پزشکان،‌ پیشگامان صیانت از سلامت جامعه و واقفان عمر، در انسانی ترین طریق خدمت‌اند

900.jpg - 14.98 kBاول شهریور ماه، زاد روز حکیم شهیر و طبیب نامدار، شیخ الرئیس ابوعلی سینا که با عنوان وزین " روز پزشک " نامگذاری شده، فرصت مغتنمی را فراهم آورد تا از پزشکان عزیز؛ این پیشگامان عرصه‌ی سلامتِ جامعه و واقفان عمر در قدسی ترین و انسانی ترین طریق خدمت، به شایستگی تقدیر شود و به یاد همه‌ی بزنگاه‌های سخت و نفس گیری که جان انسانی در مرزهای مرگ و زندگی، حیات دوباره را با دستان معجزه گرشان تجربه کرد، سر تعظیم در برابر روح بزرگ و وجود خستگی ناپذیرشان فرود آورده و از درگاه والاترین حکیم و شافی، صلابت و سلامت جانِ گهربارشان را مسئلت کنیم. پایگاه خبری وبدا، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای پزشک، که در ادوار سخت و پر التهاب دفاع مقدس و همه گیری کرونا صیانت از سلامت جامعه را سرلوحه کار خود قرار داده و به درجه رفیع شهادت نایل آمدند، زادروز فرخنده‌ی حکیم ابوعلی سینا و روز پزشک را به همه پزشکان کشور عزیزمان تبریک عرض نموده و به همین مناسبت گفتگویی داشته با چند تن از پزشکان گرانقدر دانشگاه علوم پزشکی مشهد که شرح آن را در ادامه می خوانید:

طبابت و طبیب، همواره از قداست و احترام زیادی برخوردار بوده است

دکتر غلامعلی معموری، رئیس بیمارستان قائم(عج) ضمن تبریک زادروز حکیم ابوعلی سینا و گرامیداشت روز پزشک گفت: به معنای حقیقی کلمه روز پزشک، روز بزرگداشت علم مبتنی بر ایمان و معرفت و روز تکریم فرزندان فرهیخته و مستعد ملتی است که اراده کرده اند تا با اقتدا به پیشکسوتان نامدار خود، گذشته افتخارآفرین علمی شان را احیاء و جایگاه شایسته خویش را در این عرصه گسترده به اثبات برسانند.

وی افزود: قشر فرهیخته پزشک طبابت را با حکمت و اخلاق در آمیخته و با دم مسیحیائی خود، درد و رنج را از جسم و روان دردمندان زدوده و شوق امید را در کالبد جسم و روح زندگی آنان می دمند. در دین مبین اسلام دانش پزشکی همسان علم دین و از شریف ترین علوم به شمار آمده است.

دکتر معموری خاطرنشان کرد: در کشور عزیز ما،‌ طبابت و طبیب همواره از قداست و احترام زیادی برخوردار بوده و اهمیت و توجه ویژه دیرپای ایرانیان به این علم، سبب شده قله‌های علم پزشکی توسط مشاهیر و دانشمندان برجسته ایرانی در طول تاریخ فتح شود و نام ایران با تاریخ طب گره بخورد، لذا ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای جامعه پزشکی که با از خود گذشتگی و آراستگی به عالی‌ترین درجه رفیع شهادت نائل گردیدند، روز پزشک را به تمام پزشکانی که در عرصه نظام سلامت کشور تلاش می کنند تبریک و تهنیت گفته برای همه آنان از درگاه حضرت احدیت آرزوی سلامتی و توفیق خواستارم.

حرفه‌ی خطیری که مورد اشاره قرآن کریم نیز واقع شده است

دکتر سید حسین فتاحی معصوم، استاد پیشکسوت و جراح توراکس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در توصیف شأن و جایگاه پزشک به آیه 32 سوره مبارکه مائده اشاره کرد و گفت: خداوند در این آیه شریفه می فرماید: " مَن احیاها فَکانما احَیا النّاس جَمیعاً  ( هر کس انسانی را زنده کند گویا همه مردم را زنده کرده است) و بر اساس همین آیه شریفه می توان گفت که هر کسی جان انسانی را از گرفتاری و مصیبت نجات دهد، درواقع جان بشریت را نجات داده است و این ارزش کار پزشک است؛ به شرطی که با مادیات عجین نشود و ارزش معنوی آن از بین نرود.

