علائم كم كاري تيروئيد؛ ريزش شديد مو، یبوست، نازك شدن پوست و ورم/ تشخیص بیماری؛ از طریق آزمایش خون
- بازدید: 247
عضو هیأت علمي گروه بیماری های داخلي دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: علائم كم كاري تيروئيد می تواند شامل ريزش شديد مو، نازك شدن پوست و ورم، یبوست باشد و در طولاني مدت موجب كندي عملكرد قلب و فشار خون بالا از نوع دياستوليك شود.
دكتر معصومه شقاب در گفتگو با وبدا، با بیان اینکه غده تيروئيد يكي از غدد درون ريز بدن است كه در جلوي گردن روي غضروف كريكوريد قرار گرفته افزود: وظيفه این غده ترشح هورمون هايي است، كه براي متابوليسم بدن مورد نیاز است و هورمون اصلي آن لووتيروكسين نام دارد كه در سنين كودكي و حتي در بالغين عملكرد خيلي مهمي در رشد و تكامل بدن و در متابوليسم تمام بدن تأثير دارد.
وي با اشاره به اختلال هيپوتيروئيد یا كم كاري غده تيروئيد گفت: در اختلال هيپوتيروئيد این غده كمتر از حد نرمال هورمون لووتيروكسين را ترشح مي كند و در نتيجه باعث بروز علائمي در فرد مي شود كه اگر دير تشخيص داده شود علائم بيشتري بروز خواهد کرد، اما با تشخيص به موقع از علائم وخيم آن جلوگیری می شود .
متخصص بیماری های داخلي همچنین، با بیان اینکه علائم کم کاری تیروئید در افراد مختلف، متفاوت است افزود: علائم كم كاري تيروئيد شامل ريزش شديد مو، نازك شدن پوست و ورم، یبوست و در طولاني مدت موجب كندي عملكرد قلب و فشار خون بالا از نوع دياستوليك مي شود، همچنین در خانم هايي كه در سنين باروري قرار دارند، موجب بي نظمي قائدگي ، اختلال باروري و سقط هاي مكرر می گردد.
دکتر شقاب شايع ترين علت بیماری كم كاري تيروئيد را كمبود ید برشمرد و افزود: در مناطقي كه كمبود يد ندارند این مشکل کمتر مشاهده شده و در كشور ما نيز طي سال هاي اخير میزان آن کاهش یافته شده و به سمت علت هاي اتوایمیون رفته و هاشيموتو يكي از علت هاي ابتلا به بیماری تیروئید گردیده كه شايع تر است.
وی تاکید کرد: خانم ها به علل ژنتيكی، بيشتر در معرض كم كاري تيروئيد هستند و تشخيص اين بيماري هم معمولا از طريق آزمايش خون انجام میشود که طی آن ميزانT4,T3 كه هورمون هاي تيروئيد هستند، مورد بررسی قرار می گیرد ، هورمون TSH از غده هيپوفيز ترشح مي شود و تيروئيد را تحريك مي كند و درمان آن از گذشته تاكنون هورمون لووتيروكسن بوده است.
عضو هیأت علمي گروه بیماری های داخلي دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: قرص هاي خوراكي كه حاوي هومورن لووتيركسين هستند، با توجه به نياز بیمار در دوزهاي مختلفي تجويز مي شود و تأثير بسیارخوبي نیز دارد و بيمار هم باید در طول سير درمان تحت نظر پزشك معالج خود باشد.
دکتر شقاب اضافه کرد: اين بيماري براي خانم هایی كه در سنين باروري قرار دارند، بسيار مهم است و خانمي كه قصد باروري دارد با توجه سابقه ژنتيكي، ابتلا بیمار به بيماري اتوايمونيك و یا اینکه فرد از قبل به كم كاري تيروئيد مبتلا است یاخیر، بايد حتما قبل از بارداري آزمايش های مربوطه را انجام دهد، چرا كه در سه ماهه اول دوران بارداري که زمان رشد و نمو و تشكيل اعضاي بدن جنين است اين هورمون بسيار تاثير دارد و و چنانچه مادر مبتلا باشد، از همان ماه اول هورمون تيروئيد براي مادر تجويز مي شود تا جنين مشكلي پيدا نكند.
وی همچنین گفت: کم کاری تیروئید علاوه بر علائم جسمانی، علائم روانی از جمله؛ احساس خواب آلودگي و كسلي را به همراه دارد و باعث مي شود که فرد در زندگي روزمره خود با مشكل مواجه شود، اما با شروع دوره درمان وضعیت و عملكرد بهتر در زندگي روزانه خواهند داشت.
عضو هیأت علمي گروه بیماری های داخلي دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: درمان درست بسيار مهم است، چرا كه جذب اين دارو تحت تأثير مواد ديگر است، بنابراين توصيه مي كنيم دارو در صبح و به صورت ناشتا مصرف شود. مثلا هنگام نماز صبح استفاده شود و بین 2 تا 3 ساعت بعد از آن چيزي خورده نشود، به خصوص برخي افراد كه همزمان مشكل گوارشي دارند و داروهايي از قبيل آمپرازول و پنتوپرازول مصرف مي كنند تداخل دارد و براي خانم هاي باردار با قرص آهن و كلسيم نیز موجب تداخل دارویی می شود، به همين دليل تأکید می شود که 2 تا 3 ساعت قبل و بعد از مصرف قرص لووتيروكسين دارو يا مواد غذايي ديگري مصرف نشود.
دکتر شقاب تأکید کرد: در كشور ما برخي كيك و كلوچه ها و نان ها و شيرها با يُد غني شده است، اما مادر بارداري که فوليك اسيد از سه قبل بارداري استفاده مي كند باید این دارو را مرتب تا پایان این دوره مصرف نماید و تا سه ماه بعد از بارداري نیز برای این گروه از مادران تركيبات يد و فوليك تجویز می شود.