گفتگو با رتبه های اول تا سوم آزمون بورد کشوری
- بازدید: 669
رعایت اصل " شایسته سالاری "، در تفویض جایگاه ها، انگیزهی نخبگان را برای فعالیت در کشور افزایش می دهد
موفقیت دانشجویان دوره تخصصی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در آزمون بورد کشوری امسال و کسب عناوین برتر در این آزمون ، افتخاری بس بزرگ و در خور ستایش است که نشان از همت بلند دانشجویان و اساتید دانشمندی دارد که نیروهایی توانمند را در سایه علم و تخصص چندین سالهی خود پرورش داده اند. پایگاه خبری وبدا، ضمن دعوت از پنج تن از رتبه های برتر این آزمون تخصصی و انجام مصاحبه با ایشان، دقایقی میزبان رئیس محترم دانشکده پزشکی مشهد و همچنین معاون تخصصی و فوق تخصصی دانشکده پزشکی بود؛ که جهت تبریک و تقدیر از تلاش برگزیدگان بورد کشوری در این جلسه حضور یافتند. شرح گفتگوی وبدا با " آقایان دکتر محمد جواد صفایی یزدی و دکتر شروین مشرقی مقدم و خانم ها دکتر سیده وجیهه کاظمیان، دکتر الهه حیدری و دکتر تینا لقمانی "؛ دارندگان عناوین اول تا سوم آزمون بورد کشوری را در ادامه می خوانید:
وب دا: ضمن تبریک و عرض خیرمقدم، خدمت پنج تن از دانشجویان عزیز دورهی تخصص در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، که در سال جاری عناوین اول تا سوم آزمون بورد کشوری را از آن خود کردند، لطفا در ابتدای گفتگو هر یک از بزرگواران معرفی مختصری از خود داشته باشند تا در ادامه وارد فضای اصلی بحث شویم؟
* دکتر محمد جواد صفایی یزدی هستم، متخصص در گروه جراحی کلیه و مجاری ادراری، مقطع عمومی پزشکی را در دانشگاه علوم پزشکی مشهد گذراندم و بحمدالله امسال توانستم در آزمون بورد تخصصی رتبه ۳ کشوری را کسب کنم.
* دکتر شروین مشرقی مقدم هستم، دانش آموخته پزشکی عمومی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دارندهی رتبه یک آزمون بورد کشوری، در گروه رادیو آنکولوژی.
* دکتر سیده وجیهه کاظمیان هستم از گروه پزشکی اجتماعی و دانش آموخته پزشکی عمومی در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، به لطف خداوند امسال توانستم رتبه اول کشوری را آزمون بورد تخصصی کسب کنم.
* دکتر الهه حیدری هستم، دوره عمومی را در دانشگاه علوم پزشکی تهران گذراندم و در سال جاری حائز رتبه اول در بورد فوق تخصصی قلب کودکان شدم؛ دوره تخصص و فوق را هم با افتخار در دانشگاه علوم پزشکی مشهد سپری کردم.
* دکتر تینا لقمانی هستم، دانش آموخته رشته فوق تخصص نوزادان و به لطف خداوند امسال رتبه ۳ بورد کشوری را در این رشته کسب کردم، بنده دوره عمومی پزشکی را در دانشگاه تهران و دوره تخصص را در دانشگاه علوم پزشکی مشهد گذراندم.
وب دا: آقای دکتر صفایی از حال و هوا و شرایط تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی مشهد طی سال های گذشته بفرمایید؟
من از سال 1391 در این دانشگاه حضور دارم و معتقدم که دانشگاه علوم پزشکی مشهد بسیار دانشگاه خوبی است، این دانشگاه ( علوم پزشکی مشهد) نسبت به سایر دانشگاههای کشور به عنوان یک دانشگاه ریفرال محسوب میشود و هر چند بنده استریت بودم و مستقیم در دوره تخصص پذیرفته شدم، اما به هر حال چالشهایی که ما در دوره تخصص داریم، بسیار زیاد بود؛ به ویژه در گروههای جراحی که با مشکلات متعددی همچون بیخوابیها و شیفتهای طولانی دست و پنجه نرم می کنند ، در عین حال ما توانستیم بر این مشکلات غلبه کنیم و بتوانیم پس از ۷ سال در گروه خودمان رتبه برتر را کسب کنیم.
