دریافت مجوز رشته جدید«ارتوز و پروتز»در دانشگاه علوم پزشکی مشهد
- بازدید: 222
رئیس دانشکده علوم توانبخشی و پیراپزشکیِ دانشگاه علوم پزشکی مشهد، از دریافت مجوز جذب دانشجو در رشته ی جدید « ارتوز و پروتز» خبر داد.
دکتر داود سبحانی راد، در گفتگو با وب دا اظهار کرد: با پیگیری های انجام شده و حمایت هیأت رئیسه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اخذ مجوز راه اندازی رشته « ارتوز و پروتز » در این دانشکده به تایید اعضای بورد این رشته رسیده و مراحل اداری ورود نام رشته در دفترچه کنکور سال 1403- 1404 در حال انجام است.
وی افزود: مطابق تعریف سازمان جهانی بهداشت، رشته « ارتوز و پروتز »، علم ارزیابی، تجویز، طراحی، ساخت و فیت ارتوز و پروتز است. پروتز جایگزین عضو از دست رفته می باشد و ارتوز به بهبود راستا و وضعیت افراد دچار اختلالات عصبی، اسکلتی و عضلانی کمک می کند.
دکتر سبحانی راد همچنین گفت: ارتوزها و پروتز در حیطه توانبخشی ارزیابی می شوند، با این حال؛ بویژه ارتوزها در هر سه حیطه ی پیشگیری، درمان و توانبخشی در سطح جهان و سطح کشور مطرح هستند. برای مثال ورزشکارانی که از زانوبندها یا آرنج بند و غیره استفاده می کنند، به نوعی از ارتوزها بهره گرفته اند که از ایجاد آسیب ورزشی جلوگیری می کند.
وی ادامه داد: سطح دوم ارتوزها گرید درمانی هستند، ارتوزها در پروسه های درمانی جزوی از پروتکل های درمان هستند و در عارضه هایی همچون استئو آرتریت مفصل زانو، در رفتگی های مچ پا ، شکستگی ها، آسیب ها و انحرافات ستون فقرات، آسیب های دیسک ها و پارگی دیسک ها مورد بهره برداری قرار می گیرند.
دکتر سبحانی راد با اشاره به اینکه در سطح سوم از ارتوزها و پروتز به صورت محسوس استفاده می شود افزود: پروتز وسیله ای است که جای عضو قطع شده قرار می گیرد و یک پروسه توانبخشی محسوب می شود؛ از این رو ارتوزها در گروه بیماران ضایعات نخاعی، بیماران سکته مغزی، بیماران دچار MS و بسیاری از بیماری های دیگر در حیطه توانبخشی یاری دهنده افراد است و پروسه توانبخشی را تکمیل می کند و شخص آسیب دیده را به استقلال در فعالیت های روزمره می رساند.
رئیس دانشکده خاطر نشان کرد: در ایران تمامی مقاطع تحصیلی این رشته تدریس می شود و بر اساس آمارهای علم سنجی مبنی بر چاپ مقالات علمی، جزو چند کشور اول دنیا در تولید علم مرتبط با رشته ارتوز و پروتز هستیم و دانشگاه علوم پزشکی مشهد به عنوان هفتمین دانشگاه در سطح کشور افتخار دارد رشته ارتوز و پروتز را در دانشکده علوم و توانبخشی و پیراپزشکی راه اندازی کند.
وی تاکید کرد: چشم انداز راه اندازی این رشته، پوشش حداکثری شرق کشور در حوزه خدمات دانشگاهی و درمانی دولتی می باشد. همچنین با توجه به همجواری با کشورهای افغانستان، ترکمنستان و پاکستان می توانیم خدمات توانبخشی را توسعه دهیم.
دکتر سبحانی راد در خصوص آینده فارغ التحصیلان این رشته گفت: فارغ التحصیلان این رشته می توانند در بخش های مختلف درمان و آموزش فعالیت نمایند. این افراد می توانند در موسسات دولتی نظیر
سازمان بهزیستی، بنیاد جانبازان، دانشگاه و مرکز هلال احمر مشغول به خدمت رسانی شوند و یا مراکز کلینیکی تاسیس نمایند. همچنین این افراد می توانند در بیمارستان ها، مراکز خصوصی، مراکز جامع توانبخشی و مراکز نگه داری افراد دارای آسیب فعالیت نمایند.