گفتگو با زوج جوان و نخبهی هیات علمی در رشته فیزیوتراپی
- بازدید: 695
هم افزایی در توانمندی هایی که به انجام 50 پروژه تحقیقاتی و چاپ 15 مقالهی ISI منتج شد
دکتر سلمان نظری مقدم و دکتر افسانه زینل زاده، زوج جوان و نخبهی هیات علمی در رشته فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، نمونه ای از زوجین موفقی هستند که با گره زدن زندگی مشترک به فعالیت های کاری مشترک و هم افزایی در توانمندی های علمی و تخصصی، تا کنون موفق به انجام 50 پروژه تحقیقاتی و چاپ 15 مقالهی ISI شده اند و علاوه بر کارهای تحقیقاتی، در حوزهی تدریس و ثبت اختراعات در زمینه نورولیشن و از جمله اختراع" سامانه تغییر وزن هوشمند دینامیک" نیز فعال می باشند. برای آشنایی بیشتر با این زوج جوان و دستاوردهای مشترک آنها در حوزه های مختلف، سایت خبری وبدا گفتگویی صمیمانه با این دو عزیز داشته است که شرح آن را در ادامه می خوانید؟
*وبدا: ضمن سپاس از حضور شما در این گفتگو، لطفا خود را معرفی بفرمایید؟
افسانه زینل زاده هستم، متولد سال1362 در شهر مشهد، دانشیار گروه آموزشی رشته فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و محقق، مدرس و مخترع در زمینه نورولیشن.
سلمان نظری مقدم هستم، متولد سال 1360 در شهر مشهد، دانشیارگروه آموزشی رشته فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و محقق، مدرس و مخترع در زمینه نورولیشن.
*وبدا: زمینه آشنایی شما و ازدواج تان از چه زمان و در کجا شکل گرفت؟
دکتر نظری مقدم: زمان آشنایی و ازدواج ما در دوران کارشناسی ارشد اتفاق افتاد. واقعیت این است که شاید انگیزه ما از ادامه تحصیل در زمانی که تنها و مجرد بودیم تا زمانی که با هم ازدواج کردیم، خیلی متفاوت بود. یعنی در واقع این حضور و در کنار همدیگر بودن، باعث یک همگرایی و یک اثر هم افزایی شد و انگیزه ما برای ادامه تحصیل و انجام کارهای تحقیقاتی و آموزشی را بیشتر کرد و به نظرم این مسئله باعث شد که به پیشرفت همدیگر کمک کنیم. در واقع ازدواج ما باعث یک درک متقابل شد؛ اینکه ما می دانستیم که اگر شرایط زندگی ما بنابر افزایش سطح توان علمی ما باشد، قطعا دچار نقص هایی میشویم. به هر حال، چه من بعنوان مرد خانواده و چه خانم دکتر، بعنوان خانم خانواده نقص های خود و یکدیگر را پذیرفتیم و برای رفع آن ها و کمک به یکدیگر در زندگی مشترک، تلاش کردیم.
*وبدا: با توجه به کارهای ارزشمندی که در حوزه فیزیوتراپی برای دانشگاه و بیماران انجام داده اید و همچنین در خصوص طرح های تحقیقاتی و اختراعاتی که بصورت مشترک با هم داشته اید، توضیحاتی ارائه نمایید؟
دکتر زینل زاده: من از سال 1396 در دانشگاه علوم پزشکی مشهد شروع به کار کردم و دکتر نظری مقدم یکی دو سال قبل تر در این دانشگاه مشغول بکار شده بودند. سعی کردیم در طول چند سال گذشته در 4 حیطه ی درمانی، پژوهشی، آموزشی و فناوری فعالیت داشته باشیم و بحمدالله توانستیم در طول این چند سال، همکاری های خوبی داشته باشیم.
