گفتگو با استاد پیشکسوت؛ از ساخت ابتکاری"دهان مصنوعی" تا وارد کردن"آمالگام  استاندارد" از خارج کشور

0378.jpg - 49.61 kBدکتر جمشید باقری، متولد سال ۱۳۲۸ در روستای فهنه نیشابور، استاد پیشکسوت در رشته تخصصی ترمیمی و زیبایی و یکی از مجرب ترین اساتید دانشکده دندانپزشکی مشهد است که در طول سال های خدمت در این مجموعه؛ هم در بحث آموزش دانشجویان و هم درمان بیماران اقدامات ارزشمندی را در جهت بهبود و ارتقاء شرایط دانشکده رقم زده و با ابداعاتی همچون ساخت دستگاه ترموسایکلینگ یا دهان مصنوعی، دستگاه برش نازک و ساخت مواد ونیر کامپوزیت ( جهت ترمیم دندان ) کمک شایانی به تسهیل روند آموزش و درمان در عرصه دندانپزشکی کشور داشته است.

این استاد پیشکسوت، پس از فرا رسیدن دوران بازنشستگی، خدمات درمانی‌‌اش را در مطب و سپس کلیلنیک خصوصی که دایر نموده، پی می گیرد و این فعالیت ها هم اکنون در کنار یک تیم تخصصی دندانپزشکی در رشته های مختلف ادامه دارد. در ادامه شرح گفتگوی وبدا با دکتر جمشید باقری را می خوانید: " بنده در سال1328 در روستای فهنه از سرولایت شهرستان نیشابور متولد شدم. دوران تحصیلات ابتدایی را حدود ۳ سال در زادگاهم بودم و بعد به مشهد آمدیم، مجددا به سرولایت برگشتیم و بعد از مدتی دوباره به مشهد عزیمت کردیم و من دیپلم را از دبیرستان ابن یمین مشهد گرفتم. پس از آن در کنکور شرکت کردم و طبق اعلام نتیجه ای که شد من باید در رشته شیمی تحصیل می کردم. در دانشگاه ثبت نام کردم و سر کلاس شیمی نشستم. آن زمان یکی از دوستان قدیمی من به نام دکتر علوی که قبلاً در اتوبوس در مسیر حرم با هم آشنا شده بودیم به من گفتند: آخرین کسی که در دانشکده دندانپزشکی پذیرفته شده نمره‌اش دقیقاً مانند نمره شماست!  بهتر است که پیگیری کنی و ببینی موضوع از چه قرار است؟. من این قضیه را پیگیری کردم و متوجه شدم که بله چنین موضوعی وجود دارد و در نهایت دانشگاه پذیرفت که از رشته شیمی به دندانپزشکی تغییر رشته بدهم. بنابراین من به دانشکده دندان آمدم و تحصیل را در این رشته آغاز کردم.

 پس از پایان تحصیل دوران سربازی را به تهران رفتم و و پس از اتمام دوره سربازی که مصادف بود با سال‌های پیروزی انقلاب، آماده رفتن به دانشگاه آیووا آمریکا جهت ادامه تحصیل شدم. دو سال در آمریکا دوره‌ی تخصص را گذراندم و برگشتم. کارهایی که در آنجا در رشته زیبایی و ترمیمی انجام داده بودم در اینجا به کارم آمد . حتی بحث روش تحقیق و روش تدریس را هم که در آمریکا یاد گرفته بودم در اینجا اجرا کردم به عنوان مثال یکی از کارهایی که تا آن زمان کسی نمی‌توانست انجام دهد تهیه مواد ونیر برای پر کردن دندان بود که البته در آن زمان چسباندن این مواد به دندان هم خود دردسرهایی داشت و بعدها این ونیرها را به کامپوزیت ارتقا دادیم که قابلیت به کارگیری آن بهتر شد.

در همان زمان اعلام شد که شما باید تعداد زیادی دانشجوی تخصصی بگیرید چون قرار است دانشکده‌های زیادی دایر شود. نشستیم فکر کردیم که چه کار باید بکنیم، چون ما ۸ دانشجو گرفتیم و این‌ها وسیله و امکانات آموزشی می‌خواستند. یادم هست که یک روز به کارخانه رادفرمان رفتم برای سفارش دادن دستگاهی که اصطلاحاً دهان مصنوعی یا ترموسایکلینگ نامیده می شد. در مورد کاربرد این وسیله که بعداً ثبت اختراع هم شد باید بگویم که با توجه به اینکه سرد و گرم شدن جسم به صورت متناوب اثرات مختلفی را بر آن می‌گذارد طبیعتاً در مورد دندان‌ها هم این اثرگذاری وجود دارد و به وسیله این دستگاه ما می‌توانستیم میزان مقاومت ترمیم‌ها را در دندان‌ها بسنجیم.

