گفتگو با دانشجوی رتبه برتر مقطع PhD مهندسی بهداشت محیط
- بازدید: 431
- گرو های کاربردی: عمومی
محسن رضایی، یکی از چهره های فعال دانشجویی در حوزه های آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد است که از سال ١۴۰٢ به عنوان دانشجوی مقطع PhD رشته مهندسی بهداشت محیط در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشغول به تحصیل و فعالیت شده است. این دانشجوی برگزیده علمی که طی یکسال گذشته، نام خود را در فهرست رتبه های برتر مقطع PhD ورودی سال 1402 در رشته مهندسی بهداشت محیط به ثبت رسانده است، در گفتگویی کوتاه با پایگاه خبری وب دا، پیرامون فعالیت ها و پیشرفت های علمی خود توضیحاتی ارائه نموده که شرح آن را در ادامه می خوانید:
وب دا: ضمن سپاس از حضور شما در این گفتگو، لطفا بیوگرافی مختصری از خود عنوان بفرمایید؟
محسن رضایی هستم، متولد سال 1355 در روستای رِوِنج شهرستان تربت جام. من در خانواده ای بزرگ، مذهبی و کشاورز، با 14 خواهر و برادر که همه دارای تحصیلات عالیه هستند، متولد شدم. تحصیل در مقطع ابتدایی را در زادگاهم به پایان رساندم و ادامه تحصیل در دوره راهنمایی و دوره دبیرستان را در مشهد گذراندم.
وب دا: لطفا مختصری از روند تحصیلات دانشگاهی خود عنوان بفرمایید؟
مدرک فوق دیپلم رشته بهداشت محیط را از دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اخذ کردم و مقطع کارشناسی همین رشته را، از دانشگاه علوم پزشکی مازندران و همچنین مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی بهداشت محیط را، در دانشگاه علوم پزشکی قم و گناباد تحصیل و فارغ التحصیل شدم. همچنین طی مقطع دکترا، در ۱۶ دانشگاه برتر کشور رتبه ممتاز کسب کردم و پذیرش دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال ۱۴۰۲ را که تنها شامل حال یک نفر می شد را اخذ کردم. شهر مشهد را هم به این دلیل انتخاب کردم که دانشگاه علوم پزشکی مشهد یک دانشگاه مادر در سطح کشور بود و دوم بعلت نزدیکی به شهرستان تربت جام و در کنار خانواده بودن این دانشگاه را انتخاب کردم. علاوه بر این نیز؛ دانشجوی مجازی رشته علوم قرآن و حدیث در سلامت در مقطع دکترا هستم.
وب دا: لطفا از دلایل موفقیت خود برایمان بفرمایید؟
من موفقیت خودم را در نظم و انضباط، تلاش و کوشش و همکاری و همراهی خانواده میدانم. من متاهل و دارای سه فرزند می باشم. در اینجا اعلام میکنم که داشتن فرزند مانع ادامه تحصیل و مانع موفقیت نیست. در واقع انگیزهای است برای ادامه تحصیل و ادامه زندگی و متاهل بودن مانع پیشرفت نیست.
وب دا: لطفا در مورد سایر فعالیت های خود توضیح دهید؟
در شهرستانهای خواف و تربت جام و مناطق محروم شهرصالح آباد به عنوان مهندس بهداشت محیط مشغول به کار بودم و مربی دانشجوهای بهداشت محیط در دانشگاه علوم پزشکی تربت جام و رئیس بسیج اساتید دانشگاههای تربت جام بودم.
دو سه ماهی است که درخواست ادامه همکاری جهت فعالیت های آموزشی و پژوهشی به عنوان عضوهیئت علمی یا غیر هیئت علمی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد را دادم. تا بهتر بتوانم، مطالبات آموزشی و پژوهشی مناطق محروم را از همین جا برای آن شهرستانها در مرکز استان پیگیری نمایم.
