علائم سندرم تخمدان پلي کيستيک ؛ رویش موهایی با الگوی مردانه در نواحی صورت زنان و سیکل نامنظم قاعدگی
- بازدید: 189
عضو هیات علمی گروه غدد دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: سندرم تخمدان پلي کيستيک بيماري شايع اختلالات غددي، در بين زنان سنين باروري است که با علائمی نظیر رویش موهایی با الگوی مردانه در نواحی صورت، آکنه های پوستی و سیکل نامنظم قاعدگی همراه است.
دکتر سلماز حسني در گفت و گو با وبدا، از سندرم تخمدان پلي کيستيک به عنوان يک بيماري شايع غدد درون ریز در بين زنان نام برد و افزود: بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک از شایع ترین اختلالات اندوکرین( غدد درون ريز)، در خانم های سنین باروری بوده که از سنین نوجوانی آغاز مي شود و علاوه بر مصرف دارو، با اصلاح شيوه زندگي مي توان آن را درمان کرد.
وی ادامه داد: علائم سندرم پلي کيستيک شامل سیکل های نامنظم قاعدگی، علائم افزایش هورمون های مردانه در زنان به صورت آکنه های پوستی، رویش موهایی با الگوی مردانه در نواحی صورت یا ریزش مو با الگوی آندروژنی یا مردانه در یک خانم است و با داشتن حداقل دو مورد از علائم فوق، تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک داده می شود.
دکتر حسنی اضافه کرد: علت پیدایش این بیماری به صورت دقیق مشخص نیست، اما ژنتیک و نيز فاکتور های محیطی مي توانند از دلايل ابتلا باشند و یکی از عوامل بسيارمهم ايجاد کننده اين بيماري، اختلالاتی است که در الگوی مقاومت به انسولین در بدن فرد ایجاد می شود و اختلالات هورمونی که در بستر خود تخمدان وجود دارد که بسیاری از آنها جنبه ژنتیکی دارد.
وي با بيان اينکه سندرم تخمدان پلي کيستيک، تا حدودي داراي پايه ژنتيک بوده و از اساس قابل پیشگیری مطلق نیست افزود: با برخی اقدامات درمانی، مي توان از پیشرفت علائم این بیماری جلوگیری کرد و طبق تحقيقات، افراد مبتلا به این اختلال در ريسک بالاتري جهت ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی عروقی نسبت به سایر افراد قرار دارند، بنابراین بر ميزان قند خون، چربی خون و کنترل وزن باید نظارت صحيح و دقيقي داشت و خط اول درمان آن همکاري بيمار در شيوه اصلاح زندگي است، لذا این بیماری تا حدود زیادی قابل کنترل است.
دکتر حسنی خاطرنشان کرد: اگر فرد مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک سبک زندگي صحیحی در پیش نگیرد، امکان ابتلا به عوارضی مانند اضافه وزن، بيماری قندخون وبیماری های قلبی عروقی در این فرد بیشتر می باشد. بنابراین برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک براي فردي که دچار اضافه وزن بوده و يا وزن نرمال و پايين تر دارد، مداخلات درماني متفاوت است، اما در همه آنها، اولين اقدام اصلاح سبک زندگي است که شامل، کاهش 5 تا 10 درصدي وزن در صورت اضافه وزن، پرهيز از غذاهاي چرب و شيريني جات، انجام ورزش هاي منظم روزانه علاوه بر فعاليت هاي روزمره در برنامه زندگي است.
عضو هيأت علمي دانشگاه در ادامه افزود: تمام افراد مبتلا به پلي کيستيک تخمدان، را نمی توان به یک شيوه ثابت درمان کرد، لذا بر حسب تمايل يا عدم تمايل خانم ها براي بارداري، برنامه درماني تغيير مي کند. در صورتی که تمایل به باردارشدن وجود داشته باشد، درمان با داروهاي تحریک تخمک گذاری و در صورت عدم تمايل به بارداري، براساس شکایات بیمار اقدامات درمانی صورت می گیرد. همچنین چنانچه بيمار شکایت از افزایش هورمون های مردانه، آکنه های صورت و ریزش مو با الگوی مردانه داشته باشد، هسته اصلی درمان را بر کاهش هورمون های مردانه قرار می دهیم، که در این مرحله می توان از انواعی از داروهای ضدبارداری که باعث کاهش سطح هورمون های اندروژنی می شوند، براي بيمار تجويز کرد و بعد بر اساس پاسخ و وضعیت بالینی و شکایت بیمار در مورد ادامه روند درمان تصمیم گیری خواهد شد.