کاشت و لاک ناخن مصنوعی، یکی از دلایل مهم عفونت قارچ ناخن است
- بازدید: 222
عضو هیأت علمی گروه پوست و مو دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: عفونت های قارچی امکان بروز در تمام قسمت های بدن را دارند، اما شایع ترین آن عفونت قارچ ناخن است که به دلایل مختلف و از جمله کاشت و لاک ناخن مصنوعی ایجاد می شود.
دكتر مهدي رزم آرا در گفتگو با وبدا، با بیان اینکه عفونت هاي قارچي ناخن، اغلب در بزرگسالان بيش از كودكان و حتي گاهي در مردان بيشتر از زنان ديده مي شود افزود: این نوع عفونت ها مي توانند در هر قسمت از بدن از جمله؛ سر، ناخن و ساير اندام هاي مختلف بروز و مشكلاتي را براي فرد ايجاد كنند. همچنین عفونت هاي قارچي ناخن، به ويژه ناخن پا نسبت به ناخن دست يكي از نواحي شايع عفونت در بدن بوده، كه بدون درد و سوزش هستند.
علائمی که نشان از عفونت قارچي ناخن هستند
وی درباره علائم این نوع عفونت گفت: علائم عفونت قارچي ناخن به صورت لكه هاي سفيد، لكه هاي زرد يا لكه هاي زرد قهوه اي در زير نوك ناخن دست و پا ايجاد مي شوند و به تدريج اين لكه ها در زير بستر ناخن رشد كرده و باعث تغيير رنگ كلي ناخن مي شوند. از ديگر علائم بروز عفونت قارچي ناخن، ضخيم شدن ناخن، ناهموار بودن ناخن، خرد شدن يا ايجاد پوسته هايي در زير ناخن و تغيير ساختار ناخن است. همچنین علائم پيشرفته قارچ ناخن، جداشدن ناخن از بستر و ايجاد بوي نامطبوع در يك يا چند ناخن است.
دکتر رزم آرا، خاطرنشان کرد: در مراحل پيشرفته، عفونت ها باعث آسیب دائمي و تخريب ماتريكس ناخن مي شود كه در اين شرايط درماني وجود ندارد.
وي درباره عوامل خطر ابتلا به عفونت هاي قارچي ناخن هم گفت: با توجه به اینکه انگشت هاي پا در محيط مرطوب كفش قرار دارند محيط گرم و مرطوب، فضايي براي عفونت فراهم مي آورد و حتي برخي كفش ها كه تعريق زيادي ايجاد مي كنند. بر همین اساس بيماران دچار نقص ايمني كه مهم ترين آنها بيماري ديابت است، مستعد ابتلا به عفونت ناخن هستند و بايد به طور سالانه به متخصص پوست مراجعه و ناخن هاي آنها مورد معاينه قرار بگيرد.
دکتر رزم آرا همچنین گفت: از میان بيماري هاي پوستي، بيماری پسوريازيس ناخن می تواند افراد را در معرض خطر عفونت قارچي ناخن قرار دهد و از دیگر ریسک فاکتورهای ابتلا به عفونت قارچ ناخن، افراد سيگاري هستند، كه سيستم گردش خون آنها در انتها و نواحي ناخن ضعيف است و منجربه قارچ ناخن مي شوند. مكان هاي عمومي مثل استخرها و باشگاه ها كه افراد با پاي برهنه راه مي روند يكي از ريسك فاكتور مهم به شمار مي رود.
وی تصریح کرد: تعداد زیادی از خانم هایی كه كاشت ناخن انجام مي دهند ( مراجعين و حتي ناخن كاران)و همچنین ورزشكاران، با توجه به زمينه فعاليت خود به دليل مربوط بودن پاها و فعاليت خود، مستعد ابتلا هستند.
استادیار گروه پوست و مو دانشگاه علوم پزشکی مشهد، راه هاي پيشگيري از ابتلا به عفونت هاي قارچي ناخن را، تميز و خشك نگه داشتن ناخن ها، شست وشوي ناخن ها بعد از لمس با ناخن هاي آلوده عنوان و اضافه کرد: خشك كردن پاها بعد از استحمام و استخر و محيط هایي از اين قبيل، تعويض جوراب ها به طور روزانه و در برخي شرايط دو بار در روز، استفاده از جوراب هايي با تعريق كمتر واستفاده از كفش هايي كه محيط گرم و مرطوب را تشديد نكند.
دکتر رزم آرا در ادامه افزود: هر چند بيماري عفونت قارچي ناخن، بدون خطر بوده و آسيبي به سيستم داخلي بدن وارد نمي كند، اما افراد با مشاهده تغييرات ظاهري بر روي ناخن خود، خيلي سريع به متخصص پوست و مو مراجعه كنند، چرا كه درمان هاي قارچ ناخن به خصوص قارچ هاي درماتو فيتي درمان هاي طولاني مدتي را مي طلبد.
وی در همین ارتباط افزود: درمان بیماران از 12 هفته تا شش ماه و بيشتر متغير است، تا بتوانیم به درمان موفقيت آميزي دست يابيم. همچنین درمان ها به صورت كرم هاي موضعي و خوراكي صورت مي گيرد و در موارد شديد نياز است كه جراحي يا ناخن به طور موقت برداشته شود. حتی در برخي مواقع كه عفونت قارچي بسيار عميق و طولاني شده باشد، ضرورت دارد كه ريشه ناخن برداشته شود.
دکتر رزم آرا با تأکید بر رعایت برخی ملاحظات در استفاده از لاک ناخن مصنوعی گفت: افراد زيادي براي لاك ناخن مصنوعي يا انجام مانيكور يا پديكور به سالن هاي آرايشي مراجعه مي كنند، كه بايد نظارت دقيق تري از سوي واحدهاي بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي صورت گيرد و از طرفی مردم بايد با دقت بيشتري مراجعه كنند و از استريل وسايل در دستگاه استريل كننده اتوكلاو بعد از استفاده هر مشتري براي خود، اطمينان حاصل نمايند.