نخستین ربات فیزیوتراپ کشور در دانشگاه علوم پزشکی مشهد رونمایی شد
- بازدید: 581
نخستین ربات اگزو اسکلتون لگن کشور با نام "هگزا "HEXAکه بطور کامل توسط پژوهشگران توانمند دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه فردوسی مشهد طراحی و ساخته شده است، رونمایی شد.
به گزارش وبدا، این دستاورد بومی و علمی کشورمان در حاشیه "نخستین رویداد ایده پروری مسئله محور رفاه، نشاط و سلامت سالمندی"، با حضور رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد جمعی از مسئولان، اعضای هیات علمی و محققان و پژوهشگران رونمایی شد.
این ربات فیزیوتراپ پوشیدنی با همت و تلاش پژوهشگران مرکز تحقیقات ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مرکز تحقیقات رباتیک دانشگاه فردوسی مشهد طراحی و ساخته شده و ارائه ی آن، گامی مهم در توانبخشی و توان افزایی سالمندان و افراد کم توان محسوب میشود.
ربات فیزیوتراپ هگزا با وزنی سبک و قابلیت تنظیم برای کاربران مختلف و بهره گیری از موتورهای پیشرفته و حسگرهای دقیق طراحی شده توسط تیم، به بهبود حرکت و تعادل افراد کمک میکند. این ربات همچنین با استفاده از حسگرهای الکترومایوگرافی و سنسورهای حرکتی، اراده و نیاز حرکتی فرد را تشخیص داده و با الگوریتم های هوشمند، حمایت لازم را ارائه میدهد.
سنسورهای اندازه گیری حرکت "FUM-IMU" و کفی های هوشمند "FUM-Insole" نیز از دیگر دستاوردهای این پروژه هستند که با ارائه اطلاعات دقیق از حرکات اندام و فشار کف پا، به بهبود کنترل ربات و افزایش ایمنی کاربر کمک میکنند. این تجهیزات، همراه با درایورهای "FUM-Driver" که برای کنترل موتورهای ربات طراحی شدهاند، مجموعه ای کامل و یکپارچه را برای توانبخشی رباتیک فراهم می آورند.
به گفتهی دکتر علیرضا اکبرزاده توتونچی، مدیر پروژهی مذکور، افزایش جمعیت سالمندان، نیاز به فناوری های نوین در حوزه سلامت را بیش از پیش گوشزد می سازد و ربات هگزا با قابلیتهای فراوان و هزینه ای به مراتب کمتر از نمونه های خارجی، میتواند نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی افراد کم توان و سالمند ایفا کند.
این دستاورد نشان دهنده توانمندی علمی و فنی پژوهشگران ایرانی است و میتواند زمینه ساز توسعه فناوری های بومی در حوزه سلامت و توانبخشی باشد.
تحقیقات منتج به تولید محصول، زمینه ساز خودکفایی کشور و اشتغال دانش آموختگان دانشگاهی است
رئیس مرکز تحقیقات ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حاشیه مراسم " رونمایی از ربات ملی توانبخش هگزا " گفت: تحقیقات منتج به تولید محصول در حوزه پزشکی می تواند، زمینه ساز خودکفایی کشور در بحث تجهیزات پزشکی و اشتغال زایی برای فارغ التحصیلان دانشگاهی باشد.
دکتر ابراهیم زاده در گفتگو با وبدا، با بیان اینکه مرکز تحقیقات ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، یک پروژه بزرگ ملی را با عنوان رباتهای اسکلتی توانبخشی، از حدود ۱۰ سال گذشته آغاز کرده است، افزود: این پروژه به صورت یک طرح مشترکِ بین بخشی، میان مرکز تحقیقات ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مرکز تحقیقات رباتیک دانشگاه فردوسی و با همراهی موسسه نیماد ( موسسه تحقیقات علوم پزشکی کشور ) ارائه و نخستین گرنت مرتبط با آن در حدود سالهای ۹۶ یا ۹۷ دریافت شد.