وب دا: آقای دکتر مشرقی مقدم در مورد زمان تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی مشهد و شرایط آن سالها توضیحاتی بفرمایید؟
دانشگاه علوم پزشکی مشهد از جمله دانشگاههای سطح اول کشور است و از اساتید بسیار خوب و آموزشهای مطلوبی برخوردار است، به ویژه در دوره تخصص رشته رادیو آنکولوژی که بنده در آن تحصیل کردم، محیط از جو علمی و دوستانهای برخوردار بود و همه اینها کمک کرد که من در یک فضای آرام تحصیل کنم، گاردینگی هم که در سایر رشتهها وجود دارد و گاهاً فضای نامناسبی را به وجود میآورد در رشته آنکولوژی کمتر وجود داشت و بحمدالله توانستم از این موقعیت استفاده کنم و در آزمون بورد تخصصی رتبه خوبی را کسب کنم.
وب دا: خانم دکتر کاظمیان شما مقطع عمومی پزشکی را در کدام دانشگاه و چه شرایطی گذراندید؟
من مقطع عمومی پزشکی را در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گذراندم و در مقطع تخصص خیلی علاقهمند بودم که در دانشگاه علوم پزشکی مشهد ( با توجه به اینکه دانشگاه تیپ یک کشور است ) ادامه تحصیل دهم و به لطف خداوند توانستم به این هدف برسم. در طول دوران تحصیل نیز به لطف راهنمایی های اساتید بسیار خوب و توانمند و آموزشهای خوبی که در گروه پزشکی اجتماعی وجود داشت، موفق شدم در آزمون بورد رتبه اول کشوری را کسب کنم.
وب دا: خانم دکتر حیدری لطفاً شما هم در رابطه با شرایط تحصیل در دوره پزشکی عمومی توضیحاتی بفرمایید ؟
من فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران هستم و دورهای را در دانشگاه علوم پزشکی مشهد مهمان بودم و باید عرض کنم که دانشگاه علوم پزشکی مشهد در طی این سالها همچون خانه دوم من بوده است؛ چه بسا که وقت بیشتری را نسبت به منزل در فضای دانشگاه و بیمارستانهای آن گذرانم و از این بابت بسیار خرسندم. در مدتی که در مقطع پزشکی عمومی در دانشگاه مشهد میهمان بودم باید عرض کنم که در آموزش پزشکی عمومی، حقیقتاً سطح بسیار خوبی بر دانشگاه مشهد حاکم است، البته موضوعی که در سالهای اخیر بیشتر به چشم میآید، افزایش قابل توجه ورودی دانشجویان است که میتواند آموزش را با مشکل مواجه کند، مثلاً چنانچه قبلاً در سر هر راند ۳ یا ۴ استاژر حضور داشتند، اکنون حدود ۱۲ استاژر در سر راند هستند و این کیفیت آموزش را کاهش خواهد داد، اما در مجموع دوران پزشکی عمومی بسیار عالی بود و در مورد دوره تخصص، چون فضا در گروه اطفال که معمولاً به جهت کار کردن با کودکان حال و هوای دیگری دارد و روحیات همکاران در این بخش نیز متفاوت از سایر بخش ها است، فضای باطراوتی بوده و هست و از اساتید توانمندی نیز برخوردار هستیم.