طرح کاربردی دیگری که توسط یکی از دانشجویان (خانم فردوس مکان ) من پیگیری می‌شد، ساخت دستگاهی بود که میزان ساییده شدن ماده‌ی ترمیمی روی دندان را هنگام مسواک زدن می سنجید، این کار فوق العاده کار سختی بود و این دستگاه هم بالاخره ساخته شد. همچنین برای اولین بار در دانشکده دندانپزشکی بررسی سه بعدی جسم را بر اساس موجود غیر طبیعی انجام دادیم که به آموزش بهتر دانشجویان بسیار کمک می کرد. دستگاه برش نازک هم از دیگر دستگاه‌هایی بود که ما ساختیم.

همچنین زمانیکه به آمریکا می رفتم، از رئیس کارخانه آمالگام سازی خواستم که از این مواد ( آمالگام ) چند نوع را به من بدهد و من این مواد را به مرکز دندانپزشکی شیکاگو بردم و ( بدون اینکه عنوان کنم که این مواد از خود امریکا خریداری شده ) از مسوولین مرکز دندانپزشکی شیکاگو خواستم که استانداردهای مواد را بررسی کنند. آنها هم استاندارد این مواد را تایید کردند و من آنها را با خود به ایران آوردم.

دکتر باقری که سال های زیادی را در حوزه زیبایی دندان ( در کنار ترمیم آن ) فعالیت داشته، در خصوص روند رو به رشد عمل‌های زیبایی دندان و مخاطرات آن نقدهایی را بیان می کند: " یکی از کارهایی که هم اکنون در مطب های دندانپزشکی انجام می‌شود و من نسبت به آن انتقاد دارم، ساختن کامپوزیت‌هایی است که روی دندان می‌چسبانند و حالت درخشان دارد، لازمه این کار آن است که دندان تراشیده شود و من به دلیل اینکه باید دندان را بتراشم هرگز این کار را برای بیمارانم انجام نمی‌دادم، چون معتقدم جایگزین کردن یک چیز ناپایدار و تراشیدن یک دندان پایدار به خاطر این کار اصلاً منطقی نیست. همچنین در مورد پین گذاشتن داخل دندان که اقدام عادی هم به شمار می‌رود ، من نسبت به این کار نقد داشتم ودارم چون پین گذاشتن در دراز مدت دندان را دچار ترک می‌ دهد.

دکتر باقری در خصوص زمان ازدواج خود و حاصل این ازدواج هم عنوان می کند: " من در سال 1350 ازدواج کردم و دو فرزند دارم، دخترم دندانپزشک است و هم اکنون در مطب خود فعالیت می کند و پسرم هم پس از تحصیل در رشته‌های تاریخ و فلسفه در امریکا، اکنون مدت ۶ ماه است که تحصیل در رشته دندان پزشکی را آغاز کرده است.

این استاد پیشکسوت که در سال ۷۲ توفیق مشرف شدن به مکه را داشته، در خصوص این تجربه شیرین هم اینچنین می گوید: " سفر حج من خیلی اتفاقی حاصل شد و زمانیکه از مقابل یکی از شعب سازمان حج و زیارت عبور می کردم، طی اطلاعیه ای که در آنجا نصب شده بود متوجه شدم که بدون نوبت می توان در سفر حج ثبت نام کرد و من علیرغم اینکه وقت بسیار محدودی برای ثبت نام داشتم این توفیق را یافتم و مشرف شدم و در همین سفر قرآن کریم را دو بار دوره کردم .

دکتر باقری که تا کنون۱۴ رساله دانشجویی را هدایت کرده و یکی از آرزوهایش تاسیس مرکز دندانپزشکی سالمندان است، نصیحت حکیمانه خود به دانشجویان را اینچنین عنوان می کند: " آنچه که به دخترم گفته ام را به دانشجویان عزیز هم می‌گویم و آن اینکه هر وقت توانستید روی پای خود بایستید و در شرایط مختلف تصمیم گیری کنید، آن زمان است که می‌توانید به خودتان امیدوار باشید. اگر دانشجویی راهی را و کاری را دوست داشته باشد، باید تمام ‌ها و آسانی‌های آن و تلخی‌ها و شیرینی‌های آن را بپذیرد و این رمز موفقیت است.


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

سه شنبه, ۲۵ دی ۱۴۰۳