گفتگو با دانشجوی برتر دانشگاه علوم پزشکی مشهد

443.jpg - 26.41 kBباور کردن هدف، تصمیم سازی برای آن و قدرت کنترل ذهن بر رفتار، سه ضلع تحقق موفقیت است

سیده فاطمه موسوی بایگی متولد 1376 در شهر مشهد، دانشجوی برگزیده مقطع دکترای تخصصی دانشکده علوم پیراپزشکی و توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، یکی از محققین جوان و برگزیده در حوزه های آموزشی و پژوهشی است که طی سه سال گذشته با کسب عناوین متعدد در جشنواره های مختلف دانشگاهی و کشوری؛ از جمله عنوان پژوهشگر برتر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مقطع کارشناسی ارشد در سال 1401 ، عنوان پژوهشگر برتر دانشکده علوم پیراپزشکی و توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1402 و همچنین عنوان دانشجوی برتر آموزشی در جشنواره شهید مطهری طی دو سال متوالیِ 1401 و 1402 کارنامه درخشانی از فعالیت های علمی و پژوهشی خود را به جامعه بزرگ علوم پزشکی کشور ارائه نموده است. در ادامه گفتگوی وبدا با این دانشجوی برگزیده را می خوانید:

*وبدا: لطفا خود را برای مخاطبان این گفتگو معرفی و بیوگرافی مختصری از سالهای تحصیل در سطوح مختلف عنوان بفرمایید؟

" سخنم را با این ابیات زیبا آغاز می کنم که... ای که با نامت جهان آغاز شد/ دفتر ما هم به نامت باز شد/ دفتری کز نام او زیور گرفت/ کار آن از چرخ  بالاتر گرفت ... سیده فاطمه موسوی بایگی هستم، متولد 1376 در شهر مشهد، دانش‌آموخته‌ی مقطع کارشناسی ارشد در رشته فناوری اطلاعات و سلامت از دانشکده علوم پیراپزشکی و توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و در حال حاضر دوره دکترای تخصصی رشته مدیریت اطلاعات سلامت را در دانشگاه علوم پزشکی مشهد می گذرانم. این نکته را هم عرض کنم که مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد تا دکترا را بصورت پیوسته و بدون وقفه در دانشکده علوم پیراپزشکی و توانبخشی گذراندم.

*وبدا: در دوران دانشجویی موفق به کسب چه عناوین و رتبه هایی شده اید؟

من در آزمون کنکور کارشناسی ارشد رشته فناوری اطلاعات سلامت، رتبه 4 کشوری و درکنکور دکترای تخصصی مدیریت اطلاعات سلامت رتبه 1 کشوری با سهمیه آزاد را کسب کردم. در تمام طول دوران تحصیل کارشناسی و کارشناسی ارشد شامل سهمیه استعداد های درخشان بودم و در سال 1401 عنوان پژوهشگر برتر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مقطع کارشناسی ارشد را در دانشگاه کسب کردم و در سال 1402 به عنوان پژوهشگر برتر دانشکده علوم پیراپزشکی و توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد معرفی شدم. همچنین در دو سال اخیر ( یعنی سالهای 1401 و 1402 ) به عنوان دانشجوی برتر آموزشی در جشنواره شهید مطهری انتخاب و به لطف خدا در دو سال متوالی، در سی امین و سی ویکمین جشنواره انتخاب دانشجوی نمونه کشوری موفق به کسب حد نصاب نمره برای رقابت در جشنواره انتخاب دانشجوی نمونه کشوری شدم.

*وبدا: لطفا در خصوص فعالیت ها و کارهای تحقیقاتی و پژوهشی خود توضیح بفرمایید؟

به لطف خدا و با کمک اساتید تا به امروز 38 مقاله در مجلات و نمایه های ISI، اسکوپوس و پیمنت را چاپ کردم و در حدود 28 طرح تحقیقاتی و 75 کنفرانس در کنگره های ملی و بین المللی از جمله کشورهای چین، انگلیس و یونان بصورت ارائه پوستر و سخنرانی مشارکت داشته ام. حیطه و سمت و سوی طرح های تحقیقاتی من؛ فناوری اطلاعات سلامت است، اما در بطن فناوری های مختلف بعنوان مثال ریجستری ها، اپلیکیشن های سلامت، همراه عنوان پایان نامه کارشناسی من، طرح و ارزیابی یک اپلیکیشن آموزش تغذیه برای دانشجویان علوم پزشکی هم بود و عنوان پایان نامه کارشناسی ارشدم طراحی و ارزیابی ریجستری توانبخشی سرپایی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد می باشد. البته طرح های تحقیقاتی به اینجا ختم نمیشود و ما طرح های مختلفی را داریم. همچنین برای آموزش های مختلف  و برای بهبود سلامت بیماران از فناوری های مختلف استفاده کردیم و اکنون در حوزه طراحی، ارزیابی و هوش مصنوعی می توانیم طرح های مختلفی را اجرا کنیم تا برای توانمندسازی بیماران کمک حال باشد.

