باکتری هلیکوباکتر پیلوری یکی از علل عفونت و التهاب معده است که درمواردی می تواند منجر به سرطان معده شود
- بازدید: 165
عضو هیأت علمی گروه میکروب شناسی و ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه باکتری هلیکوباکتر پیلوری یکی از علل عفونت و التهاب معده است افزود: عوارض این باکتری در صورت عدم درمان و مزمن شدن، می تواند منجر به سرطان معده شود.
دکتر هادی فارسیانی در گفت و گو با وبدا اظهار کرد: اکثر افرادی که مبتلا به هلیکوباکتر پیلوری هستند تا سنین 10 تا 15 سالگی، این باکتری را از خانواده خود از طریق تماس فیزیکی نزدیک، استفاده از ظروف مشترک و... دریافت می کنند، در نتیجه به صورت مزمن مبتلا به عفونت با این باکتری می شوند.
وی ادامه داد: تعدادی از این افراد در بزرگسالی دچار التهاب معده و در صورت عدم درمان ، برخی نیز مبتلا به زخم های گوارشی و سرطان می شوند . البته در بخش عمده ایی از افراد آلوده به هلیکوباکتر پیلوری، ممکن است حتی التهاب معده بروز نکند و بدون اینکه باکتری برای آنها مشکلی ایجاد کند، به زندگی عادی خود ادامه دهند.
دکتر فارسیانی خاطرنشان کرد: عفونت با باکتری هلیکوباکتر پیلوری ، منجر به التهاب معده و در صورت مزمن شدن و عدم درمان در برخی موارد می تواند باعث بروز زخم های گوارشی و سرطان معده گردد.
وی در خصوص اهمیت رعایت نکات بهداشتی پیرامون این اختلال نیز گفت: خانواده هایی که اصول بهداشتی فردی را رعایت و در تهیه مواد غذایی سالم دقت می کنند، کمتر به عفونت این باکتری مبتلا می شوند، طبق مطالعات انجام شده، درکشور استرالیا و برخی از کشور های اروپایی میزان ابتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری حدود 25 درصد می باشد. با این حال در کشور فیلیپین و برخی دیگر از کشور های جنوب شرق آسیا میزان عفونت با این باکتری به 90 درصد هم می رسد. لذا عدم رعایت بهداشت فردی در این کشورها می تواند علت بالای درصد عفونت با این باکتری باشد.
دکتر فارسیانی همچنین گفت: باکتری مذکور برای ناقلین بدون علامت، مشکلی ایجاد نمی کند و این افراد نیاز به درمان خاصی ندارند، اما در افرادی که عفونت با هلیکوباکتر پیلوری منجر به التهاب مزمن می شود، باید حتما به متخصص گوارش مراجعه کنند و بعد از انجام آندوسکوپی و مراحل تشخیص، درمان آنتی بیوتیکی انجام گیرد. عدم تشخیص و درمان به موقع در این افراد می تواند در برخی موارد منجر به بروز زخم معده، زخم اثنی عشر و سرطان معده گردد.
عضو هیأت علمی و باکتری شناس دانشگاه همچنین با اشاره به اینکه، درمان چند دارویی از طریق تجویز و نیز مصرف همزمان چندین آنتی بیوتیک به مدت 2 الی 3 هفته صورت می گیرد اضافه کرد: دسته ای از داروها از جمله پنتاپرازول یا امپرازول به همراه آنتی بیوتیک هایی مثل کلاریترومایسین، مترونیدازول و آموکسی سیلین که باعث از بین رفتن باکتری شده، با توجه به شرایط بیمار توسط پزشک معالج تجویز می شود.
وی از روش های جایگزینی نام برد که برای درمان این عفونت در افرادی به کار می رود که به درمان با آنتی بیوتیک پاسخی نمی دهند و افزود: یکی از این روش ها، مصرف لبنیات سنتی ترش یا پروبیوتیک می باشد که حاوی باکتری های مفیدی بوده و در برخی موارد منجر به از بین رفتن عفونت با هلیکوباکتر پیلوری می شوند. همچنین طبق مطالعات استفاده طولانی مدت از کلم بروکلی، می تواند به حذف عفونت با این باکتری کمک نماید. کلم بروکلی خاصیت آنتی باکتریال داشته و باعث کاهش عفونت در افراد مبتلا می شود.