استفاده از ترکیب طب‌های رایج و سنتی در درمان انواع بیماری‌ها اثربخش است

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی گفت: ترکیب درمان‌های گیاهی و طب رایج، در افزایش اثربخشی درمان بسیار مؤثر بوده و معتقدیم که استفاده از ترکیب طب‌های رایج و سنتی در درمان انواع بیماری‌ها اثربخش است.

 به گزارش وب دا، دکتر مجید جعفری‌نژاد در کارگاه آموزشی، توجیهی و آشنایی با سبک زندگی سالم بر اساس آموزه‌های طب ایرانی، اظهار کرد: سبک زندگی در بحث رفع بیماری‌های جسمی و روحی جامعه و مسائل مربوط به سلامت اجتماعی بسیار حائز اهمیت بوده، به‌خصوص در حوزه طب سنتی که ۸۰ درصد موثر است و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم در این خصوص تاکید ویژه در بحث ادغام طب سنتی و درمان داشته است.

وی تاکید کرد: آموزش سبک زندگی منجر به دوری از دیابت، نارسایی کلیه، مشکلات سیستم عصبی، بیماری‌های قلبی، مشکلات مغزواعصاب و غیره می‌شود.

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی تصریح کرد: در طب ایرانی با توجه به دانش، مهارت و عملکردهای تئوری و تجربیات بومی فرهنگ‌های مختلف سراسر دنیا به تشخیص، بهبود و درمان بیماری‌های جسمی و روحی پرداخته می‌شود و از گذشته تاکنون با استفاده از قسمت‌های مختلف گیاهان یا مشتقات بدن حیوانات، داروهای سنتی برای درمان تهیه شده و به شکل‌های مختلفی نظیر دمنوش‌، قرص، عصاره، پماد و ضماد توسط بیماران مصرف می‌شود.

دکتر جعفری‌نژاد اضافه کرد: طب سنتی در بسیاری از کشورها به عنوان طب جایگزین یا مکمل شناخته می‌شود و این در حالی است که در بعضی کشورها طب مکمل یا جایگزین تا حدودی تعریف متفاوتی داشته و به مجموعه گسترده از اقدامات مراقبتی و بهداشتی اطلاق می‌شود که لزوماً ممکن است جزئی از سنت خود آن جامعه نبوده و هنوز با سیستم مراقبت سلامت آن کشور ادغام نشده است.

وی بیان کرد: ما در راستای اجرای دستورالعمل وزارتخانه از ۶ ماه قبل برنامه‌هایمان را آغاز کردیم و امروز ضمن بررسی عملکرد ۶ ماهه، آخرین آموزش‌های مرتبط با این حوزه را داریم.

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی با بیان اینکه در طب سنتی ایرانی تمام دانش و دستورالعمل‌ها در ۲ شاخه اصلی تئوری (دانش وضعیت و تغییرات بدن انسان و نشانه‌های سلامتی و بیماری) و عملی (دانش شیوه حفظ سلامتی و چگونگی بازگرداندن آن پس از بیماری) برای پیشگیری و درمان بیماری به کار برده شده است، خاطرنشان کرد: ترکیب درمان‌های گیاهی و طب رایج، در افزایش اثربخشی درمان بسیار موثر بوده و معتقدیم که استفاده از ترکیب طب رایج و طب سنتی در درمان انواع بیماری‌ها اثربخش است و طب ایرانی ثابت کرده است که در درمان بیماری‌های مزمن و مشکلات روان‌شناختی، به‌ویژه آن‌هایی که با استرس مرتبط هستند نقش دارد و موارد موثر آن در درمان ناباروری و بیماری‌های مغزواعصاب، قلب‌وعروق، زخم معده و غیره دیده شده است.

همکاری ۲ هزار مراقب سلامت و ۱۱۰۰ بهورز در جهت ارائه آخرین آموزه‌های طب سنتی به جمعیت تحت پوشش

در بخش دیگری از این کارگاه آموزشی، دکتر حسن عبدالله‌زاده، مدیر توسعه شبکه و ارتقاء سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: آموزش‌های حوزه طب ایرانی و مکمل را به مراکز بهداشت مشهد و شبکه‌های بهداشت و درمان شهرستان‌های تابعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد داریم تا که این آموزش‌ها را به مراقبان سلامت و بهورزان مراکز شهری و روستایی حوزه تحت پوششان منتقل کنند و این گروه‌ها هم به جمعیت گروه هدفشان انتقال دهند.