در پایان دوره تخصص بنده توانستم جزو ۵ درصد رتبه بورد تخصصی باشم و میزان آموزش مان خیلی خوب بود، اما در دوره تخصص بنده معتقدم که در تمام گروهها و نه صرفاً گروه اطفال باید میزان فعالیت دانشجویان و شرح وظایف مشخص باشد و در دوره فوق تخصصی نیز، رشته قلب کودکان مشهد جزو گروههای پیشرو در بین گروه های قلب کودکان کشور است و گروه ما جزو نخستین گروههایی است که از دوره فوق تخصص قلب کودکان در مشهد فارغ التحصیل شدیم و با توجه به جدید بودن این رشته، به شدت رو به پیشرفت است .
ما اساتیدی داریم که هر یک در هر رشتهای به شکل ویژه کار میکنند، در زمینه اینترویشن در کشور جزو مراکزی هستیم که کارهای پیچیدهای در آن انجام میشود و به عنوان مثال پیوند قلب کودکان را داریم، گروه نارسایی داریم و بعد از مرکز قلب شهید رجایی دومین مرکزی هستیم که الکتروفیزیولوژی اطفال داریم، بنابراین مرکز قلب کودکان مشهد جزو گروههایی است که بسیار ظرفیت پیشرفت دارد و بنده از همه اساتیدم در اینجا تشکر میکنم.
وب دا: خانم دکتر تینا لقمانی شما هم در رابطه با شرایط تحصیل در دوره پزشکی عمومی توضیحاتی بفرمایید؟
من دوره تحصیل پزشکی عمومی را در دانشگاه تهران گذراندم و برای دوره تخصص به مشهد آمدم تا در کنار خانواده باشم. دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرات بسیار خوبی را برای من رقم زد، گروه کودکان در دانشگاه از تعامل و ارتباطات صمیمانهای برخوردار است که البته شاید به اقتضای کار با کودکان باشد. اما یکی از مشکلات دوره ما انصراف شماری از همکاران بود که سبب سنگینی کار ما در شیفتهای متعدد و طولانی در بیمارستانهای دانشگاه شد و تا حد زیادی امکان مطالعه گرفتن را از ما گرفت، اما با همه این محدودیتها به لطف خداوند توانستم به صورت استریت در مقطع فوق تخصص نوزادان پذیرفته شوم، خوشبختانه NICUهای مشهد جزو بهترین NICUهای کشور است و به ویژه اینکه ما سانتر قلب را هم داریم و بیمارستان امام رضا(ع) از تمام شرق کشور بیماران با مشکلات نارسایی قلبی و بیماریهای مادرزادی قلب کودکان را پذیرش می کند. دوره فلوشیپی حقیقتاً دوره پرمسوولیتی بود و به خاطر تعدد بیمار و کم بودنNICUهای آموزشی فضا بسیار شلوغ بود و ما اکثر اوقات فضای بستری نداشتیم و نگران نوزادانی بودیم که تازه متولد میشدند، این بیشترین دغدغه من در این سال فعالیتم بود، چون دوست داریم به عنوان اولین گروهی که با یک انسان در ارتباط است، بتوانیم حداکثر خدمات را داشته باشیم، در مجموع دوره بسیار خوبی بود و از اساتیدم متشکرم که خیلی دلسوزانه و همدلانه با ما ارتباط داشتند.
وب دا: به عنوان یکی از افتخار آفرینان دانشگاه که ترجیح دادید مهاجرت نکنید و در کشور خودتان بمانید، چه صحبتی با مسئولان دانشگاه علوم پزشکی مشهد دارید؟
* دکتر صفایی : در همه جای دنیا و از جمله ایران، قدردان نخبگان هستند، اما جا دارد که نظارت بیشتری وجود داشته باشد، چون برخی از گروهها این موضوع را زیر پا میگذارند و سبب دلسرد شدن نخبگان میشوند، لذا سعی شود که به نخبگان ارج و اهمیت بیشتری داده شود تا این افراد در کشور بمانند و صرف نظر از مسائل مالی، در خدمت و آموزش به میهن و مردم خود انگیزه داشته باشند، دانشجویان نخبه وقتی ببینند که جامعه به آنها و اساتید توانمند بها میدهد، انگیزه پیدا می کنند و سایر دانشجویان نیز سعی میکنند که به این سطح و رتبه دست یابند، البته رسیدن به سطوح و مراتب بالا ، صرفاً دستاورد خود فرد نیست، بلکه میتواند بازخورد آن در کیفیت ارائه خدمت بهتر به مردم منعکس شود.
