موفقیت پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی مشهد در عبور از سد خونی مغزی
- بازدید: 142
محققان توانمند دانشگاه علوم پزشکی مشهد موفق به یافتن روشی برای عبور از سد خونی مغزی برای درمان سرطان مغز شدند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دانشمندان یک درصد برتر جهان در گفتگو با وب دا ،در خصوص تهیه" نانولیپوزمهای دوکسوروبیسین هدفمند شده با گلوتاتیون و مشتقات آن و بررسی عبور از سد خونی مغزی در سرطان مغز" اظهار کرد: به دلیل وجود سد خونی مغزی بیشتر داروهای موجود، برای درمان سلولهای سرطانی امکان ورود به محیط مغزی را ندارند.
دکتر محمود رضا جعفری خاطر نشان کرد: مغز به دلیل شرایط خاص بافتی که دارد مانع ورود داروهای ضد سرطان می شود از همین رو محققین تلاش کردند تا با روشی راحت تر و ارزان قیمت از کشورهای غربی، دوکسوروبیسین را به سلولهای سرطانی مغز برسانند.
وی، با اشاره به اینکه این پژوهش در قالب پایان نامه دکترای تخصصی در دانشکده داروسازی مشهد ، انجام پذیرفت، تصریح کرد: دو کسوروبیسین ها داروی ضد سرطان هستند که برای درمان سرطان های مختلف کاربرد دارند اما به دلیل اینکه نمی توانند از سد خونی مغز عبور کنند ، نمی توان از این دارو در درمان سرطان های مغزی استفاده کرد.
استاد برجسته دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: در تحقیق حاضر گلوتاتیون که دارای گیرنده بر روی این سد می باشد بر روی سطح نانو ذرات لیپوزمی متصل می شوند تا این نانوذرات بتوانند از سد خونی مغزی گذشته و در دسترس سلول های نامیرای انواع سرطان مغز قرار گیرند.
استاد ممتاز و دانشمند یک درصد برتر جهان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه گلوتاتیون ها روی سد خونی مغزی واکنش نشان می دهد و با مکانیسمی دارو را بر روی سلولهای سرطانی مغزی جانمایی می کنند، تصریح کرد: این روش تهیه نانو لیپوزومهای دوکسوروبیسین هدفمند شده با گلوتاتیون و مشتقات آن در لایدن هلند نیز انجام شد و اکنون به عنوان فرآورده دارویی2X111 برای تومور مغزی کودکان مورد کاربرد است اما در دانشگاه علوم پزشکی مشهد این روش با هزینه کمتر ابداع شده که بعد از کارآزمایی بالینی، می تواند در پروتکل درمانی کشور مد نظر قرار گیرد.
دکتر جعفری با اشاره به اینکه این روش درمانی قابلیت صنعتی شدن دارد، گفت: روش ابداعی در دانشکده داروسازی مشهد نسبت به مشابه خارجی ساده تر و مقرون به صرفه تر است و در صورت گذراندن موفقیت آمیز مراحل تایید، وارد مرحله تجاری سازی خواهد شد.
وی بیان کرد: نتایج این پژوهش در قالب دو مقاله منتشر شده است.