*وبدا: لطفا  دلایل  انتخاب خود را برای ادامه تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی مشهد با توجه به کسب رتبه 1  توضیح دهید؟

همه تصور می کنند اگر رتبه اول  را کسب کردیم، باید حتما شهر تهران و پایتخت را برای ادامه تحصیل انتخاب کنیم. ولی من با توجه به اینکه متاهل هستم و دارای یک فرزند 6 ساله ، خیلی متعهد به این بودم که خانواده اذیت نشوند و نیز دوری راه ممکن بود، باعث بروز مشکلاتی شود و از طرفی نیز جایگاه برتر دانشگاه علوم پزشکی مشهد که یکی از بهترین دانشگاه های سراسر کشور ایران هست و علاوه بر آن؛ اساتید گروه فناوری اطلاعات سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد که اولویت آن ها بر آموزش و پژوهش است و در این سال ها به من در این مسیر خیلی کمک کردند باعث انتخاب دانشگاه برای ادامه تحصیل من شد. لذا در همین جا ، از دکتر خلیل کیمیافر بزرگوار و دکتر معصومه سرباز عزیز که در طول دوران تحصیل نه تنها در زمان کنکور و نگارش پایان نامه، بلکه در تک تک لحظات و تک تک طرح های تحقیقاتی که با هم داشتیم؛ تشکر میکنم که اگر راهنمایی ها و کمک های این دو بزرگوار نبود، قطعا موفقیتی برای من حاصل نمی شد.

*وبدا: با توجه به جایگاه علمی و پژوهشی خود و همزمان مادر بودن و همسر بودن در خصوص نحوه مدیریت این موضوعات توضیحاتی بیان نمایید؟

یکی از مشوق های اصلی من برای ادامه تحصیل، همسرم بودند و تا به الان هم کمک های ایشان در کارها هست. و این مداومت در درس خواندن من و ادامه تحصیل در خانه مثل قانون شده بود و همه دوست داشتند که من ادامه بدهم  و از این بابت از همسرم برای تمام همکاری ها  و همدلی ها صمیمانه سپاسگزارم. همچنین از مادر عزیزم بابت نگهداری از فرزندم در زمان هایی که من در دانشگاه هستم و نمیتوانم آنطور که باید به فرزندم برسم، کمال تشکر را دارم.

*وبدا: لطفا در مورد رشته فناوری اطلاعات سلامت و در مورد تحقیقات و مباحث پژوهشی که داشتید، توضیحاتی بیان نمایید؟

یکی از اهداف رشته فناوری اطلاعات سلامت این است که سلامت افراد را بهبود دهد و کمک کند تا بیماران بتوانند با خودمدیریتی به ارتقای سلامت خود کمک کنند. در بحث پزشکی از راه دور؛ برای مناطقی که صعب العبور هست و پزشکان و متخصصان کمتر حضور دارند و حال اینکه بیماران هزینه درمان را ندارند یا پزشکی وجود ندارد و یا سایر مشکلاتی که ممکن است باعث ایجاد ارائه کمتر خدمات بهداشتی و درمانی به مردم شود، در اینجا میتوان از اپلیکیشن های سلامت کمک گرفت تا بتوانیم حداکثر آگاهی رسانی را به بیماران و افراد داشته باشیم.

من در دوره کارشناسی یکی از اپلیکیشن های سلامت را طراحی کردم و در دوره کارشناسی ارشد بر روی طرح های ریجستری کار کردم. این ریجستری ها مانند همین سیستم های اطلاعات بیمارستانی است که به کسب و جمع آوری اطلاعات بیماران می پردازد، تا به بهبود سلامتی افراد و توانمند سازی بیماران کمک کند.