* دکتر مشرقی مقدم : بسیار مهم است که یک فرد بتواند در مملکت خود و به مردمش خدمت کند ، طبیعتاً هرچه شرایط سختتر میشود، این موضوع از اهمیت بیشتری برخوردار میشود، اما یکی از دلایل مهم مهاجرتها می تواند بحث مسائل رفاهی و معیشتی گروههای رزیدنتی و گروههایی که فارغ التحصیل میشوند، باشد و بسیار مهم است که مد نظر قرار گیرد، اقدامات مثبتی در دورههای رزیدنتی و دستیاری انجام شده و یک سری در حال تصویب شدن است، مثل محاسبه کردن دوره دستیاری به عنوان قانون کار، هچنین یک سری اشکالات در گروههایی که فارغ التحصیل شده و دوره طرح وارد میشوند، وجود دارد که سبب دلسردی افرادی میشود از این حیث که وارد دورههای رزیدنتی نشوند و ترجیح دهند که مهاجرت کنند، در مجموع خیلی خوب است که نخبگان در کشور بمانند و از آن سو مسئولین نیز اصلاحات لازم را انجام دهند تا کسانی که در کشور ماندهاند و خدمت میکنند شرایط بهتر و دلگرمی بیشتری داشته باشند.
* دکتر کاظمیان: از نگاه من موفقیت اصلی کسب رتبه و مقام و جایگاه شغلی برتر نیست، بلکه موفقیت اصلی زمانی است که بتوانیم در راستای ارتقای سلامت مردم و رفع نیاز آنها قدم برداریم و به مردم خدمت کنیم، این موضوع از همان ابتدای تحصیل در رشته پزشکی ملاک عمل برای من بود و چه در عرصه کار در معاونت بهداشتی و چه در دوران تحصیل مهم بود. خوشبختانه رشته پزشکی اجتماعی با دید جامع و کلی که نسبت به مبحث سلامت دارد، میتواند این مسیر را برای من هموارتر کند و قاعدتاً نیروی جوان در کشور ما انگیزه بالایی برای کار و خدمت به مردم دارد و برای ارتقای سلامت عمومی جامعه اما همانطور که همکاران فرمودند این خدمت باید متقابل باشد و از سوی مسئولین مربوطه توجهات لازم مبذول گردد.
* دکتر الهه حیدری: یکی از موضوعات ناراحت کننده برای من دیدن مهاجرت دانشجویان عالی این دانشگاه بود و بعد از اینکه من با دانشجویان صحبت کردم، متوجه شدم که مهاجرت برای آنها هم آسان نیست و با کلی چالشهای جدید مواجه هستند و ترجیح اغلب آنها این است که در مملکت خود بمانند، اما یک علتی که بعضی از آنها تصمیمشان جدی بود برای مهاجرت، این است که نحوه پذیرش دستیار تخصصی دارای چالشهای بسیاری است و مایلیم همانطور که در سایر بخشهای کشور شایسته سالاری وجود دارد و عموم جامعه این را میپسندد، در نحوه پذیرش دستیار تخصصی هم همین نکته اعمال شود.
