گفتگو با استاد برتر و دانشمند یک درصد پر استناد جهان در حوزه‌ی ژنتیک انسانی

336.jpg - 77.71 kBدکتر امیر آوان متولد 1364 در مشهد و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در رشته ژنتیک انسانی، از جمله دانشمندان برگزیده یک درصد پراستناد جهان با H INDEX 53 و بیش از ۱۰ هزار سایتیشن مقالات است که هم اکنون در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در کسوت استادی مشغول به امر آموزش و پژوهش می باشد.

 این استاد و پژوهشگر جوان پس از گذراندن دوره کارشناسی در داخل کشور، چند سالی را برای گذراندن مقطع کارشناسی ارشد تا پسا دکترا به کشور هلند سفر نموده که در خصوص فرایند تحصیل در این سال ها و فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خود پس از بازگشت به ایران در گفتگو با وبدا می گوید: " پس از از اتمام دوره کارشناسی، بورسیه تحصیل در خارج از کشور شدم و مقاطع فوق لیسانس، دکترا و دوره های تکمیلی فوق دکترا را در یکی از دانشگاه های شهر آمستردام هلند گذراندم، همچنین دوره‌های تخصصی در مرکز سرطان آمستردام برگزار می شد که من در این دوره ها نیز حضور داشتم و خوشبختانه در مقطع فوق لیسانس و دکترا به عنوان دانشجوی برتر در دانشگاه های هلند انتخاب شدم. لازم به ذکر هست که همزمان با تحصیل در مقطع دکترا، ازدواج کردم و فرزند ما در کشور هلند، در انتهای دوران تحصیل من و همسرم به دنیا آمد. بعد از اتمام دوره تحصیل در سال ۹۳ به ایران بازگشتیم و کار خود را در دانشگاه علوم پزشکی مشهد به عنوان استادیار در گروه پزشکی مولکولی آغاز کردم. زمینه هایی که در طول این چند سال فعالیت داشته ام، اغلب در حوزه ژنتیک سرطان بوده و خوشبختانه دستاوردهای خوبی را هم در این عرصه تیم تحقیقاتی ما به دست آورد.

استاد جوان از دستاوردهای علمی و پژوهشی خود در طول سالهای تحصیل و تدریس نیز می گوید: " طی دوره کاری در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در جشنواره‌های مختلفی از جمله؛ جشنواره هفته پژوهش فناوری دانشگاهی، استانی و کشوری دستاوردهای مختلفی را خوشبختانه به دست آوردم، که بارزترین آنها جشنواره علوم پزشکی رازی بود  و من جزو برگزیدگان کشوری جشنواره رازی شدم. همچنین در چند سال گذشته نشان ویژه استاد برگزیده استانی را هم کسب کردم.

 در خصوص پایان نامه‌ها و طرح‌هایی که داشته‌ایم نیز در حوزه ژنتیک سرطان از دو بعد تشخیص و درمان تحقیقات ما انجام شد و در سطوح مختلف فوق لیسانس، دکترا و پست دکترا در خدمت دانشجویان بودیم و بیش از ۸۰ پایان‌نامه پیگیری شد و به سرانجام رسید. در این فرایند دانشجویان در مسیرهای بسیار خوب آموزشی قرار گرفتند؛ دانشجویانی که در مقطع فوق لیسانس بودند به مقطع دکترا و کسانی که در مقطع دکترا بودند در دوره پست دکترا در خدمت آنها بودیم و خیلی از افراد دیگر هم از اعضای هیئت علمی در دانشگاه‌های مختلف از جمله شهید بهشتی و دانشگاه یزد و جاهای دیگر فعالیت‌های خودشان را در قالب هیئت‌های علمی شروع کردند. در این مدتی هم که من به عنوان رئیس پژوهشکده علوم پایه دانشگاه از سال ۱۴۰۰مشغول بکار هستم، اقدامات خیلی خوبی در حال انجام است که از جمله آن؛ تجمیع مراکز تحقیقاتی به منظور هدفمند کردن طرح‌های پژوهشی، استفاده و تجمیع امکانات و جذب دانشجویان مختلف در دانشگاه از این طریق می باشد. خوشبختانه در سال جاری و سال گذشته توانستیم رتبه دوم کشوری را در دانشکده علوم پایه دانشگاه به دست آوریم و چند ماهی است که به عنوان رئیس مرکز تحقیقات سندروم متابولیک و قبل از آن به مدت ۶ سال به عنوان معاون مرکز تحقیقات فعالیت دارم.

در طول سه سال گذشته نیز خوشبختانه رتبه مرکز تحقیقات سندروم از رتبه ۱۶۸ کشوری به رتبه 2 کشوری ارتقا یافته و به مدت ۳ سال متوالی این جایگاه حفظ شد. فعالیت‌هایی که در قسمت پژوهشکده و مرکز تحقیقاتی پیگیری شد نیز در همین دو حوزه بحث تشخیص و درمان سرطان و سرطان‌های دستگاه گوارش بود. در طول ۱۰ سال پایان نامه‌هایی هم که در این قالب تعریف گردید، تلاش شد که طرح‌ها به سمت طرح‌های اثرگذار و اثربخش هدایت شود و خوشبختانه در دو سال اخیر مجوز سه کارآزمای بالینی را گرفتیم و از بین داروهایی که کار کردیم یک مورد فاز سه را هم گذرانده و منتظر مجوز هستیم . در حوزه تشخیص هم طی ماموریتی که من در سال گذشته به استرالیا داشتم، همکاری‌های خوبی را توانستیم شکل دهیم. همچنین قراردادهای بسیار خوبی با کشورهای اروپایی و کشورهای همسایه همچون عراق امضا شد و در طول یک سال گذشته ( همزمان با شش ماه ی که من به عنوان ماموریت آموزشی در دانشگاه کوییزلند بودم ) پایه گذاری یک مسیر خوب را در زمینه هوش مصنوعی و تشخیص‌های زود هنگام در مورد سرطان دستگاه گوارش داشتیم و اکنون خوشبختانه آن طرح در فاز تاییدیه‌های اولیه است و انشاالله در سال‌های آینده امیدوارم که این بخش به مرحله نهایی و کاربردی برسد.