وب دا: رشته مهندسی بهداشت محیط را معرفی بفرمایید؟
بهداشت شاخه ای از گروه علوم پزشکی است که حوزه فعالیت آن، کنترل عواملی از محیط زندگی است که به گونه ای روی سلامت جسمی، روانی و اجتماعی انسان تأثیر می گذارند. در این راستا، دانشجویان این رشته با طیف گسترده ای از دانش علمی شامل فرایند ها و تکنولوژی های تصفیه آب و فاضلاب، کنترل و تصفیه آلودگی هوا، بهداشت مواد غذایی، پرتو و اماکن عمومی و مدیریت و کنترل پسماند آشنا می شوند. با توجه به پوشش علمی بسیاری از مسائل مرتبط با انسان و محیط، فارغ التحصیلانِ این رشته پتانسیل اشتغال در نهاد ها و سازمان های مختلفی از شهرداری ها گرفته تا شرکت های آب و فاضلاب و مراکز بهداشت را کسب خواهند نمود. در حال حاضر رشته بهداشت محیط تا مقطع دکتری تخصصی در کشور وجود داشته و به علاوه فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی این رشته می توانند در رشته های مدیریت پسماند، مدیریت کنترل کیفیت هوا، بهره برداری و نگهداری از تاسیسات بهداشتی شهری، بهداشت پرتوها، سم شناسی محیط وHSE در مقطع کارشناسی ارشد ادامه تحصیل دهند.
وب دا: لطفا از فعالیت های آموزشی و پژوهشی خود برایمان بگویید؟
من در فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خود؛ در رشته مهندسی بهداشت محیط، در مدیریت پسماندهای پزشکی تالیف کتاب" بازرسی بهداشتی" دارم. همچنین در قسمتهایی مانند آلودگی هوا فعالیت می کنم و عوامل محیطی موثر بر سلامت را که در جامعه معضل بزرگی است را مورد بررسی قرار میدهم تا راهکار مناسبی برای آنان پیدا کنم. برای مثال؛ بحث تک سرنشینی موتورهای سوخت درونی که در حال حاضر در کلان شهرها هستند را پیگیری می کنم. نوع سوخت، عامل اصلی آلودگی هوا است و من راهکارهای متفاوتی برای حل این موضوع دارم. تغذیه سالم، رعایت اصول بهداشت و مصرف بعضی میوهها مانند؛ سیب، پرتقال، انار و آناناس باعث می شود، بچهها و کودکان کمتر درگیر آلودگی هوا بشوند.
پیشنهاد من به جوانان پیوستن به این رشته هست تا بتوانیم جامعه ای سلامت داشته باشیم. کتابهای زیادی در دست اقدام جهت تالیف دارم. برای مثال بررسی علوم قرآن و حدیث در سلامت سالمندان. مقالاتی که در کشور برزیل در بحث مدیریت پسماندهای پزشکی چاپ شد و کسب رتبه برتر در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مقطع PhD جزو افتخارات من است.
همچنین پیگیر اتمام مقالاتی در بحث آلودگی هوا هستم. بحث مدیریت پسماندهای پزشکی، بحث بهداشت آب و بحث سلامت آب را دارم پیگیری میکنم که از این تحقیقات و پژوهش ها تعداد ۲۹ تا مقاله در حال استخراج هستم و تا الان 6 مقاله ISI در مجلات خارجی چاپ شده و الباقی بیشتر برای مجلات داخلی و همایشها هست. سخنران برتر کنفرانس بینالمللی سلامت در اربعین هم به عنوان افتخارات من بوده و در همایشها به ویژه همایش های داخلی و بینالمللی فعال حضور دارم و کتابهایی که در حال تالیف دارم مثل" مهندسی آب، سلامت آب، عوامل محیطی موثر بر سلامت و علوم قرآن و حدیث در سلامت" که این کتابها در حال چاپ هستند و کتاب های مهندسی بهداشت محیط و بازرسی بهداشتی که چاپ شده است. پیشنهاد من به جوانان پیوستن به این رشته هست تا بتوانیم جامعه ای سلامت برای مردم داشته باشیم.