پژوهشگر برتر ادوار مختلف جشنواره پژوهشی و فناوری: سرطان را با علم آمار زودتر تشخیص دهیم

دکتر سعیده حاجبی خانیکی دانشجوی سال آخر دکتری تخصصی آمار زیستی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، از جمله دانشجویان پر تلاش و نخبه این دانشگاه است که عنوان پژوهشگر برتر در سال های 1399، 1400 و 1402 در جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد را کسب نموده است. ایشان همچنین از برگزیدگان فراخوان بورس دوره های تکمیلی خارج از کشور بوده که این دوره را در یکی از دانشگاه های کشور آمریکا گذرانده است.

این دانشجو و پژوهشگر برتر که پیش از ورود به رشته آمار زیستی در رشته آمار ریاضی تحصیلات خود را تا مقطع دکتری پیش برده در گفتگو با وب دا در خصوص چگونگی طی نمودن مسیر علمی و پژوهشی خود می گوید: " در سال ۱۳۸۲، وارد دوره کارشناسی در رشته آمار شدم. با اتمام دوره کارشناسی در سال 1386 و به دلیل اخذ رتبه اول در طی چهار سال تحصیل، با استفاده از سهمیه استعدادهای درخشان ، وارد دوره کارشناسی ارشد آمار ریاضی گردیدم. پس از اتمام این دوره، به دلیل اشتیاق زیاد برای به کارگیری مهارت های آماری، تصمیم به فعالیت به عنوان متخصص آمار در مرکز تحقیقات جراحی‌های آندوسکوپیک بیمارستان قائم (عج) و دانشکده پزشکی دکتر شاهین‌فر گرفتم. تجربه کاری در آن چند سال سرآغاز علاقه ی من به حیطه ی آمار زیستی و گام نخستین من در جهت پیوستن به جامعه تحقیقاتی علوم پزشکی کشور بود. هدف اصلی من ادامه تحصیلات تا مقطع دکتری بود، اما با وجود ضوابط وزارت بهداشت، مجبور به گذراندن مجدد دوره کارشناسی ارشد در رشته آمارزیستی گردیدم. خوشبختانه این اتفاق، یکی از بهترین تصمیمات من در دوران تحصیلی م بود که به ارتقاء تخصص من در این زمینه کمک شایانی نمود. دوره کارشناسی ارشد آمارزیستی را در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1395 شروع کرده و پس از 4 ترم با معدل الف به پایان رساندم. همزمان با دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد در کنکور دکتری تخصصی رشته آمارزیستی شرکت کرده و در همان سال با کسب رتبه 5 در حالیکه موقعیت پذیرش در دانشگاه های تهران را هم داشتم ترجیح دادم، در دانشگاه علوم پرشکی مشهد ادامه تحصیل دهم. خدا را شاکرم که در طی این دوره هم با معدل 19.61 در بین دانشجویان مقطع دکتری جزو دانشجویان ممتاز انتخاب شدم. "

دانشجوی برجسته دانشگاه علوم پزشکی مشهد به دلیل سوابق درخشان علمی و پژوهشی، موفق می شود در سال 1401 برای گذراندن دوره یکساله فرصت مطالعاتی به یکی از دانشگاه های کشور امریکا اعزام شود: " من معتقدم که فرصت مطالعاتی یک تجربه ارزشمند برای هر دانشجوی تحصیلات تکمیلی است. این فرصت به دانشجویان کمک می‌کند تا دانش و مهارت‌های خود را ارتقا دهند و دیدگاه وسیع‌تری نسبت به تخصص خود در دانشگاه های خارج از کشور پیدا کنند. در این راستا پس از گذراندن امتحان جامع، برای گذراندن یک دوره تحقیقاتی از سوی دانشگاه‌های سوئیس ،کانادا، هلند و آمریکا دعوت شدم، که در نهایت مقصد پژوهشی من دانشگاه UNLV در کشور آمریکا بود. دلیل این انتخاب هم وجود اساتید برجسته و با تجربه در حیطه آمار ژنتیک در این دانشگاه بود."

وی در خصوص دستاوردهای علمی و پژوهشی خود در طول سال های تحصیل نیز می گوید: " در سال‌های 1399، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۲ موفق به کسب عنوان پژوهشگر برتر در جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد شدم. بیش از ۴۵ طرح پژوهشی داشته‌ام که با همکاری گروه‌های مختلف دانشگاه از جمله گروه جراحی پلاستیک، گوش و حلق و بینی، مغز و اعصاب، روانپزشکی، گفتار درمانی و سایر گروه‌ها انجام شده است. همینطور بیش از ۵۵ مقاله چاپ شده در مجلات دنیا با نمایه‌های ISI، PubMed و Scopus و چندین سخنرانی و پوستر در همایش‌های بین المللی داخلی و خارجی داشته ام. به عنوان متخصص آمار با مجلات داخلی و خارجی همکاری داشته و بیش از ۳۰۰ مقاله را داوری کرده‌ام. در یک سال اخیر هم که در آمریکا بودم در دانشگاه‌های نوادا، میشیگان، واشینگتن و کالیفرنیا (UCLA) سخنرانی‌هایی در زمینه مدل بندی داده‌های ژنتیکی مربوط به سرطان کولورکتال داشته‌ام."

