کاربرد چند وجهی رشته انفورماتیک پزشکی در نظام سلامت؛ از طراحی سیستم های خودمراقبتیِ بیماران گرفته تا تجمیع و تحلیل اطلاعات
- بازدید: 149
متخصص انفورماتیک پزشکی، مجتمع آموزشی، پژوهشی و درمانی امام رضا(ع) از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به کارکردهای متعدد رشته انفورماتيک پزشکي در نظام سلامت کشور گفت: این رشته در زمینه های گوناگون، از طراحی سیستم های خودمراقبتی برای بیماران گرفته تا تجمیع و تحلیل اطلاعات می تواند کاربرد داشته باشد.
دکترراحله گنجعلی در گفتگو با وبدا، با بیان تعریفی از رشته انفورماتیک پزشکی در حوزه سلامت اظهار کرد: انفورماتيک پزشکي علمي است، که از ترکيب علوم مختلف از جمله علوم کامپيوتر و طراحي نرم افزار، علوم شناختي، علم اطلاعات و مهندسي ارتباطات انسان و کامپيوتر تشکیل شده و هدف اين علوم در ترکيب با هم جمع آوري، نگهداري و پردازش داده ها به صورت تحليل سريع اطلاعات است.
وی افزود: متخصصین این رشته، مي توانند به بررسي سيستم هاي مراکز بهداشتي درماني و تشخيص نيازهاي نرم افزاري و سخت افزاري آنها کمک کنند. همچنین آنها مي توانند با استفاده از دانش تخصصي انفورماتيک پزشکي و روش هاي مختلفي از جمله هوش مصنوعي، سيستم هاي متنوعي مثل سيستم هاي تصميم يار، سيستم هاي خبره پزشکي، سيستم هاي پزشکي از راه دور را طراحي و در اختيار گروه هاي پزشکي و باليني قرار دهند.
متخصص انفورماتيک پزشکي خاطرنشان کرد: این رشته، مي تواند سيستم هايي را طراحي کند که در بحث خود مراقبتي بيماران کمک کرده و سيستم هاي کامپيوتري و نرم افزاري با هدف کمک و آموزش تا پیگیری وضعیت بيماران طراحي شوند. همچنین علم انفورماتیک پزشکی، قادر است پرونده هاي الکترونيک سلامت بيماران را طراحي و يا پرونده شخصي بيمار و داده هاي مربوط به مراقبت، سلامتي و پزشکي بيماران و افراد سالم را ذخيره کند تا در زمان نياز پزشکان به آن اطلاعات دسترسی داشته باشند.
وی در معرفی بیشتر این رشته گفت: رشته انفورماتیک پزشکی، فرآيندها را الکترونيک کرده و داده هاي پزشکي را پردازش و به صورت داشبورد در اختيار مديران و مسئولين قرار مي دهد، اين رشته می تواند در نقطه مراقبت به تشخیص بیماری ها و تصمیم گیری پزشکان کمک کند و با الگوريتم هايي، داده هاي بيمار را جمع آوري و براساس آن سيستم هاي تصميم يار را ايجاد کند؛ سیستم هایی که مي تواند در تشخیص بیماران و تصمیم گیری به پزشکان و متخصصين در نقطه مراقبت و نیز پیشگیری و درمان کمک کند.
دکتر گنجعلی یادآور شد؛ رشته انفورماتیک پزشکی می تواند در حوزه سلامت، با تحليل داده ها و ميزان بررسي و تأثير روش های درماني به پزشکان کمک کند و از سيستم هايی که مبتني بر تلفن همراه است، در کنترل بيماري ها بهره بگیرد. همچنین رشته انفورماتیک پزشکی، مي تواند در تحقيق، توسعه و پيشرفت رشته پزشکي کمک شاياني داشته باشد.