کم کاري تیروئید مادرزادي یکی از شایعترین بیماريهاي غدد درون ریز در کودکان
- بازدید: 34
فوق تخصص بیماری های غدد و متابولیسم کودکان و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: کم کاري تیروئید مادرزادي یکی از شایعترین بیماريهاي غدد درون ریز در کودکان است که از علل قابل پیشگیري عقب ماندگی ذهنی در کودکان است و درمان به موقع آن با پیش آگهی همراه است و بیمار با درمان به موقع به هوش و تکامل طبیعی می رسد.
دکتر مجتبی لطفی درگفتگو با وب دا با بیان اینکه شیوع کم کاري تیروئید مادرزادي در جهان 1 در هر 4000 – 3000 تولد زنده گزارش شده است، خاطر نشان کرد: کم کاري تیروئید مادرزادي به انواع دائمی و گذرا طبقه بندي می شوند. نوع گذرا به کمبود موقت هورمون تیروئید اشاره دارد و در بدو تولد تشخیص داده می شود، که پس از چند ماه اول زندگی با تولید طبیعی هورمون تیروئید اصلاح می شود و اختلال عملکرد تیروئید گذرا می تواند در نوزادان نارس یا نوزادان مادران مبتلا به بیماری های تیروئید مشاهده گردد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه نوع دائمی به کمبود مداوم هورمون تیروئید اشاره دارد که نیاز به درمان طولانی مدت دارد ،تصریح کرد: علل کم کاري تیروئید مادرزادي دائمی شامل نقص در رشد غدة تیروئید،نقص در محور هیپوفیز- هیپوتالاموس، اختلال در ترشح هورمون آزاد کننده تیروتروپین و هورمون محرك تیروئید است.
فوق تخصص بیماری های غدد کودکان یادآور شد: سن بارداري، وزن تولد، اختلال در دریافت ید، مصرف داروهاي تیروئیدي توسط مادر، سابقۀ اختلالات تیروئیدي در خانواده، عوامل محیطی و اختلالات ژنتیکی از عوامل شیوع کم کاری تیروئید مادرزادي است.
استاد گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با توجه به شیوع بالاي کم کاري تیروئید و تأثیرات این اختلال بر رشد و تکامل کودکان و همچنین با نظر به اینکه کم کاري دائمی تیروئید نیاز به درمان طولانی مدت دارد، شناخت عوامل مؤثر بر این اختلال امري ضروري جهت تسریع در درمان بیماران است.
دکتر لطفی با اشاره به تفاوت حد نرمال غده تیروئید در کودکان در سنین مختلف اظهار کرد: تشخیص این بیماری با انجام آزمایش خون، اسکن تیروئید و سونوگرافی قابل انجام است و بیماران جهت درمان به پزشک معالج مراجعه کنند.