پژوهشگر جوان از دغدغه همیشگی خود در خصوص بیماری سرطان و راه های تشخیص زودهنگام آن هم می گوید: " از آنجا که سرطان یکی از چالش‌های پزشکی در جهان محسوب می‌شود، دغدغه من هم به عنوان یک متخصص آمار زیستی تلاش برای استفاده از علم آمار در کمک به متخصصین آنکولوژی و بیماران درگیر با این بیماری بوده است. خوشبختانه در دنیای امروز با پیشرفت فناوری و علوم پزشکی توانسته‌ایم فرایند تشخیص سرطان را بهبود ببخشیم که یکی از ابزارهای حیاتی و مهم در این راستا علم آمار بوده است؛ در واقع علم آمار به ما کمک می‌کند تا داده‌های بزرگ و پیچیده را تجزیه و تحلیل کنیم و الگوهایی که در روند بیماری بیماران وجود دارد را شناسایی کنیم. کار اصلی تحقیقاتی من هم، تحلیل دقیق داده‌های بُعد-بالای ژنتیکی مربوط به سرطان و زمان بقای بیماران برای تشخیص زود هنگام بیماری است، در سخنرانی که سال گذشته در دانشگاه میشیگان داشتم در خصوص ناهمگنی موجود در زمان بقای بیماران سرطانی صحبت کردم و اینکه چطور توانسته‌ایم با کمک علم آمار روند پیشرفت بیماری در بیماران مختلف را پیش بینی کنیم و یک بسته آماری را طراحی کنیم که با کمک آن ژن‌های متیله شده مرتبط با بیماری‌ها را شناسایی کنیم."

سعیده حاجبی در خصوص سطح عملکردی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بخش های مختلف آموزش، پژوهش و درمان نیز می گوید: "من معتقدم که دانشگاه به عنوان موسسه مرجع در ترویج علم و دانش متعهد به توسعه علمی و پژوهشی خود است. دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم به عنوان یک دانشگاه سطح یک در سال های اخیر به این امر متعهد بوده و حمایت های خوبی در خصوص ایجاد زمینه برای ارتباط دانشجویان و خصوصا دانشجویان دکتری با محققین مختلف در خارج از کشور که یکی از زمینه های رشد و پیشرفت علم در کشور است، داشته است. در سال های اخیر نیز شرایطی برای ارتباط دانشگاه با صنعت مطرح شده که این هم یک گام مثبت شاخص است."

 وی همچنین استمرار و پشتکار را لازمه ی موفقیت در رسیدن به خواسته ها دانست. "من در طول سالهایی که در مسیر علم و پژوهش قدم برداشته ام، همواره تعهد کاری را سرلوحه خود قرار داده و تلاش دائمی را رمز موفقیت خود میدانم. مدیریت بهینه زمان و بروزرسانی سطح دانش نیز از دیگر عوامل موفقیت من بوده است. همچنین این فرصت را غنیمت میشمارم تا از حضور و راهنمایی های گرانقدر مدیر گروه محترم آمارزیستی و استاد راهنمای خود، جناب آقای دکتر حبیب الله اسماعیلی و معاونت محترم پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد که نقش بسزایی در پیشرفت من داشتند تشکر ویژه ای داشته باشم."

وی در سخن پایانی خود با قدردانی از حمایت والدین و همسرش در فرایند علمی و پژوهشی خود گفت: "دعای خیر پدر و مادرم که در طول این سال ها همراهم بوده یکی از عوامل مهم پیشرفت من بوده است. جا دارد از صبر و حمایت های بی دریغ همسرم قدردانی کنم. پشتیبانی های بی پایان ایشان در تحقق اهداف علمی و پیشرفت در زمینه‌های پژوهشی، همواره من را با انگیزه‌ای بیشتر به سوی اهدافم هدایت کرده و آنقدر این همراهی پررنگ است که همیشه احساس می کنم موفقیت هایم ثمره یک تلاش مشترک دائمی است."

352.jpg - 197.61 kB

351.jpg - 119.22 kB


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

چهارشنبه, ۲۶ دی ۱۴۰۳