استاد برتر دانشگاه علوم پزشکی مشهد که در زمره دانشمندان یک درصد پر استناد جهان نیز می باشد در این خصوص نیز می گوید: " حدود دو سال گذشته بود که نام من به عنوان دانشمند یک درصد پراستناد جهان در این لیست قرار گرفت که این گزینش بر اساس چاپ مقالات در مجلات Q1 و سایتیشن آنها بود ( که H INDEX من ۵۳ با سایتیشن بیش از ۱۰ هزار سایتیشن مقالات میباشد ) همچنین بحث سایت شدن مقالات هات تاپیک در فیلد ژنتیک سرطان بود و دو سه سالی هست که در این رشته در کشور به عنوان رتبه برتر بنا بر سامانه علم سنجی وزارتخانه قرار گرفتم.

وی در رابطه با فعالیت های مرتبط با موضوع ژنتیک سرطان و بحث ژن درمانی نیز می گوید: در دو سه سال گذشته خوشبختانه، در زمینه ژنتیک سرطان و بحث ژن درمانی اقدامات بسیار خوبی در استان انجام شده و حدودا در طی دو سه ماموریت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، همکاران ما موفق شدند در زمینه ژن درمانی، قطب درمان‌های این بیماری قرار بگیرند و ما هم در زمینه سرطان ژنتیکی تشخیص‌ها و اقدامات خوبی را انجام داده‌ایم و امیدواریم دستاوردهای آن در سال‌های آینده بهتر هم بشود. مهمترین هدف ما در بحث طراحی پایان نامه‌های دانشجویی در بُعد اول، آموزش دانشجویان است که بتوانند در دوران تحصیل بر مبنای برنامه به این حوزه ورود کنند و چون حوزه تخصصی کار ما بحث سرطان و ژنتیک و پرسونالیز مدیسین است، پایان نامه‌هایی هم که در این راستا باید تعریف شود بر مبنای همین دو حوزه‌ی تشخیص و درمان هدایت می‌شود.

دکتر آوان که در زمان دوره دکترا و اوج فعالیت های تحصیلی خود در کشور هلند ازدواج کرده است در این رابطه می گوید: ازدواج موضوعی کلیدی است و اگر در زمان درست و شرایط درست و با یک انتخاب درست انجام شود، بسیار می‌تواند در پیشرفت افراد موثر باشد و برای شخص من یکی از دلایل اصلی که شاید به این جایگاه رسیدم و این مسیر را توانستم چه در خارج از کشور و چه در ایران طی کنم بحث خانواده بوده است و معتقدم ازدواج بسیار در موفقیت و در انتخاب‌هایی که انجام دادم موثر بوده است.

وی موفقیت در جشنواره شهید مطهری را هم یکی دیگر از دستاوردهای حاصل شده در سال های اخیر میداند و اظهار می کند:" حدود چهار سال قبل در جشنواره شهید مطهری تیم ما برگزیده شد که ایده و هدف اصلی در آنجا بحث همتا پروری و ایجاد اتاق‌های فکر بود و این تفکر که استاد و دانشجو بطور منظم با هم در ارتباط باشند و با همفکری و گزارش دهی و برگزاری اتاق فکر و بارش افکار، پیشبرد اهداف آموزشی و پژوهشی را تسریع کنند. این ایده در کشور در این قالب نبود و تیم ما توانست جزو برگزیدگان کشوری در جشنواره شهید مطهری باشد. در جشنواره استانی هم که به عنوان استاد برگزیده شناخته شدم در راستای همان هدایت دانشجویان و پایان نامه‌های پژوهشی آنها بود.

این استاد دانشگاه در پایان با تاکید بر توجه به موضوع پژوهش میگوید؛ حوزه پژوهش یکی از کلیدی‌ترین حوزه‌ها در همه جای دنیا است اما متاسفانه در کشور ما به دلیل دغدغه‌های مختلفی که وجود دارد این حوزه تقریباً جزءحوزه‌های اولویت دار نیست. در حالی که پژوهش می تواند هم در بحث سیاست گذاری، هم در قسمت مدیریتی و درمانی و هم در انتخاب مسیر درست و انتخاب پروژه‌های خوب و رسیدن به اتفاق‌ها و دستاوردهایی که به صورت ملموس‌تر بتوانند در جامعه دیده شود کمک کننده باشد و انشاالله با نیروها و پتانسیل‌های بسیار خوبی که در کشور وجود دارد بشود از ظرفیت‌های این موضوع بخوبی بهره بگیریم.

 


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

چهارشنبه, ۲۶ دی ۱۴۰۳