انجام 300هزار آزمایش کم کاری تیروئید و فنیل کتونوری ویژه نوزادان
- بازدید: 75
کارشناس مسئول امور آزمایشگاه های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: آزمایشگاه غربالگری نوزادان این معاونت با انجام سالانه حدود 300 هزار آزمایش TSH و PKU یکی از بزرگترین آزمایشگاههای غربالگری نوزادان در کشور است.
دکتر فضل الدین فهیمی در گفتگو با وب دا با اشاره به راه اندازی این آزمایشگاه از اواسط دهه 80 جهت انجام آزمایشهای مربوط به غربالگری بیماری کم کاری تیروئید نوزادان (TSH) و فنیل کتونوری (PKU) اظهار کرد: در این مرکز، آزمایش های TSH و PKU غربالگری نوزادان به روش استاندارد الایزا انجام می شود.
وی با بیان اینکه تشخیص زودهنگام بیماریهای کم کاری تیروئید و فنیل کتونوری می تواند نقش مهمی در جلوگیری از عوارض شدید آنها در آینده ازجمله عقب ماندگی ذهنی داشته باشد خاطر نشان کرد: همچنین در مراکز خدمات جامع سلامت، این امکان نیز پیش بینی شده است که درصورت تمایل والدین، علاوه بر بررسی PKU و کم کاری تیروئید، بررسی بیش از 50 بیماری متابولیک دیگر نیز با همان روش نمونه گیری برای نوزاد پذیرش شود که این تستها نیز با قراردادی که معاونت بهداشتی دانشگاه با بخش خصوصی منعقد نموده، قابل انجام است.
دکتر فهیمی تصریح کرد:: برای انجام این تستها تنها به چند قطره خون تهیه شده از کف پای نوزادان نیاز است که توسط کارشناسان آموزش دیده در مراکز خدمات جامع سلامت منتخب و برخی بیمارستانهای دارای بخش زایشگاه بر روی کاغذ فیلتر مخصوص (گاتری) قرار داده می شود.
مسوول امور آزمایشگاه های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: از آنجا که بهترین زمان اخذ نمونه از نوزادان برای انجام آزمایشهای فوق، بین 3 تا 5 روز از زمان تولد است و تأخیر یا تعجیل در زمان فوق، میتواند منجر به نتایج نادرست گردد، به همه والدین توصیه می شود حتماً در مدت زمان یادشده پس از تولد نوزاد، همراه با فرزند نورسیده شان به نزدیکترین مرکز خدمات جامع سلامت منتخب مراجعه نمایند.
دکتر فهیمی ادامه داد: با توجه به اهمیت صحت و دقت نتایج در آزمایشگاه غربالگری نوزادان، این واحد با شرکت مستمر در برنامه ارزیابی و مهارت آزمایی خارجی از طرف آزمایشگاه مرجع سلامت و همچنین شرکت تولید کننده کیت های اختصاصی نئوناتال و اخذ گواهی های معتبر، نتایج ارائه شده خود را بطور مداوم تضمین مینماید.