وی تاکید کرد: پزشکی که در شب و اورژانس ها جان انسان ها را نجات می دهد، نباید آن را بامسائل مادی و سیاسی مخلوط کند و مسائل مادی باید توسط مسئولین تامین شود. لذا پزشکان این ارزش معنوی را برای خود حفظ کنند که در آخرت نیز مایه سربلندی و سعادت آنان خواهد بود.

پزشکان، زندگي و عمر خود را وقف حرفه طبابت کرده اند

استاد راديوتراپي، آنكولوژي دانشگاه علوم پزشكي مشهد هم ضمن اشاره به نقش مهم پزشکان در تامین سلامت عمومی جامعه گفت: ارتباط پزشک و بیمار یک رابطه انسانی و مبتنی بر حس همدردی و درک متقابل است و نه صرفا رابطه ای رسمی و اداری.

دكتر رهام سالك تاکید کرد: پزشكي رشته اي است كه سرعت تحول در آن بسیار زياد است و براي به روز شدن اطلاعات بايد مطالعه مستمر و کار پژوهشی داشت که این موضوع جزء چالش هاي اين رشته است، لذا چنانچه فردی براي مسائل مادي و اقتصادي وارد حرفه پزشكي شود این تصمیم کاملا اشتباه است و هرگز نبايد با این نگاه به سراغ رشته خطیر پزشکی برویم.

وی در همین ارتباط افزود: چنانچه مي بينيم برخی از پزشكان ما از نظر درآمدی در رده هاي بهتری قرار دارند، به دليل ميزان ساعات فعاليت و كار زيادي  است كه انجام مي دهند و اين كار ختم به 6 يا 8 ساعت و يا يك دو شيفت کاری نيست. در واقع بیشتر پزشكان بیش از ۱۵ ساعت در شبانه روز درگير جنبه های مختلف شغلی شان هستند و زندگي و عمر خود را صرف اين حرفه مي كنند. بنابراین اولا فردی که میخواهد پزشك شود بايد انگيزه كافي داشته باشد و این بسيار مهم است و دوم اينكه همت كافي داشته باشد، اين همت از آن جهت است كه بتواند دانش خود را هميشه به روز نگه دارد و بنابراين همیشه بايد در حال يادگيري و مطالعه باشد و فنون جديد آن رشته را فرا گيرد.

دکتر سالک در خصوص ارتباط و تعاملات بیمار و پزشک نیز گفت: آنچه باعث بهتر شدن رابطه پزشك و بيمار مي شود اين است كه بيمار و شرايط و سختي هاي او را بتوانیم درك كنیم و با آنها حس همدري داشته باشیم كه در واقع یک رفتار انساني است و تجربه من ثابت كرده كه با بيمار نبايد برخورد اداري داشت.

رضایتمندی بیمارانم ، بهترین احساس را به من هدیه میکند

دكتر حميده دهقاني، پزشک نمونه دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1402، نیز با اشاره به نقش مهم پزشکان در تامین سلامت عمومی جامعه گفت: تسکین آلام بیماران دغدغه همیشگی من بوده و به عنوان یک پزشک، از حس رضایتمندی بیمارانم نسبت به نتیجه درمانشان، احساس خوشایند و انگیزه بخشی را دریافت می کنم.

این متخصص بيماري هاي داخلي ضمن تبریک فرارسیدن روز پزشک اظهار کرد: جامعه بزرگ پزشکان با جان و دل کار می کنند و دلسوزانه در خدمت مردم هستند، پزشکان ما در دروان سخت کرونا ایثارگرانه برای نجات مردم کار کردند و اکنون نیز برای افزیش سطح سلامت مردم تلاش می کنند.

دکتر دهقانی همچنین با اشاره به ویژگی های یک پزشك موفق گفت: پزشکی در حرفه خود کامیاب است که مسئوليت پذير، فعال و كوشا، متواضع، خوش برخورد و دلسوز براي بيماران باشد .