بسیاری از افرادی که مستعد و دانشجویان برگزیده ای بودند، با شیوه برگزاری آزمون کنونی نتوانستند موفق شوند و شاید لازم باشد که در نحوه برگزاری آزمون تخصصی و پذیرش دستیار تجدید نظرهایی انجام شود. ضمن اینکه افرادی که در کشور ماندهاند، با توجه به همین شرایط دوره رزیدنتی خیلیها تصمیم گرفتند که وارد رشتههای پرمخاطره نشوند و رشتههایی را برای کار ترجیح دادند که ریسک کمتری داشته باشد، علت اینکه بنده تصمیم گرفتم در یک رشته طولانی و سنگین؛ هم از نظر علمی و هم مهارتی و هم فیزیکی که همان رشته قلب کودکان است کار کنم این بود که مشاهده کردم رغبت برای ورود به این نوع رشتهها بسیار کم است، تعداد فارغ التحصیلان این رشته کم است و من از این هراس دارم که مبادا در چند سال آینده ناچار باشیم که به کشورهای دیگر بیماران را ارجاع دهیم، امیدوارم این مسیر به گونهای شود که نخبگان ما در کشور بمانند و به همین مردم خدمت کنند که میدانم میل باطنی خود آنها نیز همین است.
*دکتر تینا لقمانی: ایران وطن ماست و بسیار دوست داشتنی، آنچه که برای من انگیزه حضور در کشورم را ایجاد کرده، درک احساس بیماری است که همزبان با من است و من خیلی راحتتر میتوانم خواسته و نیاز او را بفهمم و به ویژه در رشته نوزادان که میتوانم بیشتر مادر نوزاد را درک کنم، به عنوان اولین نیرویی که با یک نوزاد سر و کار دارم اگر بتوانم به او کمک کنم سالها میتواند یک زندگی با کیفیت داشته باشد و مسلماً در کشور خودم و با هم زبان بودن با بیمار خیلی بهتر میتوانم به افراد کمک کنم . شاید یکی از مهمترین انگیزههای من این همزبانی و هم وطن بودن باشد، اما این درخواست را هم از مسئولین داریم که شایسته سالاری در دانشگاهها نهادینه شود، چون فرد نخبهای که یک مقام برتر را کسب میکند، قطعاً یک شخصیت تلاشگر و مسئولیت پذیر دارد که میتواند در زمینه خدمت به مردم نیز به همین ترتیب بدرخشد، لذا در نظام شایسته سالار افراد کارآمد در جای درست خود قرار میگیرند و این در نهایت به خدمت بهتر به مردم کمک خواهد کرد، ضمن اینکه مسائل معیشتی و رفاهی هم مهم است و باید مورد توجه باشد.
وب دا: آقای دکتر صفایی چرا رشته اورولوژی را انتخاب کردید؟
تناسب متخصصین با بیماران در هر رشته بسیار مهم است و بنده با توجه به توانایی شخصی فکر کردم که در رشتههای جراحی می توانم بهتر باشم و رشته جراحی کلیه را از این جهت برگزیدم که متخصصین آن نسبت به جمعیت بیماران متناسب است و میتوانیم در این رشته کار کرده و مفید فایده باشیم. در رشتههای جراحی دیگر ممکن است رزیدنتهای بیشتری جذب شود و خروجی بالایی هم داشته باشند، اما در عین حال نتوانند آنگونه که باید برای بیماران مفید باشند و لذا من احساس کردم که این تناسب در رشته ما وجود دارد.
وب دا: آقای دکتر مشرقی مقدم چرا رشته رادیوآنکولوژی را انتخاب کردید؟
فاکتورهای مختلفی مثل علاقه و استعداد در انتخاب رشته فرد دخالت دارد و البته شرایط جامعه هم در این امر تاثیرگذار است، اما علاقه من بیشتر متمرکز بر رشتههای غیر جراحی بالینی بود و با توجه به اینکه رشته رادیو آنکولوژی از جمله رشتههایی است که در ارتباط با تشخیص و درمان بیماریهای سرطانی است و با توجه به شیوع ابتلای به این بیماریها در سالهای اخیر نیاز به فعالیت در این حیطه بیشتر احساس میشود و من دریافتم که در این زمینه میتوانم مفید باشم.