ما برای اولین بار اختراع" سامانه تغییر وزن هوشمند دینامیک" را داشتیم که انحصار 3 شرکت آمریکایی در دنیا برای نخستین بار شکسته شد. از نمونهی این محصول در کل منطقهی ما، تنها یک دستگاه در بیمارستان آمریکایی های دبی وجود داشت، که در حال حاضر این دستگاه در همه جای کشور عزیزمان، وجود دارد و محصول تولید شده ما، صفر تا صد در داخل ایران تولید شد و برای اولین بار در دنیا استفاده خانگی از سامانه مذکور آغاز شد. در کنار این محصول؛ توانستیم 6 یا 7 محصول دیگر را تولید کنیم که اکنون در کلینیک ما در سطح شهر مشهد برای توانبخشی بیماران مورد استفاده قرار گرفته است. از طراحی بازی، برای توانبخشی بیماران مبتلا به اختلالات دستگاه عصبی مرکزی محیطی گرفته، تا بیماران پارکینسون؛ بیماران مبتلا به سکته مغزی و یکسری دستگاه ها شامل: دستگاه سنجش زمان عکس العمل برای ورزشکاران، همچنین دستگاهی که در حیطه زمان واکنش ساختیم با استفاده از زمان واکنش زانو، برای ارزیابی زمان بازگشت بیماران به ورزش مفید است. با اختراع این دستگاه توانستیم 2 مقاله ISI در ایمپکت تقریبا 1 چاپ کنیم و ان شاء الله بتوانیم به حول و قوه الهی این دستگاه را در کلینیک های فیزیوتراپی و مراکزی که نیاز به ارزیابی بیماران قبل از ورود به ورزش دارند، مستقر کنیم.
به لطف خداوند، در زمینه آموزشی هم توفیقاتی بدست آوردیم و در سال گذشته، افتخار عنوان بانوی برتر دانشگاه در زمینه تحقیقات فناوری و نیز افتخار دریافت پایه تشویقی را داشتم. ما تمام سعی و تلاش خود را می کنیم تا با علم روز دنیا پیش رویم و هر آنچه در توانمان هست را در زمینه پژوهشی، آموزشی، درمانی و فناوری به بهترین شکل ممکن ارائه دهیم.
*وبدا: آقای دکتر نظری مقدم ، دلیل شما برای انتخاب رشته فیزیوتراپی چه بود؟
علتش این است که رشته فیزیوتراپی یکی از 10 رشته و شغل برتر دنیاست، چرا که باعث شادی بیماران می شود و چون با بیماران به صورت مستقیم در ارتباطیم، پس نحوه ارتباط با بیماران بسیار مهم است. ضمن اینکه فیزیوتراپیست ها و متخصصین این رشته در سطح کشور با توجه به علم، مهارت و تخصص خودشان، بیماران را درمان می کنند تا کیفیت زندگیشان هم بطور شخصی و هم در اجتماع ارتقا پیدا کند و این فوق العاده برای ما انرژی زاست.
یکی دیگر از حیطه های کاری فیزیوتراپ ها، بحث کاهش درد و آلام بیماران است، ما در حیطه دارو درمانی و جراحی ورود نمی کنیم، ولی در واقع فیزیوتراپی، درمانی است که با مدالیته های فیزیکی مثل: نور، صدا، گرما و سرما سروکار دارد. برای مثال در دستگاه اشعه مادون قرمز ،اشعه لیزر نوعی نور است یا دستگاه هایی مانند تِکار، مایکروویو مثل دیاتِرمی که هرکدام از یک مدالیته فیزیکی استفاده میکنند که با کمترین عوارض و بدون ضرر خاصی میتوانند به بیماران کمک کنند.
*وبدا: چه احساسی نسبت به دستاوردهای خود و کمکی که می توانید به دیگران داشته باشید، دارید؟
قطعاً این مسئله بسیار با اهمیت است؛ چرا که به بحث ارزش وجودی همه انسان ها که اصل کمک کردن به دیگران است اشاره میکند. من همیشه به دانشجویانم می گویم: اگر توانستید در تمام زندگی کاری خود، باعث شوید یک نفر بدون درد و با حس رضایت بخوابد، آن زمان کار درست و ارزشمندی انجام دادید.
