زمان طلایی در درمان بیماران سکته مغزی بسیار حائز اهمیت است
- بازدید: 136
فلوشیپ بیماریهای سکتههای مغزی و عضو هیأت علمی گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: بیمارستان قائم(عج) تنها مرکز تخصصی درمان سکته مغزی در مشهد بوده و این گروه از بیماران باید به زمان طلایی جهت انجام اقدامات مناسب و بهموقع درمانی توجه داشته باشند.
دکتر سیدمحسن سلطانی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: سکتههای مغزی جزو ۳ عامل اول ایجاد مرگ و میر در کشورهای مختلف دنیا از جمله ایران بوده و سکته مغزی به عنوان یک بیماری شایع و بسیار مهم به شمار می رود و فردی که دچار این بیماری میشود با مشکلات مختلفی مواجه میگردد که موجب درگیری سیستم درمان و استرس، نگرانی خانواده در ابعاد مراقبتی و تأمین هزینههای مالی میشود.
وی تصریح کرد: آشنایی درست با بیماری سکته مغزی از اهمیت بالایی در بحث پیشگیری از آن و اقدام بهموقع جهت انجام اقدامات درمانی موردنیاز برخوردار است.
پرفشاری خون، دیابت، سیگار، چاقی و سبک زندگی نادرست از عوامل ابتلا به سکته مغزی
متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه فاکتورهای خطری در جهت ایجاد سکتههای مغزی وجود دارد که البته تغییراتی هم در طول سالهای اخیر در این فاکتورها ایجاد شده است، خاطرنشان کرد: مهمترین عواملی که موجب ایجاد سکتههای مغزی میشوند شامل پرفشاری خون، دیابت، سیگار، چاقی، بی حرکتی، سبک زندگی نادرست، رژیم غذایی ناسالم و عدم فعالیت بدنی مناسب در طول روز بوده و این موارد کاملاً ارادی بوده و ما میتوانیم با رعایت این موارد از سکته مغزی بهدور باشیم، برخلاف موارد غیرارادی همچون سن و ژنتیک که ما در آن نقشی نداریم.
دکتر سلطانی اضافه کرد: ما میتوانیم با شناسایی درست فاکتورهای خطر در کنار انجام بهموقع اقدامات درمانی موردنیاز و همچنین با داشتن یک زندگی صحیح و مراقبت درست از بسیاری از بیماریها از جمله سکته مغزی بهدور باشیم و زندگی سالم و لذتبخش داشته باشیم.
وی با ذکر این نکته که خوشبختانه با پیشرفتهای حاصل شده در گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد امکان ارائه درمانهای فاز حاد سکته مغزی وجود دارد، تأکید کرد: در درمان این بیماری ۲ مرحله ابتدایی و تکمیلی داریم که در مرحله اول باید مشکل لختگی خون را با دارو و یا دیگر روشها برطرف کنیم و خوشبختانه امکان انجام این روش درمانی در ۲۴ ساعت شبانه روز و در ۷ روز هفته در بیمارستان قائم(عج) وجود دارد و به همین جهت افرادی را داریم که در شیفتهای کاری مختلف و در راستای حل مشکل این گروه از بیماران حاضر هستند.
عضو هیأت علمی گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: اگر بتوانیم در سطح عمومی آگاهی لازم را در خصوص شناسایی عوامل و اقدام بهموقع در زمان ایجاد مشکل ،بدهیم میتوانیم بسیاری از بیماران را در همان مرحله اول درمان نماییم و از تشدید وضعیت بیماری، ناتوانی و فوت آنها جلوگیری نماییم.
دکتر سلطانی افزود: در مرحله تکمیلی انجام اقدامات دارویی و درمانی از کوتاه مدت تا میان مدت و طولانی مدت را بسته به شرایط و وضعیت بیمار داریم و این افراد باید در منزل درمانهای دارویی خود را طبق نظر پزشک مربوطه داشته باشند.
وی با تأکید بر اینکه هرچه قدر که سن افزایش یابد به همان نسبت خطر ایجاد سکتههای قلبی و مغزی افزایش مییابد، اما اگر موارد و نکات پیشگیرانه رعایت شود میزان خطر ابتلای فرد به این بیماری کاهش مییابد، گفت: ما میخواهیم که با همکاری رسانهها آموزشهای لازم را در جهت آشنایی با عوامل خطر و علائم ناگهانی، انجام اقدامات پیشگیرانه، مراجعه بهموقع به پزشک در زمان ایجاد مشکل و انجام درست و اصولی روند درمان و مصرف درست و بهموقع داروهای تجویز شده داشته باشیم.
شایعترین علائم سکتههای مغزی شامل ضعف و سستی در یک سمت بدن است
فلوشیپ بیماریهای سکتههای مغزی تصریح کرد: شایعترین علائم سکتههای مغزی شامل ضعف و سستی در یک سمت بدن و یا یک اندام، ضعف در دست راست و چپ، ضعف در دست و پای راست یا چپ، ایجاد مشکل در نیمه راست یا چپ بدن، سردردهای ناگهانی و شدید بدون سابقه قبلی، سرگیجه ناگهانی و بدون سابقه قبلی، عدم هوشیاری، تشنج بدون سابقه قبلی، تشنج ناگهانی، تغییر در الگوی تکلم، غیر قرینگی در صورت و تاری دید بوده است.
