گفتگو با عضو هیات علمی جوان گروه چشم پزشکی

0206.jpg - 11.79 kBهوشمند سازی بیمارستان ها نقش موثری در توسعه خدمت رسانی به بیماران دارد

روز جهانی بینایی همیشه در دومین پنجشنبه اکتبر اجرا می شود تا دقت جهانی را به نابینایی و اختلال بینایی معطوف کند.میلیاردها  نفر در همه جهان به اختلال بینایی قابل جلوگیری مبتلا هستند. کم بودن یا نداشتن بینایی می تواند تأثیرات عمده و طولانی مدت در تمام جنبه های زندگی داشته باشد، از جمله کارهای شخصی روزانه ، تعامل با جامعه ، تحصیل و موقعیت های شغلی و توانایی دسترسی به خدمات عمومی با سختی همراه خواهد بود از همین رو به بهانه روز جهانی بینایی گفتگویی با یکی از اعضای هیات علمی جوان در حوزه بیماریهای قرنیه چشم داشتیم .

وب دا: آقای دکتر ضمن تشکر از شما برای شرکت در این گفتگو، لطفا در ابتدا خود را برای مخاطبان این گفتگو معرفی بفرمایید و شرح مختصری از سوابق تحصیلی دوران مدرسه و دانشگاه بفرمایید؟

دکتر جواد صادقی متولد سال  1367 در شهرستان تربت حیدریه هستم تحصیلات خود را تا پایان دوره متوسطه در شهرستان تربت حیدریه گذارندم از سال 1385 وارد دانشکده پزشکی شدم و سال 1392 دوره پزشکی عمومی خود را به اتمام رساندم .بلافاصله در همان سال رزیدنتی چشم پذیرفته شدم و سال 1398 دوره فلوشیپ قرنیه و بیماریهای خارج چشمی را شروع کردم از سال 1400 عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد هستم . 

وب دا: آغاز فعالیت شغلی خود را از چه سالی و در کجا و با چه مسئولیت هایی بود و آیا در حوزه هایی که فعالیت داشتید موفق به کسب دستاوردهایی در قالب کسب رتبه هم شده اید؟

از سال 1400 به عنوان عضو هیات علمی این دانشگاه مشغول خدمت هستم و مدت یک سال رئیس بخش ipd ( بین الملل) بیمارستان بودم و حدود یک سال نیز رئیس بخش اورژانس و مسئول سرویس آموزشی اورژانس هستم . در حوزه تالیفات نیز نگارش فصل چشم کتاب جامع کووید 19 از سوی من انجام شد و همچنین یک فصل از کتاب بین المللی قوز قرنیه(Keratoconus ) که با همکاری جمعی از پزشکان ایرانی و سایر کشورها نگارش یافته نیز به توسط من نگاشته شد و 18 مقاله در مجلات بین المللی از من به چاپ رسیده است.

وب دا: با توجه به تجربه ای که در فضای شغلی خود در دانشگاه داشته اید، تصور می کنید چه اقدامات و برنامه هایی می تواند به هر چه بهتر شدن این فضا کمک کند؟

یکی از مهمترین موضوعات در حوزه بهبود فضای دانشگاه توجه به رفع کمبود فضای آموزشی با توجه به افزایش پذیرش دانشجویان است، از طرفی بار درمانی زیادی به دوش اعضای هیات علمی است از همین رو نیاز به توسعه فضای درمانی احساس می شود تا اعضای هیات علمی بتوانند بر مولفه آموزش متمرکز شوند و پیشنهاد بعدی نیز با توجه به افزایش قابل توجه هزینه های طرح های پژوهشی است تا بودجه های پژوهشی به نحوی باشد که پاسخگوی هزینه های طرح های پژوهشی باشد ، علاوه براین حمایت دانشگاه از هوشمند سازی و الکترونیک شدن بخش های بیمارستانی و ایجاد ریجستری برای ثبت اطلاعات بیماران  نیز ضرورت دارد  تا در نهایت بتوانیم از این اطلاعات استفاده کنیم و سیستم پرداخت که شامل پلکان و تاخیر در پرداخت است تا حدودی می تواند اعضای هیات علمی به خصوص اعضای هیات علمی جوان  را متاثر کند که نتوانند توانمندی های خود را به خوبی بروز دهند.