وب دا: دکتر کاظمیان، رسالت پزشکی اجتماعی در حمایت از گروههای پایه و بالین چگونه است؟
رسالت اصلی گروه پزشکی اجتماعی حفظ و ارتقاء سلامت در سطح جامعه و جمعیت است، این رشته نسبت به سلامت یک دیدگاه کلی دارد و صرفاً سلامت را فقدان بیماری نمیداند و جنبههای مختلفی از زندگی افراد و جمعیتها را در راستای ارتقای سلامت جامعه مورد بررسی قرار میدهد و در خصوص سیاستگذاریهای سلامت در سطح جمعیت راهگشا است و چه در زمینه پژوهش و چه آموزش علوم پزشکی و مباحث مرتبط با آن در سطح کلان میتواند مثمر ثمر باشد.
وب دا: نظر هر یک از شما در مورد ترویج فرهنگ ازدواجهای دانشجویی چیست؟
* دکتر حیدری: به نظر من کسی که رشته پزشکی را برمیگزیند، از ابتدا تصمیم خود را گرفته تا یک راه طولانی و پرمشقت را سپری کند؛ هم از نظر کار عملی و هم از نظر رفرنسهایی که باید مطالعه کند، اغلب افرادی که به پزشکی ورود میکنند، پرتلاش هستند و بنابراین با کوچکترین سختیهایی سریعاً جاخالی نمیکنند، اما چیزی که لازم است برای افرادی که در این رشتهها تحصیل میکنند، یک فکر آسوده است و من این فکر آسوده را از سمت خانواده داشتم، اما از نظر امکانات و محیط تحصیل و کار مثلاً برخورداری از یک کتابخانه مجهز و مناسب برای مطالعه چالشهای وجود داشت. لذا اگر حداقلهای امکانات و نیازها تامین باشد، دانشجویان هم احتمالاً از ازدواج استقبال میکنند، اما وقتی این نیازها برآورده نشود فرد ترجیح میدهد که کس دیگری را درگیر مشکلات خود نکند، دانشجویی که از شهرستان میآید یا دانشجویی که میخواهد متاهل شود نباید دغدغه خوابگاه را داشته باشد و اگر بداند محیط امنی برای تحصیل و درس خواندن دارد شاید به ازدواج هم فکر کند.
* دکتر تینا لقمانی: به نظر من موضوع ازدواج بسیار وابسته به شخصیت افراد است و اینکه تصور کنیم ازدواج با یک هم رشتهای یا همکار بهتر از ازدواج با یک غیر هم رشتهای و غیر همکار است شاید چندان تصور درستی نباشد، چون مهم این است که همسر شما از موقعیت شغلی و کاریتان درک درستی داشته باشد و به عنوان مثال وقتی بعد از یک شیفت کاری ۳۶ ساعته به منزل باز میگردید فضا را برای استراحت و تجدید قوای شما فراهم کند. بنده شخصاً انتخابم همسری غیر پزشک بود چون نیاز داشتم وقتی به منزل باز میگردم، از محیط کاری خارج شوم و بتوانم استراحت لازم را داشته باشم . همچنین در رابطه با مطالعه و امتحانات نیاز به درک متقابل است از طرفی ممکن است برخی افراد معتقد باشند که ازدواج با یک همکار میتواند فرایندها را تسهیل کند و شاید تا حدودی هم اینگونه باشد، اما در مورد همین افراد نیز میبینیم که همزمان شدن شیفتهای کاری آنها سبب میشود که روزها یکدیگر را نبینند. در مجموع نمیتوان گفت که چه نوع ازدواجی برای افراد مناسب است، چون شخصیت انسانها با یکدیگر متفاوت است. اما به طور کلی داشتن یک همراه در مسیر پیشرفت قطعاً میتواند کمک کننده باشد.
* دکتر مشرقی مقدم: ازدواج میتواند برای هر فردی متفاوت باشد و هر کسی میتواند با توجه به شرایط شغلی، اجتماعی، خانوادگی و غیره تصمیم گیری کند که آیا قصد ازدواج دارد یا نه؟ بنابراین ازدواج در یک دوره و زمان خاص برای همه ممکن نیست و قطعاً شرایط افراد در آن تعیین کننده است. اما خوشبختانه شرایط ازدواج من در طول دوران تحصیل به خوبی فراهم شد و هم اکنون از زندگی با همسرم بسیار راضی هستم.