اما مهمترین کاربرد فناوری اطلاعات سلامت امروزه پرونده الکترونیک سلامت و سیستم های اطلاعات بیمارستانی هست که اطلاعات بیماران را از بدو تولد تا پس از مرگ ثبت می کند که اگر این اطلاعات در یک بستر یکپارچه و استاندارد بصورت موثق و با کیفیت جمع آوری شود و ما می توانیم پزشکی مبتنی بر شواهد را داشته باشیم. اساساً پزشکی مبتنی بر شواهد چه کارکردی دارد؟ با انجام یک یا چند الگوریتم داده کاوی و یا هوش مصنوعی بر روی دیتابیس یا دیتاهایی که از روی این سیستم ها جمع آوری کرده، می تواند بگوید که کدام بیمار با کدام درمان یا کدام درمان برای کدام بیمار و کدام ریسک فاکتور می تواند بهترین نتیجه را بگیرد.

 ما سیستم های تصمیم یار پزشکی را داریم، که کمک می کند به پزشکی مبتنی بر ارزش برای بیماران و پزشکی شخصی سازی شده که تمام انتخاب های درمانی مورد نیاز یک بیمار و افراد را نشان می دهد، چون برای یک بیمار معمولا چندین راه درمانی وجود دارد و این قابلیت تمام راه های درمانی و ریسک فاکتورهایی که برای آن درمان وجود دارد را، نشان می دهد و همینطور اینکه میزان درصد موفقیت و شکستش در این فرد چقدر هست؟ هزینه آن اقدام چقدر هست؟  با ارائه اطلاعات موثق و اطلاعات کامل به بیماران می توانیم پزشکی مبتنی بر ارزش را داشته باشیم، که افراد بر اساس ارزش هایی که برای خودشان قائل هستند انتخاب داشته باشند.

*وبدا: در خصوص حذف کاغذ و اسناد پرونده کاغذی که الان دغدغه ی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و کشور است، چه اقداماتی داشتید؟

ریجستری ها بطور کلی سمت و سوشان از کاغذ و پرونده های کاغذی به سمت، مبتنی بر وب و سیستم های اطلاعات مبتنی بر آفلاین آمده و بستر سازی شده است. برای موضوع حذف فیزیک کاغذ و اسناد کاغذی ما مسئله ی خیلی مهمی که داریم، این است که باید زیرساخت هایمان را یکپارچه کنیم.

در واقع پرونده الکترونیک سلامت، رسالتش این است که ما در هر جای ایران که هستیم با یک کد ملی یا یک اطلاعات از افراد، کل تاریخچه بیماری و سلامت افراد را بتوانیم، روئیت کنیم. مثلا اگر فرد نتوانست صحبت بکند، ما بفهمیم که این بیمار چه مشکلاتی دارد.

*وبدا: کلام آخر بی واسطه خطاب به دانشجویان  و افرادی که می خواهند این رشته را انتخاب بکنند، بفرمایید؟

اینکه اول مهارت خودشان را در ابتدای امر پیدا کرده و سعی کنند، روی خودشان سرمایه گذاری داشته باشند و در این مهارت عمیق بشوند و از همان ابتدای امر بصورت پیوسته و آهسته آموزش در حیطه تخصصی خودشان را ببینند تا با لطف و توکل خداوند ان شاء الله نتایج عالی را بگیرند.

دکتر الهی قمشه ای می گوید: آرزو دلیلی بر استعداد است؛ یعنی تا زمانی که شما استعداد و توانایی انجام کاری را ندارید، آن را آرزو نمی کنید و اگر آن آرزو را کردید یعنی استعداد  انجام آن را دارید.

انسان های موفق عقیده دارند، چیزی که برای موفقیت آنها لازم است، خداوند در درون آنها قرار داده و بنا نیست چیزی بیرون از منِ نوعی، باعث موفقیتم بشود و اینکه 3 ضلع موفقیت را خود قرآن مجید به همه ما نشان داده است؛ ضلع اول باور هدف و اینکه یقین کنیم که می شود. ضلع دوم تصمیم سازی و اینکه مطمئنا آن کار انجام می شود و ضلع سوم، قدرت کنترل ذهن بر رفتار هست، یه این معنا که ورودی و خروجی ذهنت را کنترل کنی و قرآن مجید هم این را به ما نشان داده و فرموده: ایمان، عمل صالح و تقوا. ایمان یعنی باور داشته باشیم که می توانید این کار را انجام بدهیم و دوم عمل صالح یعنی این کار را انجام بدهیم به بهترین شکل ممکن و در نهایت تقوا و اینکه ورودی و خروجی ذهن را کنترل کنید و نگذارید کسی شما را نا امید کند. حافظ هم چه زیبا گفت که... گر در طلب گوهری کانی کانی/ گر در هوس لقمه ی نانی نانی/ این نکته رمز اگر بدانی دانی/ هر چیز که در جستن آنی آنی


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

دوشنبه, ۲۴ دی ۱۴۰۳