وب دا: با توجه به فعالیت دانشگاه در سه حوزه آموزش ، پژوهش و درمان حفظ ارتباط این سه حوزه از نگاه شما چقدر اهمیت دارد و آیا می توان بین این سه حوزه اولویت بندی کرد؟

بنظر من باید اولویت دانشگاه، آموزش باشد ولی در حال حاضر با توجه به مراجعات زیاد بیماران به مراکز درمانی دولتی و عدم توان پرداخت هزینه های بخش خصوصی چاره ای جز پررنگ کردن درمان نیست، که این موضوع فشار بحث درمان را به اعضای هیات علمی بیشتر کرده است علاوه براین افزایش بودجه پژوهشی با توجه به گرانی قیمت مواد اولیه و... یکی از ضرورت ها محسوب می شود.

وب دا: با توجه به نقش مهم و اثرگذار اساتید در فضای مختلف آموزشی و پژوهشی و درمانی دانشگاه، از نگاه شما یک استاد موفق در این حوزه ها چه شاخص هایی دارد؟

اگر به عنوان یک دانشجو به این سوال بنگرم باید بگویم در زمان تحصیل استادی از نظر من موفق و تاثیر گذار بودند که به سطحی برسند که به لحظ پارادایم فکری و شخصیتی الگو برای دانشجو محسوب شوند. کسی که اخلاق حرفه ای را رعایت کند و با اموزش مفید و موثر افراد توانمندی برای ادامه مسیر تربیت  کند و  اساتیدی که توانستند سیستم سازی کنند و افراد دیگر را در ان چارچوب جذب کنند به عنوان استاد موفق می شناسم.

وب دا: در مسیر تحصیل و فعالیت های کاری آیا چالش ها و موانعی را تجربه کردید ؟ در صورت پاسخ مثبت بفرمایید چطور با این چالش ها و موانع مقابله کرده اید؟

مسیر تحصیل طولانی و حجم کار بسیار فشرده و سخت است من چالش خاصی نداشتم . تقریبا از مسیر لذت بردم در عین حال فشار کار و طولانی بودن این مسیر چون حدود 15 یا 16 سال  طول می کشد خب از سختی های این مسیر محسوب می شود. اما در این  مسیر طولانی پدر و مادر و همسر موثرند عدم همراهی اعضای خانواده ممکن است  باعث شود در جایی تصمیم بگیرید که از ادامه مسیر منصرف شوید اما زمانیکه حمایت ها وجود دارد با قوت قلبی بیشتری مسیر ادامه یابد .

وب دا: آیا خانواده هم در پیشرفت تحصیلی و کاری شما نقش داشتند؟

میزان پرداختی به دانشجویان عمومی و رزیدنتی متناسب با هزینه ها نیست و نیاز است که خانواده همراهی کند و دانشجویان متاهل  با توجه به اینکه در شرایط اقتصادی خاصی هستند حتما نیاز است که همسر همراهی کند چراکه احتمالا یکسری از هزینه های غیر ضروری را در این دوران باید از زندگیشان حذف کنند اما دانشجویان در هریک از مقاطع تحصیلی با این نکته را بدانند که علی رغم طولانی و سخت بودن مسیر نباید هراسی داشته باشند زیرا پایان مسیر زیباست.

وب دا: چه پیام و توصیه ای برای دانشجویانی دارید که شاید روزی بخواهند در این مسیر ورود کنند؟

عزیزانی که در شروع تصیم گیری برای ورود به حوزه پزشکی هستند توصیه می کنم که با همت مضاعف برای ورود در این مسیر تلاش کنند و به دانشجویان رشته های پزشکی نیز توصیه می کنم تحت تاثیر پیام ها و تبلیغات منفی قرار نگیرند و افرادی که در سالهای اول هستند مطالعه علوم پایه از ابتدا را به صورت عمیق داشته باشند و از رفرنس ها استفاده کنند صرفا به جزوات تکیه نکنند زیرا باید سواد پایه قوی برای ورود به حوزه تخصصی داشته باشند.