وی با بیان اینکه ما می‌خواهیم با همکاری ۲ هزار مراقب سلامت و ۱۱۰۰ بهورز آخرین آموزه‌های طب سنتی را به جمعیت تحت پوششمان داشته باشیم، خاطرنشان کرد: این آموزش‌ها کمک بزرگی در جهت اصلاح سبک زندگی، حفظ سلامت و پیشگیری و جلوگیری از انواع بیماری‌های غیرواگیر خواهد کرد.

مدیر توسعه شبکه و ارتقاء سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: عمده مشکلات ناشی از سبک زندگی نادرست در بیماری‌هایی همچون فشار خون، دیابت، چاقی، کلیوی، ریوی، کبدی، مغزی، قلبی و عروقی و غیره بوده است.

دکتر عبدالله‌زاده تاکید کرد: ما تمام آموزش‌ها را به‌صورت چهره به چهره به گروه‌های هدف داریم و در این آموزش‌ها می‌خواهیم که موارد صحیح را جایگزین موارد غلط در سبک زندگی این گروه‌ها نماییم.

وی بیان کرد: در اجرای این برنامه ملی تعداد ۷۳۶ خانه‌ بهداشت و ۲۲۲ پایگاه سلامت فعال در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد همکاری دارند.

۴ میلیون و ۷۸۹ هزار و ۶۵۸ فرد بالای ۶ سال در پوشش برنامه طب سنتی در حوزه بهداشت قرار می‌گیرند

همچنین دکتر زهرا نیک‌اختر، مسئول واحد طب سنتی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم در این کارگاه آموزشی، گفت: ما جزء اولین دانشگاه‌های کشور در اجرای برنامه طب سنتی در حوزه بهداشت بودیم و در قالب این برنامه برای تمامی افراد بالای ۶ سال پرسش‌نامه سبک زندگی بر پایه آموزه‌های ایرانی در پایگاه‌های سلامت و خانواده‌های ثبت خواهد شد.

وی افزود: در این برنامه که در تمامی شهرهای حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد اجرا می‌شود تعداد ۴ میلیون و ۷۸۹ هزار و ۶۵۸ نفر تحت پوشش قرار می‌گیرند.

مسئول واحد طب سنتی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: این برنامه مستمر بوده و اجرای آن همانند کمپین‌ها مقطعی نیست و طبق برنامه‌ریزی صورت گرفته تا پایان سال ۱۴۰۵ و در یک بازه زمانی ۳ ساله ۸۰ درصد گروه را تحت پوشش این برنامه قرار خواهیم داد.

دکتر نیک‌اختر افزود: از تمامی افراد بالای ۶ سال می‌خواهیم که هرچه سریع‌تر به مرکز یا پایگاهی که پرونده دارند مراجعه نمایند و درخواستمان این است که این کار زودتر انجام شود و به تاخیر نیفتد.

وی با تاکید بر اینکه ما در نظر داریم تا در آینده‌ای نزدیک و با همکاری آموزش و پروش محتواهای آموزشی ویژه کودکان و نوجوانان با محوریت طب ایرانی و مکمل را در مدارس پیاده‌سازی و اجرا نماییم، گفت: ما برنامه‌ریزی ویژه‌ای در این خصوص داشتیم، چرا که معتقدیم ارائه این آموزش‌ها در سنین کودکی از اثرپذیری بالایی برخوردار است و از بروز بسیاری از مشکلات در سنین جوانی، میانسالی و سالمندی جلوگیری می‌کند.

در این برنامه آموزشی ۸ کارگاه تخصصی در حوزه طب ایرانی برگزار ‌شد و در این ‌کارگاه‌های تخصصی دکتر جعفری‌نژاد، دکتر حسین‌زاده، دکتر احمدیان، دکتر عبدالله‌زاده، دکتر غلام‌پور و دکتر نیک‌اختر، متخصصان طب ایرانی و مکمل و از اعضای هیات علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل مشهد پیرامون موضوعاتی همچون اهداف برنامه ادغام طب ایرانی در نظام سلامت، کلیات طب سنتی، اهمیت سبک زندگی و ۶ اصل ضروری تندرستی، مراقبت از نظر حرکت و سکون، مراقبت از نظر خوردن و آشامیدن، مراقبت از نظر خواب و بیداری، مراقبت از نظر دفع مواد غیرضروری و حفظ مواد ضروری، مراقبت از نظر روح و روان و مراقبت از نظر هوا و محیط زیست و دستورالعمل‌های اجرایی آن به ایراد سخن و بیان تجربیات حاصل شده در برنامه‌های اجرایی و تحقیقاتی صورت گرفته در این حوزه‌ها پرداختند.

