابیدن همراه با قرار دادن یک بالش زیر زانو و قرار گیری سر در راستای ستون فقرات است که خود شامل مزایای؛ کاهش درد در کمر و پشت و جلوگیری از سوزش معده و جلوگیری از ایجاد خروپف است.
وی افزود: نوع سوم حالت خواب، به شکم خوابیدن است که باعث ایجاد عوارض مانع گردش خون صحیح در بدن و ایجاد اختلال در تنفس و آسیب به کمر می شود که این نوع خوابیدن به هیچ وجه توصیه نمی شود.
دکتر مهناز امینی با اشاره به فعالیت کلینیک های تخصصی خواب دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بیمارستان امام رضا(ع) و بیمارستان روان پزشکی ابن سینا گفت: مراکز فوق با تعرفه دولتی آماده ارائه خدمات به همشهریان عزیز می باشد.
وی در بخش پایانی توضیحات خود، نقش محوری پویش های ملی سلامت همچون پویش فشارخون و دیابت را درآگاهی بخشی، شناخت و افزایش مراقبت عمومی یادآور شد و گفت: با توجه به خاموش بودن و بی علامت بودن بیماری های غیر واگیر مثل فشار خون و دیابت و تاثیر مستقیم آنها در ایجاد سندرم خواب، برگزاری این پویش ها را سبب آگاهی بخشی، شناخت و مراقبت عمومی و پیشگیری کننده از بروز عوارض سکته قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه، اختلالات بینایی، اختلالات خواب و سایر بیماری ها عنوان کرد.