وب دا : با توجه به نزدیک شدن به روز جهانی بینایی در خصوص این موضوع توضیحاتی بفرمایید؟

بینایی یکی از مهمترین حس ها است و افراد  بدون برخورداری از این حس و یا با کاهش شدید آن شرایط سختی را پیدا می کنند . علاوه براین بسیاری از علل نابینایی قابل شناسایی و پیشگیری و درمان متاسفانه گاهی بیماران در مراحل پیشرفته بیماری مراجعه می کنند و این برای ما خیلی تاسف بار است که نمی توانیم برای عزیزان کاری انجام دهیم و متاسفانه امکان درمان نیست به همین خاطر توصیه می شود افراد براساس سوابق خانوادگی و بیماریهای سیستمیک که مبتلا هستند تحت معاینات دوره ای چشم پزشکی قرار بگیرند تا از در آینده دچار مشکلات افت بینایی نشوند به عنوان مثال افرادی که سابقه خانوادگی اب سیاه دارند یا افرادی که بیماری دیابت دارند حتما باید تحت معاینات چشم پزشکی قرار بگیرند پیش از اینکه آسیب های ناشی از این بیماریها به نحوی غیر قابل درمان شود.

از سوی دیگر یکی از چالش های اساسی در بخش اورژانس بیمارستان خاتم الانبیاء بیمارانی هستند که به علت ترومای چشم به ما مراجعه می کنند و متاسفانه در برخی از این بیماران به علت شدت آسیب نمی توانیم درمان کامل را انجام دهیم و ممکن است بینایی به طور کامل برنگردد از همین رو لازم است افراد مراقب باشند که دچار این تروماها نشوند برخی از این تروماها مربوط به محیط کار به ویژه برای عزیزانی است  که با مواد مذاب  کار میکنند و یا حرفه ای مانند جوشکاری یا تراشکاری فعالیت دارند  لازم است که اصول ایمنی کار را رعایت کنند و از عینک های محافظ بهره گیرند، همچنین  بخشی از ترومای چشمی نیز در محیط منزل رخ می دهد که می تواند ناشی از ریختن مواد اسیدی و قلیایی درون چشم و یا ناشی از ضربات بچه ها و یا استفاده از چاقو در سنین پایین باشد از همین رو والدین باید فضای خانه را ایمن کنند و در سن زیر 7 سال اجازه استفاده مستقل از چاقو را ندهند در واقع رعایت این نکات باعث می شود که چشم کمتر در معرض تروما قرار بگیرد.

وب دا: در بیمارستان خاتم الانبیا به عنوان مرکز ریفرال چشمی چه نوع از خدمات ارایه می شود؟

بیمارستان خاتم الانبیاء مرکز ریفرال چشمی شمال شرق کشور است و تقریبا از استانهای خراسان شمالی، جنوبی و مرکزی ، قسمت شرقی استان سمنان، بخش هایی از استان گلستان و حتی بخش های از استان سیستان و بلوچستان بیماران به این مرکز مراجعه می کنند . این بیمارستان شامل بخش های فوق تخصصی قرنیه و بیماریهای سگمان قدامی چشم ، گلوکوم، شبکیه ، یووئیت، استرابیسم و اکولوپلاسی چشم و بخش نوزادان نارس است که به بیماران خدمت می کند. علاوه براین بخش واحد لیزیک بیمارستان خاتم مجهز به دستگاه های پیشرفته برای خدمت بیماران است.  اساتیدی که در این بخش ها فعالیت دارند، از بهترین های سطح کشور هستند و فضای فراهم کردن بتوانند بهترین  خدمات را به بیماران ارایه کنند.علاوه براین بخش اورژانس بیمارستان خاتم الانبیاء تنها بخش اورژانس چشمی دانشگاهی شمال شرق کشور است که تعداد زیادی از بیماران شمال شرق کشور به این حوزه مراجعه می کنند و در بخش اورژانس اساتید تخصص و فوق تخصص حضور دارند که در کنار دانشجویان رزیدنت وفلوشیپ خدمت رسانی می کنند. 


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

دوشنبه, ۲۴ دی ۱۴۰۳