*وبدا: خانم دکتر لطفا در خصوص کمک و همکاری و مشارکت هم برای تهیه مقاله هایتان(ISI) توضیحاتی بفرمایید؟
بدلیل اینکه هر دو نفر ما به همکاری تیمی اعتقاد داریم و بر این باوریم که همیشه چند فکر، بهتر از یک فکر است، سعی کردیم در زمینه علمی هم این مسئله را با هم داشته باشیم. همین طور که در زندگی هم این مسئله همیشه وجود دارد، سعی کردیم اینجا در طرح های تحقیقاتی هم از همفکری همدیگر استفاده کنیم، علاوه بر این، سعی کردیم که فضا را بسته نگه نداریم یعنی هر کدام از بزرگواران و همکارانی که احساس کردیم می توانند به طرح ها و پژوهش ها و تحقیقات ما کمک کنند، با آغوش باز استقبال کردیم، چون معمولا کارهایی که ما انجام می دهیم، 6 تا 8 نفر در آن دخیل هستند و معتقدیم وقتی تجمیع تفکرات افراد مختلف و صاحب نظران در این حیطه ها باشد، اتفاقات بهتری می افتد. از این لحاظ سعی کردیم، هر دو نفری با هم در این کارها پای به پای هم در کارهای پژوهشی در طول 8 و 9 سالی که در دانشگاه بودیم، از همکاری و تجربیات همدیگر استفاده کنیم و کارها را به جلو پیش می بریم و خدا را شکر همکاری، تا این لحظه همکاری موفقیت آمیزی بوده و منجر به 50 پروژه تحقیقاتی و چاپ 15 مقاله ISI شده است.
*وبدا: آقای دکتر لطفا رشته خودتان را معرفی نمایید؟
واقعیت این است که رشته فیزیوتراپی ( به گفتهی معاون وزیر بهداشت ) یکی از برترین رشته های پزشکی، به جهت کمک به بیماران در حیطه توانبخشی است و همان طور که عرض کردم فیزیوتراپی از 3 حیطه مهم تشکیل شده که یکی از حیطه ها الکتروتراپی است یعنی درمان با دستگاههای فیزیوتراپی. یکی دیگر از حیطه ها: تمرین درمانی هست که درمان با ورزش ها و تمریناتی است که بصورت اختصاصی به هر بیماری جداگانه داده می شود و سومین حیطه هم، بحث درمان های دستی است که می تواند کمک حال بیماران باشد.
*وبدا: کلام آخر خود را بی واسطه با همکاران خود در دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مردم و زوار عزیز شهر مشهد بیان نمایید؟
دکتر زینل زاده: از اینکه این فرصت را در اختیار ما قرار دادید، صمیمانه سپاسگزارم. البته صحبت کوتاهی با مردم و زوار عزیزی که به مشهد مقدس تشریف می آورند؛ دارم: گروه فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با توجه به اینکه از نظر تعداد، اندک هستند، تمام گروه زحمت خودشان را کشیده اند که مراکز تحت پوشش دانشگاه به بهترین نحو، خدمات درمانی را با حداقل هزینه و تعرفه دولتی به مراجعین ارائه نمایند. در عین حال با تمام کم و کاستی هایی که در زمینه پژوهشی و در زمینه آموزشی وجود دارد، گروه آموزشی فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از زمانی که راه اندازی شده، توانسته با همکاری و همفکری هم، خدمات شایان و چشمگیری را در اختیار دانشجویان و فیزیوتراپیست های سطح مشهد و بیماران قرار بدهند.
دکتر نظری: ما اعضای هیات علمی دانشگاه هستیم، واقعیت اینکه یکی از دغدغه های ما علاوه بر درمان و آموزش، بحث پژوهش هست که خانم دکتر بدرستی مباحث را توضیح داد. ماخیلی تلاش می کنیم که ان شاء الله بتوانیم با وجود کاستی هایی که وجود دارد، نیازهای مردم را بر طرف کنیم. از روابط عمومی مجتمع و روابط عمومی دانشگاه که همیشه دغدغه معرفی همکاران و دغدغه فعالیتهای انجام شده در سطح دانشگاه را دارند متشکرم. این کار باعث احساس نشاط و یک احساسی که افراد متوجه می شوند همه همکارانشان دغدغه ارتقای کیفیت زندگی مردم و دغدغه ارتقای سطح سلامت جامعه را دارند و به نظرم این خیلی رسالت با ارزش و زیبایی است. در همین جا یادی کنیم از شهدای فیزیوتراپیست در دوران کرونا که چه زحمات و تلاش هایی برای جان بیماران داشتند و از جان خود گذشتند و به درجه شهادت رسیدند، یاد و خاطرشان همیشه در اذهان مردم عزیزمان زنده خواهد ماند.