وی در بیان خاطرات حرفه ای خود نیز اظهار داشت: یکی از خاطرات خوبي كه اخيرا اتفاق افتاد، اين بود كه بيمارآقایی 52 ساله اهل عراق كه در كشور خود براي درمان به نتیجه نرسيده بود، در بخش داخلي بيمارستان امام رضا(ع) بستری شد و علیرغم مشکلات فراوان از جمله نارسایی کلیوی، قلبی، دیابت و زخم بستر بعد از 70 روز با همکاری  کادر درمان و اساتید دیگر موفق شدیم با حال خوب وی را ترخیص کنیم. بدترین خاطره بد من نیز این است که بیماران صعب العلاج علی رغم تلاش های ما در درمان نتایج مطلوبی ندارد و بیمار فوت می کند.

علاقه؛ معیار مهمی برای ورود به رشته پزشکی است

پزشک و متخصص رادیولوژی و استاد گروه رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: حرفه‌ی پزشکی، مسوولیت خطیری است که تنها علاقه می تواند سختی های آن را قابل تحمل کند.

دنیا فرخ طهرانی ضمن تبریک روز پزشک اظهار داشت: یک پزشک با توجه به حرفه ای که دارد، معمولا با انسان های دردمند و ناخوش احوال در ارتباط است و این مسئولیت پزشک را خیلی سنگین می کند، این جمله را از گذشته مکرراً از بیماران شنیده ایم که می گویند: " اول خدا، بعد شما که پزشک هستید" و ما با شنیدن این جمله مسئولیت بیشتری را بر دوش خود احساس می کنیم، لذا پزشکی رشته بسیار ارزشمندی است و اینکه مردم به پزشک اعتماد می کنند، اتفاق خوشایندی است و البته ما هم باید در جایگاه یک پزشک پاسخگوی اعتماد آنها باشیم و این قسمت به وظیفه پزشکی بر می گردد.

وی همچنین گفت: به جوانان توصیه میکنم اگر عاشق این رشته هستید وارد آن بشوید و اگر نیستید می توانید وارد رشته های دیگر شده و خیلی زودتر هم به درآمد برسید، چون اگر علاقه نداشته باشید، باعث سرخوردگی در شما می شود و از کار خود لذت نمی برید. یک حرفه ای که انتخاب می شود، فرد با آن زندگی می کند و اگر بجز عشق و علاقه چیز دیگری باشد در طی مسیر ممکن است دچارمشکلات عدیده ای شوند.پس باید همیشه در حال مطالعه باشند چرا که علم به سرعت در حال پیشرفت است و برای اینکه آموخته های قبلی فراموش نشود و از پیشرفت های جدید علمی عقب نمانم باید همیشه در حال مطالعه باشیم.

هنر پزشک، نه تنها درمان، بلکه بخشیدن امید، آرامش و دلگرمی به بیماران است

استاد گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: هنر یک طبیب نه تنها درمان، بلکه بخشیدن امید، آرامش و دلگرمی به بیماران است.

دکتر محمد فرجی راد، در گفتگو با وبدا، ضمن تبریک روز پزشک خاطر نشان کرد: روز پزشک، روزی است که به یادمان می آورد، چه مسئولیت عظیم و خطیری بر دوش ما نهاده شده و هر یک از ما، چه در حوزه های مختلف پزشکی و چه در تخصص های متفاوت، وظیفه ای سنگین بر عهده داریم؛ وظیفه ای که با حیات و زندگی انسان ها گره خورده است.

متخصص جراحی مغز و اعصاب و فوق تخصص جراحی عروق مغز ادامه داد: به عنوان جراح مغز و اعصاب، هر روز با پیچیده ترین و حساس ترین چالش ها در بدن انسان سرو کار دارم؛ چالش هایی که کوچکترین تصمیم گیری در آن می تواند تأثیر عمیقی بر بدن انسان است و هر گونه دخالت در آن، نیازمند دقت، دانش و نهایت دلسوزی است و هر یک از ما در این حرفه، با لحظاتی مواجه شده ایم که تصمیمات ما نه تنها بر جسم بیماران، بلکه بر روح و روان آن ها و خانواده هایشان نیز تأثیر گذار بوده است. اینجاست که اهمیت مهربانی و انسانیت در کنار تخصص علمی، بیش از پیش نمایان می شود.گر طبیبانه بیایی به بر بالینم/ به دو عالم ندهم لذت بیماری را.

