شناسایی به موقع افراد مبتلا به HIV زمینه درمان و عدم تبدیل آن به ایدز را فراهم می کند
- بازدید: 69
کارشناس مسوول بیماریهای آمیزشی و هپاتیت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهداظهار کرد: اچآیوی (HIV) ویروسی است که به سیستم ایمنی بدن حمله میکند، این دستگاه به صورت طبیعی حکم سد دفاعی بدن در برابر بیماریها را دارد. ویروس به نوعی خاصی از گلبولهای سفید حمله کرده و یک نسخه از خود را درون این سلولها تکثیر میکند.
دکتر حسین پور، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه اگر عفونت ویروس اچآیوی درمان نشود، دستگاه ایمنی بدن ظرف 10 تا 15 سال به طرز شدیدی آسیب دیده و دیگر قادر به انجام وظیفه دفاعی خود نخواهد بود، خاطر نشان کرد: با این همه نسبت پیشرفت عفونت ویروسی به عوامل مختلفی همچون سن، سلامت عمومی و پیشینه بیمار بستگی دارد.
وی با بیان اینکه آزمایش خون از رایجترین آزمایشها برای تشخیص ویروس نقص ایمنی انسانی یا همان اچآیوی (HIV) است، اظهار کرد: در آزمایشهای خون، آنتیبادیهای خون بررسی میشود تا از حضور ویروس اچآیوی در خون تشخیص داده شود.
دکتر حسین پور با اشار ه به اینکه علاوه بر این، آزمایشهای بهموقع حتی در صورتی که جواب آن منفی باشد، حکم زنگ خطر را دارد و باعث میشود فرد از رفتارهای پرخطری که موجب انتقال ویروس میشود خودداری کند، بیان کرد: از آنجا که تولید آنتیبادیهای بدن برای مقابله با ویروس بین ۶ هفته تا ۶ ماه طول میکشد، نیاز به تکرار آزمایش است.
وی با بیان اینکه اگر خون فردی آلوده به این ویروس باشد در صورتی که به هر دلیلی به خون فرد دیگری وارد شود، توانایی انتقال بیماری را دارد، گفت: بنابراین در حال حاضر در تمام کشورهای دنیا، از جمله ایران، تمام خونهای اهدائی از نظر احتمال آلودگی به ویروس HIV ارزیابی میشوند. با توجه به این موضوع، خطر انتقال به حداقل ممکن میرسد.
دکتر حسین پور اظهار کرد: هر جسم برنده و نوک تیزی که آغشته به خون آلوده به ویروس HIV باشد در صورتی که موجب ایجاد خراش یا بریدگی در بدن فرد سالم شود؛ میتواند سبب انتقال ویروس و ایجاد بیماری شود بنابراین اعمالی مانند خالکوبی، حجامت، سوراخ کردن گوش، ختنه، اعمال جراحی و خدمات دندانپزشکی اگر با وسایل غیر استریل وآلوده به خون آلوده انجام شود، یکی از راههای احتمالی ویروس خواهد بود.
وی بیان کرد: ویروس HIV در خارج از بدن با مواد ضدعفونیکننده وحرارت، به راحتی از بین میرود. بنابراین هر گونه تزریقات یا خراشی اگر با وسایل استریل و تمیز انجام شود خطری از نظر این بیماری ندارد.
کارشناس مسوول بیماریهای آمیزشی و هپاتیت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهدبا اشاره به اینکه رفتارهای پرخطر همچون اعتیاد به تزریق مواد مخدر ریسک ابتلا به HIV را چند برابر افزایش میدهد، عنوان کرد: از آنجایی که اغلب معتادان تزریقی اصول بهداشتی را رعایت نمیکنند و از یک سرنگ و سوزن به صورت مشترک استفاده میکنند، خطر انتقال ویروس در این گروه افزایش مییابد. به همین دلیل یکی از شایعترین راههای انتقال در بعضی کشورها از جمله کشور ما، اعتیاد در افرادی است که نیاز خود را به روش تزریقی برطرف میکنند.
وی با اشاره به اینکه یکی دیگر از مایعات بدن که موجب انتقال ویروس HIV میشود، ترشحات جنسی است. ترشحات جنسی حاوی تعداد زیادی گلبول سفید است، بنابراین ترشحات جنسی در فردی که آلوده به ویروس HIV است، میتواند بیماری را انتقال دهد، گفت: اگر ترشحات از فرد آلوده وارد مخاط تناسلی فرد سالم شود، میتواند باعث انتقال ویروس شود. خطر انتقال ویروس از مرد به زن ۲.۵ برابر است. البته وجود عفونتهای دیگر دستگاه تناسلی خطر این انتقال را افزایش میدهند.
وی با بیان اینکه ویروس HIV ممکن است در سه مرحله بارداری سه ماهه سوم، زایمان و شیردهی از مادر به نوزاد منتقل شود، گفت: اگر تمام این مراحل تحت نظر پزشک متخصص انجام شود احتمال انتقال ویروس به نوزاد و آلوده شدن او تا حد زیادی کاهش پیدا میکند.