مصرف غذاهای متناسب با مزاج از اصول مهم و کلیدی در حفظ سلامت است
- بازدید: 116
متخصص طب سنتی و عضو هیأت علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: توجه به سلامتی دستگاه گوارش و مصرف غذاهای متناسب با مزاج یا ویژگیهای ذاتی هر فرد از اصول مهم و کلیدی حفظ سلامتی در مکتب حکمی طب سنتی ایران به شمار میرود.
دکتر ملیحه متوسلیان در گفتوگو با وب دا، درخصوص الگوی صحیح غذاخوردن، بیان کرد: اهمیت دادن به صرف وعده صبحانه، شستن دستها قبل و بعد از هر غذا، خوب جویدن غذا، پرهیز از درهم خوری و ترکیب غذاهای مختلف در یک وعده، پرهیز از نوشیدن مایعات بخصوص نوشابههای گازدار همراه غذا، نشسته غذا خوردن، توجه و تمرکز بر غذا و نه تلویزیون و موبایل، نخوابیدن سریع بعد از غذا ، رعایت فاصله زمانی بین شام تا خواب و عدم استفاده از غذاهای چرب و سنگین در وعده غذایی شام همواره قابل توصیه هستند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه مصرف موادغذایی سالم، مفید و مقوی همواره مورد تأکید بوده و هست، خاطرنشان کرد: انتخاب نان مناسب و سازگار با دستگاه گوارش، استفاده از سبزی خوردن و زیتون همراه غذا و پرهیز از شوریها و ترشیهای سرکهدار، مصرف سبزیها و میوههای فصلی از مواردی هستند که استفاده از آنها توصیه شده است.
وی اضافه کرد: نان سنگک بیشتر برای معدههای دارای سردی و رطوبت توصیه میشود؛ همچنین نانهای حجیم که درصد جوش شیرین بالاتری دارند برای مبتلایان به علائم گوارشی توصیه نمیشوند.
متخصص طب سنتی با ذکر این نکته که در کنار مصرف غذاهای سالم، مفید و مقوی باید به پرهیزهای غذایی هم توجه شود، تأکید کرد: مواردی همچون پرخوری (حتی غذای سبک)، درهمخوری (حتی غذای سودمند)، سنگین خوری (حتی به مقدار معمول) و مصرف غذاهای خمیری و سرخ شده و چرب مانند نانهای خمیری، کته، ماکارونی چرب، الویه با گوشتهای صنعتی، سوسیس، حلیم و آش گوشت غلیظ، پنیر پیتزا و فستفودها باید بهشدت پرهیز شود.
وی در رابطه با مصرف مقدار زیاد و یا مکرر غذاهای خاص در برخی از گروهها، تصریح کرد: به افراد دارای ضعف گوارش (نفخ، ترش و غیره) مصرف شیر، ماست، دوغ، خامه، شیرینیهای چسبنده و چرب، مرغ ماشینی و سفیده تخممرغ و غذاهای نفاخ مثل حبوبات و به افراد مستعد خشکی پوست، بیخوابی و شقاق مقعد، مصرف قهوه، نسکافه و شکلات تلخ بهویژه در ساعات عصر و شب، ادویهجات گرم و خشک و تندوتیز مانند فلفل قرمز، خردل و سسهای تند، ترش مزهها مانند سرکه و آبغوره و انواع ترشیهای خانگی، شورمزهها مانند خیارشور، پنیر شور و نمک زیاد در غذا و گوشت گاو، سوسیس و کالباس و غذاهای سرخ کرده توصیه نمیشود.