وب دا: آقای دکتر صفایی به نظر شما چرا گرایش به برخی از رشتهها کمتر است؟
همانطور که در صحبت قبلی عرض شد قطعاً باید تناسب پزشک در همه رشتهها رعایت شود، این موضوع هم به علاقه و هم استعداد افراد بستگی دارد و با توجه به اینکه دانشجویان در مقطع عمومی فضای بیمارستانها را تجربه میکنند و با رشتههای مختلف آشنا میشوند، قطعاً به این نتیجه میرسند که در چه حیطهای استعداد و علاقه دارند. اما یک نکته بسیار مهم در انتخاب رشته این است که علاوه بر استعداد و علاقه پزشکان به دنبال بهره مادی و رفاهی ماحصل تحصیل خود نیز هستند و در نتیجه به سمت رشتههایی گرایش پیدا میکنند که درآمدزا باشند، طبیعتاً وقتی فرد میبیند رشته جای کار در جامعه ندارد، علاقه او نیز کاهش پیدا میکند. اما با توجه به اهمیت همه رشتهها بایستی بستری توسط مسئولان فراهم شود که تقریباً تمام رشتهها بتوانند یک سطح اقتصادی مناسب داشته باشند و پزشک از این جهت مشکل معیشتی ندارد، به نظر میرسد که اگر این مهم محقق شود، تمایل و گرایش افراد به همه رشتهها نیز اتفاق بیفتند.
وب دا: دکتر حیدری در بحث بیماریهای قلبی کودکان وضعیت موجود چطور است و چه توصیهای به خانوادهها در این خصوص دارید؟
حیطه کاری ما مربوط به نوزادانی است که عموماً با مشکل قلبی متولد میشوند. این مشکلات اغلب ذاتی است که البته در تصور عموم و به اشتباه آن را بیماریهای مادرزادی قلبی مینامند؛ در حالی که مادر در ایجاد این مشکل هیچ نقشی ندارد و ممکن است با این تعبیر دچار عذاب وجدان شود. اصطلاح بهتر در این خصوص آن است که بگوییم مشکلات ذاتی یا خدادادی یعنی مشکلاتی که در ذات نوزاد وجود دارد.
خوشبختانه در مورد اغلب مشکلات قلبی کودکان پیشرفتهای قابل توجهی در کشور ما انجام شده و با توجه به همین پیشرفتها و اقدامات زودرس میتوانیم کودک را نجات دهیم. برای تشخیص زود هنگام با پیشرفتهای موجود؛ حتی امکان تشخیص در دوره جنینی را هم داریم و با بررسیهایی که متخصص زنان انجام میدهد و بر حسب اندیکاسیونهای موجود کودک را به متخصص قلب ارجاع میدهیم.
این کار اگر حول هفتههای ۱۸ تا ۲۰ بارداری انجام شود، ما میتوانیم با دقت بالایی بیماریهای قلبی جنین را تشخیص دهیم و این تشخیص سبب میشود که مادر باردار در مرکز مجهز بستری و اقدامات درمانی به هنگام پس از تولد نوزاد آغاز شود و چنانچه نیاز به مداخله باشد این کار در کمترین زمان صورت گیرد. به مادران هم توصیه میکنیم که بررسیهای دوران بارداری را جدی بگیرند. اگر کسی در دوران بارداری این پیگیریها را نداشته باشد، در اولین ویزیت متخصص کودکان و بعد در ویزیتهای دیگر توجه پزشک کودکان به یافتههای سمعی و بالینی قلبی باعث ارجاع به موقع بیمار خواهد شد.
