انجام عمل نادر تراکلکتومی بر روی بیمار مبتلا به سرطان دهانه رحم
- بازدید: 234
فلوشیپ آنکولوژی زنان و استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به انجام عمل غیرمعمول تراکلکتومی انجام شده توسط تیم آنکولوژی زنان در بیمارستان قائم (عج) گفت: این عمل جراحی برای بیمارانی انجام میشود که مبتلا به سرطان دهانه رحم در سنین نسبتا پایین بوده و مراحل اولیهی سرطان را تجربه میکنند و تمایلشان بر این است که باروری شان حفظ شود. مجموعاً در دنیا تعداد محدودی از افراد هستند که این عمل جراحی روی آنها انجام شده باشد.
دکتر ملیحه حسنزاده، عضو هیئت علمی گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا با بیان اینکه در روزهای اخیر عمل جراحی در بیمارستان قائم (عج) انجام شد که در یک دهه اخیر دومین عمل تراکتلکتومی به شمار می رفت افزود: بیمار مورد نظر خانمی ۲۱ ساله بودند که از ۱۴ سالگی ازدواج کرده بود و سابقه دو نوبت ازدواج داشت، وی از حدود یکسال گذشته دچار خونریزیهای غیر طبیعی شده بود که به پزشکان مختلفی هم مراجعه کرده ولی چون سن ایشان کم بود، با تشخیص بیماریهای خوش خیم و اختلال هورمونی تحت درمان قرار گرفته بود.
وی افزود: در ادامه بیمار به درمانگاه آنکولوژی زنان بیمارستان قائم (عج) مراجعه می کند و بعد از بررسیهای اولیه تشخیص سرطان دهانه رحم داده می شود، با توجه به اینکه ایشان هیچ بارداری نداشته و تمایل داشتند که باروریشان را حفظ کنند، کاندید عمل تراکتلکتومی شدند؛ در این عمل دهانه رحم و بافتهای اطراف آن برداشته میشود و قسمت بدنه رحم و فوندوس رحم حفظ و اتصال قسمت بالایی و واژن برقرار میشود؛ در عین حالی که روی بقا و پیش آگهی بیماری هم تاثیری ندارد و بیمار میتواند در آینده بارداری را داشته باشد. امیدواریم در آینده هم بتوانیم این عمل را روی بیماران بیشتری انجام دهیم تا کیفیت زندگی این افراد و باروری آنها افزایش پیدا کند.
دکتر حسن زاده با اشاره به آمار افزایشی سرطان دهانه رحم در کشور طی سالهای اخیر گفت: سرطان دهانه رحم جز شایعترین سرطان های زنان خصوصاً در کشورهای در حال توسعه مثل ایران است که از مرگآورترین سرطانها به شمار میرود، چون بیماران در مراحل پیشرفته مراجعه میکنند، اما خوشبختانه این نوع سرطان قابل پیشگیری است و با انجام واکسیناسیون HPV و غربالگری با پاپ اسمیر میتوانیم بیماری را در مرحله پیش سرطانی تشخیص دهیم و درمان کنیم.
وی خاطرنشان کرد؛ در حال حاضر بالای ۱۰۰ نوع HPV داریم، اما از این تعداد تنها 40 مورد در سیستم تناسلی می توانند عفونت زا باشند و از این ۴۰ مورد هم نزدیک ۱۵ تا ۲۰ مورد HPV پرخطر هستند و سرطان دهانه رحم را ایجاد میکنند؛ ضمن اینکه در بین پرخطرها هم HPV ۱۶ و ۱۸ شایعترین آنها هستند و ۷۰ درصد سرطانهای دهانه رحم در ارتباط با این دو نوع HPV بروز میکند.
دکتر حسن زاده همچنین با بیان اینکه انجام واکسیناسیون ( حتی واکسن های ایرانی که در دسترس عموم قرار دارد و قیمت بالایی هم ندارد ) میتواند قبل از اینکه عفونت اتفاق بیفتد و پروسه بیماری سرطان آغاز شود، آن را متوقف کند افزود: در حال حاضر بهترین سن واکسیناسیون ۱۱ تا ۱۴ سال است که طی دو دوز واکسیناسیون انجام میشود، در این مورد سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده که حتی یک دوز واکسن هم میتواند اثربخشی خود را داشته باشد. اما در سنین ۱۵ تا ۲۶ سال سه دوز واکسن لازم است و در افراد 26 تا 45 سال که در سیستمهای بهداشتی کار میکنند و احتمال آلودگی با اچ پی وی برای آنها محتمل است توصیه میشود که حتی تا سن ۴۵ سال هم این واکسیناسیون برای آنها انجام شود. همین طور افرادی که مجرد هستند و ارتباط جنسی نداشتند، تا سن ۴۵ سال توصیه بر این است که واکسیناسیون را انجام دهند.