دکتر سلطانی خاطرنشان کرد: درمانهای فاز حاد سکته مغزی در بیمارستان قائم(عج) انجام میشود و به بیمارانی که دچار علائم اشاره شده شدهاند توصیه میکنیم که به این مرکز درمانی که از مجهزترین امکانات و تجهیزات موردنیاز این گروه از بیماران برخوردار است مراجعه نمایند.
وی با اشاره به اینکه بیمارستان قائم(عج) تنها مرکز تخصصی مشهد در حوزه سکتههای مغزی است، بیان کرد: اینکه تأکید میکنیم این گروه از بیماران به مرکز درمانی دیگری مراجعه نکنند به این دلیل است که این گروه از بیماران در هر کجا که باشد به بیمارستان قائم(عج) انتقال مییابند و ما از این جهت تأکید میکنیم که بیمار به بیمارستان دیگری منتقل نشود که زمان طلایی بابت انتخاب مکان اشتباه و نیز انتقال بیمار از یک مرکز درمانی دیگر به این بیمارستان از دست نرود و بتوانیم اقدام مناسب و بهموقع را انجام دهیم.
مراقبت های پس از سکته مغزی در بهبود سریعتر بیمار مؤثر است
متخصص مغز و اعصاب افزود: باید به منشا سکته مغزی اهمیت دهیم تا که این سکته مجدد به هر دلیلی که نوبت قبل رخ داده تکرار نشود و در همین بررسیهایی صورت گرفته که شامل موارد آزمایشگاهی، تصویربرداری، قلبی و مغزی بوده و ما مکرر به بیماران تأکید میکنیم که این موارد را کاملاً جدی بگیرند تا از تکرار سکته مغزی در آنان جلوگیری شود.
دکتر سلطانی اضافه کرد: همچنین توصیه اکید دیگرمان به این گروه از بیماران مصرف داروهای تجویز شده از سوی پزشک متخصص به اندازه مشخص شده و تا زمان معین شده بوده، ما بعضاً میبینیم که برخی افراد خودسرانه داروی مصرفی را تغییر میدهند و یا دُز و میزان مصرف آن را کم یا زیاد میکنند و یا اینکه با رفع علائم بدون نظر پزشک اقدام به قطع دارو میکنند که هر کدام از این موارد میتواند برای فرد بیمار مشکلساز باشد.
وی با ذکر این نکته که علائم در زمانی بسیار کوتاه ایجاد میشود، تأکید کرد: حتی اگر این علائم در بیمار ، زیر ۲۴ ساعت اتفاق افتاد و وی خوب هم شد آن را به عنوان یک سکته ی گذرای مغزی در نظر میگیریم که از آن در اصطلاح عامیانه به عنوان سکته رد شده نام برده میشود، اما در همین وضعیت هم اینگونه نیست که بخواهیم به سادگی از کنارش عبور کنیم و آن را جزو سوابق بیمار لحاظ میکنیم تا که اقدامات مراقبتی موردنیاز جهت عدم تکرار این وضعیت و نیز عدم مواجه با شرایط بدتر بهخوبی انجام شود.
عضو هیأت علمی گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: ما برای این افراد مشابه همان ارزیابی بیماران سکته مغزی داریم و معتقدیم بهتر است که در همین موقع بیماران به نزد پزشک متخصص بیایند تا با اقدام بهموقع و رفع علائم، ناتوانی در آن فرد ایجاد نشود.
دکتر سلطانی با بیان اینکه ما با اقدامات تشخیصی و مراقبتی که داریم اجازه نمیدهیم که علائم ظاهر شده موجب ایجاد ناتوانی در فرد بیمار بشود، خاطرنشان کرد: در چنین مواقعی نه تنها اقدام مناسب دارویی و درمانی صورت پذیرفته، بلکه از ایجاد ناتوانی و بروز مشکلات بدتر در آن فرد جلوگیری شده است.
وی تصریح کرد: مشکلات ناشی از سکته مغزی در مواردی همچون ناتوانی، فلج، نابینایی و تکلم تأثیرگذار است و به بیماران سکته مغزی توصیه میکنیم که حتی پس از خوب شدن هم به پزشک خود مراجعه کنند و نگویند که من خوب شدم و نیازی به حضور در نزد پزشک متخصص سکتههای مغزی نیست.
دکتر سلطانی افزود: باید در جهت داشتن یک زندگی سالم و بهدور از هرنوع بیماری از جمله سکته مغزی به مواردی همچون عدم مصرف دخانیات، داشتن وزن مناسب، عدم مصرف بالای نمک و روغن و میزان کافی دریافت میوهجات، سبزیجات و صیفیجات توجه داشته و نباید تصور کنیم که چون دارو مصرف میکنیم دیگر دچار مشکل نمیشویم، تصوری که کاملاً غلط و نادرست بوده، زیرا به فاکتورهای خطر و رعایت نکات پیشگیرانه در جهت تکرار و تشدید بیماری توجه نشده است.
وی گفت: آگاهی از روشهای پیشگیری از سکته مغزی یکی از دغدغههای دنیای پزشکی امروز به شمار میرود و معتقدیم که با افزایش آگاهیهای فردی در مورد این بیماری میتوانیم خطر بروز آن را در خودمان و اطرافیانمان کاهش دهیم.