وب دا: دکتر مشرقی مقدم، رایجترین سرطانها در حال حاضر کدام است؟
در حال حاضر سرطان پستان یکی از رایجترین انواع سرطانها در سطح کشور است که لازم است به آن توجه ویژهای شود و به طور کلی در بحث آنکولوژی موضوع غربالگری بسیار مهم است و در همین راستا باید آگاهیسازی عمومی انجام و موارد خطر شناسایی شود. همچنین واکسیناسیونهایی که برای بیماریهای عفونتهای ویروسی HPVدر برخی از کشورها انجام میشود تا حد زیادی از ابتلا به سرطان دهانه رحم جلوگیری خواهد کرد، ضمن اینکه اگر افراد علائم مشکوکی داشته باشند باید به پزشک مراجعه کنند و راههای غیرعلمی را برنگزینند، چون متاسفانه اکنون این قدامات غیرعلمی در حال افزایش است و این موضوع فرصت طلایی درمان را از بیماران میگیرد.
وب دا: آقای دکتر صفایی مردم برای مراقبت از کلیههای خود چه کارهایی میتوانند انجام دهند؟
البته این موضوع را شاید همکاران نفرولوژی بهتر بتوانند توضیح دهند، اما در مجموع توصیه میشود که افراد روزانه ۸ لیوان آب را بنوشند و از سیگار و الکل به شدت پرهیز کنند و همچنین سبک زندگی سالمی داشته باشند. همچنین با توجه به افزایش شیوع ویروس HPV و مراجعه دیر هنگام بیماران بهتر است که در بحث واکسیناسیون اقدامات جدی انجام شود تا بتوانیم از اوج این بیماری پیشگیری کنیم.
وب دا: در پایان این نشست اگر نکته نظر خاصی وجود دارد بفرمایید؟
*دکتر صفایی: تشکر میکنم از استاد شبستری، ریاست محترم دانشگاه که دلسوزانه، مسئولانه و پدرانه پیگیر کار دانشجویان و رزیدنتها هستند و همینطور از اساتید عزیزم استاد زارع و استاد اخوان متشکرم که به من لطف زیادی داشتند و همینطور از خانواده عزیزم تشکر میکنم.
*دکتر مشرقی مقدم: از اساتید بسیار خوب گروه رادیو آنکولوژی و مسئولان دانشگاه و همینطور خانواده و همسر عزیزم متشکرم که در مسیر پیشرفت مرا یاری کردند.
*دکتر کاظمیان: از خانواده عزیزم و همسرم که پشتوانه من بودند و همینطور اساتید عزیزم به ویژه جناب آقای دکتر خواجه دلویی و خانم دکتر دادگر مقدم سپاسگزارم.
*دکتر حیدری: قطعاً هر یک از ما که در این جلسه حضور داریم راه طولانی را پیمودهایم و این راه بیشک بدون کمک اطرافیان پیمودنی نبود، به همین دلیل از خانواده عزیزم و همسرم و دختر کوچکم تشکر میکنم که به من کمک کردند و همینطور به همکاران جوانتر عرض میکنم که موفقیت در آزمون خوب است؛ اما هدف را موفقیت در این آزمون قرار ندهند و صرفاً درس را برای یادگیری و کمک به بیماران بخوانند و در کنار آن اگر موفقیتی کسب شد قطعاً بهتر خواهد بود؛ اما مهم تلاش صادقانه آنها است.
*دکتر لقمانی: ابتدا از خداوند سپاسگزارم که به لطف و اراده او این موقعیت را یافتم و همچنین عرض میکنم که ما باید خودمان را باور کنیم؛ به ویژه خانمها و قطعاً با این باور و تلاش میتوانیم به هر چیزی که میخواهیم دست پیدا کنیم و یک عضو سازنده برای خود و خانواده و دیگران باشیم. قطعاً حمایت خانواده هم جای سپاسگزاری دارد و همینطور همسرم و نیز گروه نوزادان که کمک کردند امروز در این جایگاه باشم و در پایان از ریاست محترم دانشگاه آقای دکتر شبستری نیز سپاسگزاری میکنم.