وی با اشاره به تولید ربات فیزیوتراپ ملی هگزا، این دستاورد را حاصل فکر، اندیشه، تحقیقات و تلاش مشترک همکاران مرکز تحقیقات ارتوپدی و گروه فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی و همچنین مرکز تحقیقات رباتیک دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی عنوان کرد و افزود: قطعاً برای تولید این دستاورد مهم، هزاران ساعت و صدها روز صرف شده و تعداد زیادی دانشجوی PHD و کارشناسی ارشد در هر دو دانشگاه وقت خود را معطوف بر این پژوهش داشتهاند.
دکتر ابراهیم زاده خاطرنشان کرد: دستاورد فوق در حال حاضر از مرحله آزمایشگاهی به مرحله کلینیکال و کارآزمایی بالینی رسیده و ما بسیار خرسندیم که این کار جمعی به مرحله تولید صنعتی راه یافته و امروز با حضور ریاست محترم دانشگاه و مسئولان علمی هر دو مجموعه دانشگاهی ربات ملی هگزا رونمایی شد.
رئیس مرکز تحقیقات ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار امیدواری کرد؛ با ورود سرمایهگذاران و صنعتگران به حوزه تولید این ربات محصول فوق بتواند به مرحله تولید صنعتی و انبوه برسد.
وی همچنین تاکید کرد: تولید محصولاتی مانند ربات ملی فیزیوتراپ هگزا میتواند ما را از واردات این تکنولوژی و محصولات رباتیک در حوزه ارتوپدی و توانبخشی بینیاز سازد و همین طور به صادرات فنی و صادرات این تکنولوژی و محصولات نیز کمک کند و در کنار این اقدامات علمی، اشتغال زایی را به ویژه برای دانش آموختگان رشتههای فیزیوتراپی، مهندسی رباتیک و مهندسی مکانیک خواهیم داشت.
رباط فیزیوتراپ هگزا، به استقلال بیماران در راه رفتن و انجام فعالیتهای روزمره کمک شایانی می کند
عضو هیئت علمی گروه فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حاشیه مراسم رونمایی از ربات ملی توانبخش هگزا، با اشاره به نقش این محصول در بهبود کیفی زندگی بیماران گفت: رباط فیزیوتراپ هگزا به بیماران کمک می کند تا در راه رفتن و انجام فعالیت های روزمره به استقلال برسند و بتوانند تحرک قبل از بیماری را بازیابند.
دکتر حسین نگهبان، در گفتگو با وبدا اظهار کرد: هم اکنون ما گروهی از سالمندان را داریم که مبتلا به فلج مغزی و یا اختلالاتی در اندام تحتانی هستند و همچنین مشکلاتی در انجام فعالیتهای روزانه و راه رفتن دارند و در این راستا ربات فیزیوتراپ هگزا که با همکاری مرکز تحقیقات رباتیک دانشگاه فردوسی و مرکز تحقیقات ارتوپدی و گروه فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد طراحی و مورد بهره برداری قرار گرفته، به این دسته از سالمندان کمک میکند تا به استقلال در انجام فعالیتهای روزمره خود برسند و بتوانند تحرک قبل از بیماری را داشته باشند.
وی همچنین گفت: ربات فیزیوتراپ هگزا در بیمارانی که دچار مشکل مفصل هیپ و آرتروز مفصل هیپ هستند و همچنین بیماران سکته مغزی ( نیمکره یک سمت بدن ) که در واقع مشکل در راه رفتن به صورت الگوی راه رفتن قیچی مانند دارند، کاربرد اختصاصی دارد و همچنین به بیمارانی که دچار اختلالات نورولوژیک دیگر مثل مالتی پلسکلروزیس هستند در راه رفتن کمک میکند.
دکتر نگهبان پیرامون مراحل طی شده در فرایند بهره برداری از رباط هگزا نیز بیان داشت: این ربات مراحل آزمایشگاهی و کلینیکال ترایال را سپری کرده و نتایج آن در یک مجله معتبر آمریکایی مورد ارزیابی و چاپ قرار گرفته و اکنون در مرحله تجاری سازی و تولید انبوه برای ارائه به کلینیکهای فیزیوتراپی و بیماران نیازمند است.