مصرف بالای چربی و شیرینی از مهمترین عوامل ابتلا به کبد چرب
- بازدید: 137
فوق تخصص گوارش و کبد بالغان و عضو هیأت علمی گروه داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: مشکلات کبد چرب از سن ۲۵ سالگی به بعد در گروههای مختلف جامعه دیده شده است و عمده آن مربوط به مصرف بالای چربی، شیرینی و عدم فعالیت بدنی مناسب بوده است.
دکتر هادی باقریحسینی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: کبد به عنوان یک پالایشگاه عمل میکند و هرچیزی که وارد بدن میشود توسط این عضو پالایش میشود و معتقدیم یکی از مواردی که به درد بدن میخورد چربیها بوده است که البته مصرف آن باید به اندازه باشد.
وی اضافه کرد: میزان چربی نرمال بدن ۵ درصد است و بیشتر از آن خطر مشکلات کبد چرب را به همراه دارد که عدد آن از ۸۰ و ۹۰ درصد هم فراتر رفته است، البته امکان ژنتیکی بودن این بیماری وجود دارد و به کسانی که سابقه خانوادگی دارند توصیه میکنیم که آزمایش و بررسی لازم را داشته باشند.
فوق تخصص گوارش و کبد بالغان با بیان اینکه مشکلات کبد چرب از سن ۲۵ سالگی به بعد در گروههای مختلف جامعه دیده شده است، خاطرنشان کرد: میزان مصرف غذاهای چرب اعم از حیوانی و گیاهی باید به اندازه باشد تا فرد با مشکل کبد چرب مواجه نشود و توصیه ما مصرف غذاهای آب پز بوده و گرچه خوشمزگی غذای سرخ شده را ندارد، اما سالمتر از آن است و برای فرد مصرف کننده خطری ندارد.
دکتر باقریحسینی افزود: خستگی زودرس، سنگینی قسمت راست و بالای شکم و درد خفیف در زیر دندهها از جمله علائم کبد چرب بوده و ما میتوانیم با تغذیه مناسب و اقدامات پیشگیرانه از چرب شدن کبد، نارسایی کبد و حتی از کار افتادن این عضو حیاتی بدن و رسیدن به عمل پیوند کبد و مشکلات ناشی از آن جلوگیری کنیم.
وی با تأکید بر اینکه باید از مصرف لبنیات پرچرب پرهیز شده و صرفاً موارد کم چرب مصرف شود تا مشکلات کبد چرب ایجاد نشود، گفت: در کنار مصرف لبنیات کم چرب باید به نرمش و ورزش مستمر و روزانه هم توجه داشته باشیم تا که تپش قلب در ما ایجاد نشود، اگر این کار بهصورت مستمر و روزی ۱۰ دقیقه انجام شود به مراتب بهتر از یک نوبت در هفته به مدت ۳ ساعت است و به این شکل فشار و مشکلی هم در فرد بهوجود نمیآید.
عضو هیات علمی گروه داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: مصرف داروها برای پیشگیری از بیماریهای مختلف از جمله کبد چرب امری درست و منطقی نیست و باید این کار با انجام اقدامات پیشگیرانه که نمونههای آن در تغذیه سالم و فعالیت بدنی مناسب است صورت پذیرد.
وی با بیان اینکه کبد چرب از اطفال تا سالمند را درگیر کرده و بیشترین مراجعات در سنین ۳۰ تا ۵۰ سال است، خاطرنشان کرد: ۶۰ درصد بیماران با مشکل کبد چرب خانمها و ۴۰ درصد دیگر آقایان هستند و به گروههای خاص جامعه از جمله مادران باردار توصیه میکنیم که در این دوره از مشاوره متخصص پزشک تغذیه بهرهمند شوند تا که دچار مشکلات دیابت و کبد چرب نشوند.
فوق تخصص گوارش و کبد بالغان گفت: در زمانهایی مانند ماه مبارک رمضان ما بر تغذیه مناسب در وعده سحر تاکید داریم، همانند ناهار در سایر ایام سال و برای وعده افطار این ماه مبارک و وعده شام سایر ماههای سال هم بر مصرف کمتر تاکید داریم، چیزی که متأسفانه کمتر مورد توجه قرار میگیرد، بهخصوص در مراسمها و مهمانیها که سفرههای رنگین و چندین نوع از انواع غذاها، شیرینیها و دیگر تنقلات در سفرهها و میزهای پذیرایی دیده میشود.
دکتر باقریحسینی افزود: ما همچنین مشکل پرخوری عصبی بر اثر استرس و اضطراب ناشی از کار را هم در برخی از افراد داریم که این موضوع هم برای سلامت بدن مضر بوده و ممکن است که به جز آسیبهای روحی، مشکلات جسمی از جمله نارسایی کبد و چرب شدن این عضو حیاتی بدن را در آن فرد به همراه داشته باشد.