موفقیت محققان دانشکده پزشکی در طراحی و ساخت نانو زیست حسگر الکتروشیمیایی تشخیص دهندهی روتا ویروس
- بازدید: 125
پژوهشگران گروه میکروب شناسی و ویروس شناسی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، موفق به طراحی و ساخت نانو زیست حسگر الکتروشیمیایی جهت تشخیص روتا ویروس شدند.
دکتر زهرا مشکات، معاون تحقیقات و فناوری دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا ، پیرامون اهمیت و ضرورت پژوهش انجام شده گفت: بطور معمول عفونت روتاویروس بیشترین مشکلات را به شکل اسهال شدید در نوزادان ایجاد میکند و این اسهال ویروسی با دفع قابل توجه آب همراه است که بر همین اساس چنانچه نوزاد در همان زمان آغاز بیماری بستری و سرم تراپی نشود ممکن است به دلیل از دست دادن زیاد حجم مایعات بدن، فوت کند.
وی در همین ارتباط افزود: روتا ویروسها، ویروسهایی هستند که در زمستان، ایجاد اسهال در کودکان کم سن و سال میکنند و جزو ویروسهای فوق العاده مسری هستند، یعنی اگر کودکی مبتلا به این ویروس باشد و در بخش بستری شود، حتماً باید پرستاری که مراقبت از این کودک را بر عهده دارد، نکات بهداشتی را رعایت کند؛ چون با دست آلوده میتواند ویروس را به سایر کودکان منتقل کند.
دکتر مشکات با بیان اینکه در حال حاضر برای تشخیص روتاویروس کار خاصی در بیمارستانهای ما انجام نمیشود افزودند: ما کیتهای تشخیص روتا ویروس را داریم. ولی در زمانهایی ممکن است که تیتر ویروسی که از طریق مدفوع دفع میشود خیلی زیاد نباشد و این تیتر پایین موجب نتایج منفی کاذب شود و بر همین اساس تصمیم گرفتیم که روش جدیدی را طراحی کنیم تا مقدار کم ویروس را بتواند با روشی کم هزینه و آسان شناسایی نماید. طراحی این روش در قالب رساله دکتری خانم دکتر کیانا کتابی و به صورت راهنمایی مشترک با سرکارخانم دکتر سلیمان جاهی ، استاد ویروس شناسی پزشکی دانشگاه تربیت مدرس، این روش جدید انجام شد و ابتدا طراحی آن بر روی روتا ویروسی انجام شد که کشت روتا ویروس را در مشهد برای اولین بار راه اندازی کردیم و روش تشخیصی خود را بر روی ویروس کشت شده انجام داده و بهینه سازی نمودیم. سپس، این روش تشخیصی روی نمونههای مدفوع اطفال مبتلا به اسهال زمستانی مشکوک به اسهالهای ویروسی انجام شد و نتایج آن با نتایج روش های مولکولی اختصاصی ویروس مقایسه شد که به لطف خدا نتایج خوبی حاصل شد و حتی در مقادیری که روش های مولکولی نیز قادر به تشخیص ویروس نبودند این روش قادر به شناسایی مقادیر کم روتاویروس در نمونه های اسهال نوزادان بود .
وی خاطر نشان کرد: انجام این تست، برخلاف تست های مولکولی به دستگاه و امکانات گران قیمتی نیاز ندارد و برخلاف روش کشت که زمانبر است و به تجهیزات مخصوص و کارشناس ماهر نیازمند است؛ این روش آزمایش، کم هزینه و آسان برای تشخیص روتاویروس ها در نمونههای مدفوع نوزادان مبتلا به اسهال زمستانی می باشد، و با انجام این روش در زمان کوتاهتری بیماری تشخیص داده می شود و با انجام سرم تراپی در زمان مناسب از مرگ و میر کودکان می توان جلوگیری کرد.
دکتر مشکات یادآور شد؛ روتاویروس در بزرگسالان هم ایجاد عفونت میکند، اما ممکن است در افراد بزرگسال ، عفونت بی علامت باشد و یا علائم به شکل یک دل پیچه خفیف خود را نشان دهد بدین معنی که ویروس میتواند وارد بدن فرد شود، تکثیر و در جامعه منتشر شود و علامتی هم نداشته باشد ولی در کودکان و به ویژه شیرخواران به دلیل اسهال شدید و از دست رفتن آب بدن در زمان کوتاه، عفونت ویروسی می تواند پیامد خطرناکی داشته باشد. بنابراین شناسایی به موقع این ویروس با هزینه پایین و اختصاصیت بالا در نمونه های مدفوع نوزادان مبتلا به اسهال زمستلنی می تواند تایید کننده تشخیص اولیه پزشک و شروع درمان برای نوزادان باشد و از طرفی با آگاهی دادن به پرستاران و تیم درمانی از انتشار عفونت در بیمارستان در بین سایر نوزادان پیشگیری نماید.