اثرات مثبت طب سنتی در درمان بیماری‌هایی مختلف دیده شده است

در این کارگاه آموزشی دکتر حمیدرضا حسین‌زاده، مدیر مجتمع آموزش عالی مراقبت‌های اولیه سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: طب سنتی از اهمیت ویژه‌ای در حوزه سلامت برخوردار بوده، اما جایگاه آن آنگونه که باید معرفی نشده است.

وی اضافه کرد: طب سنتی فقط زالو، بادکش، حجامت و درمان‌های گیاهی نیست و ما اثرات مثبت آن در درمان بیماری‌هایی مختلف همچون میگرن، صرع، سرطان و غیره دیده‌ایم و حتی اثرات مثبت آن در درمان ناباروری هم دیده شده است.

مدیر مجتمع آموزش عالی مراقبت‌های اولیه سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که طب سنتی مبنای علمی قوی‌ای دارد، تاکید کرد: از منظر علم فیزیک هرچیزی که به جسم اطلاق شود آن چیز بدون وزن، حرارت، رنگ و مزه تصور نمی‌شود.

دکتر حسین‌زاده افزود: هر چیزی که در عالم وجود دارد درجه‌ای از حرارت هم در آن وجود دارد و از ۴ رکن هوا، آتش، خاک و آب تشکیل شده است.

وی با تاکید بر اینکه برنامه‌های حوزه مزاج‌شناسی در ۹ گروه تقسیم شده است، گفت: در حوزه مزاج‌شناسی ما ۹ نوع مزاج در انسان‌ها داریم که شامل گرم، سرد، معتدل، تر، خشک، گرم و خشک، سرد و خشک، گرم و تر و سرد و تر بوده و ما وضعیت هر فرد با متناسب با مزاجش می‌سنجیم و برای رفع مشکل آن فرد طبق همان مزاجی که دارد اقدامات تشخیصی و درمانی را داریم.

طب سنتی ایرانی نقش موثری در پیشگیری از ناباروری و درمان زوج‌های نابارور دارد

در ادامه این کارگاه آموزشی، دکتر محمد احمدیان، مدیر جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان کرد: در حوزه طب ایرانی و کاربرد آن در جوانی جمعیت چند رکن داریم که رکن اول آن باروری سالم و افزلیش موالید بوده و معتقدیم که سبک زندگی سالم نقش بسیار موثری در قدرت فرزندآوری دارد.

وی تاکید کرد: امروزه به دلیل سبک زندگی غلط و عدم رعایت اصول سلامتی بالغ بر ۲۰ تا ۲۵ درصد زوجین‌نابارور هستند و طب سنتی ایرانی می‌تواند ضمن پیشگیری از ناباروری در درمان آن هم موثر باشد.

مدیر جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه کسی که ۶ اصل ضروری سلامتی را بداند و به آن عمل کند زندگی سالم‌تری دارد، خاطرنشان کرد: رعایت این اصول ۶ گانه نه تنها از مشکلات ناباروری جلوگیری می‌کند، بلکه در درمان آن هم موثر است.

دکتر احمدیان افزود: طب سنتی ایرانی می‌تواند در سالم‌زیستن افراد کمک کند و میزان ابتلای آن فرد به بیماری‌های غیرواگیر را کم کند؛ همچنین باید بحث خوردن، آشامیدن و خوابیدن و نیز فعالیت فیزیکی اصلاح شود تا که از مشکلاتی همچون اضطراب و استرس، دیابت، فشار خون، کبد چرب و غیره جلوگیری شود.

وی با تاکید بر اینکه ما در درمان ناباروری ۳۰ درصد موفق بودیم و آمار جهانی آن ۴۶ درصد بوده است، گفت: ما معتقدیم که استقرار متخصص طب سنتی در مرکز درمان ناباروری میلاد موثر واقع شده است، این برنامه در حوزه‌های سالمندی و میان‌سالی هم اجرا شده و معتقدیم که در زایمان‌های طبیعی و سزارین‌های پرخطر اورژانسی هم موثر است و می‌خواهیم که ادامه این برنامه را که با همکاری معاونت درمان در بیمارستان ام‌البنین(س) اجرا می‌شود به‌طور جدی‌تر دنبال کنیم.

 

087.jpg - 107.74 kB


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

یکشنبه, ۱۴ بهمن ۱۴۰۳