استاد گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: پزشکی تنها یک علم نیست، بلکه هنر برقراری تعادل بین علم و احساسات است؛ هنری که در آن، به بیماران نه تنها درمان، بلکه امید، آرامش و دلگرمی بخشیده می شود و من در این روز مقدس ( روز پزشک)، می خواهم از همه همکارانم، از پزشکان عمومی تا متخصصان جراحی، تشکر کنم. شما که با ایثار و تعهد شبانه روز برای نجات انسان ها و بهبود کیفیت زندگی آنها تلاش می کنید. شما که هر روز با انتخاب های دشوار، اما پرمهر و دلسوزانه تان، به بیماران نور امید می بخشید.

عاشق طبابت بودن و خدمت صادقانه، از مهمترین شروط ورود به رشته پزشکی است

دانشیار گروه بیهوشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: رشته پزشکی بسیار سخت و مانند یک تونل باریک یک طرفه است که مسیر بسیار طولانی دارد و کسی باید وارد این رشته شود که عاشق طبابت و خدمت صادقانه به مردم عزیز و محروم کشور باشد.

 دکتر محمد علیپور اظهار کرد: یکی از علل مهمی که مرا به سمت رشته پزشکی سوق داد دیدن رنج و عذاب مردم بود و اینکه کمبود پزشک و امکانات پزشکی چه مشکلات و مرگ ومیرهایی را در جامعه ایجاد می کند، از طرفی همیشه شاگرد ممتاز کلاس هم بودم و غالبا معلم هایم تشویق میکردند که باید پزشک بشوم،  لذا اکنون هم اگر به عقب برگردم باز هم پزشکی را انتخاب می کنم.

وی با بیان اینکه لحظه لحظه‌ی رشته پزشکی توام با احساسات و اتفاقات خاطره انگیز است افزود: حدود دو هفته پیش بود که در بخش عفونی بیمارستان امام رضا(ع) بستری بودم وبا اینکه حالم اصلا خوب نبود و شدیدا بیحال و بیقرار بودم، متوجه شدم که یک بیمار در بخش، بسیار بدحال شده و نیاز به انتوباسیون دارد و من با همان شرایط جسمی بیمار را انتوبه کردم.

دانشیار گروه بیهوشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره ویژگی های یک پزشک موفق نیز گفت:  پزشک باید به روز و اهل مطالعه دائم و نیز وقت شناس باشد و بتواند بصورت تیمی کار کند، با حوصله بیماران را ویزیت و اقدامات درمانی لازم را انجام دهد، با محبت و ریزبینی تمام بیمار را مورد ارزیابی قرار دهد و  شدیدا باید مسئولیت پذیر باشد وتا آخرین لحظه بیمار را رها نکند.

دانشیار گروه بیهوشی دانشگاه خطاب به جوانان نیز گفت: رشته پزشکی بسیار بسیار سخت و مانند یک تونل باریک وتاریک یک طرفه است که مسیر بسیار طولانی دارد و باید کسی وارد این رشته شود که عاشق طبابت و خدمت صادقانه به مردم عزیز و محروم کشور باشد. در این رشته راحتی و آسایش درکار نیست و باید تلاش وخدمت صبورانه و با محبت انجام داد.

وی در ادامه مهمترین درخواست خود از مسئولین را  قرار دادن امکانات و ابزار کار لازم و کافی جهت خدمت به بیماران در زمان مناسب  عنوان و اضافه کرد:  بایستی منابع مالی ثابت و پایدار برای تامین بودجه وزارت بهداشت از طرف سازمان برنامه و دولت تعریف شود مانند درصدی از درآمد حاملهای انرژی ، ۹درصدارزش افزوده، مالیات توتون و تنباکو وسیگار، بخشی از عوارض سالیانه خودرو ،بخشی از عوارض صنایع آلوده کننده، بخشی از درآمد همه صنایع مانند فولاد وپتروشیمی و .... که آلوده کننده و بیماری زا هستند و منابع دیگر. این منابع درآمدی و پایدار باعث پیشبرد برنامه های با کیفیت وزارت بهداشت خواهد شد واز طرفی با افزایش منطقی و بموقع درآمد کادر پزشکی اعم از پزشک و استاد و رزیدنت و اینترن وهمه کادرهای پرستاری و درمانی وغیره امکان خدمت به بیماران بهتر وبیشتر می شود. همچنین نظام پیشگیری از تمام بیماریها بر درمان در اولویت قرا بگیردو نظام ارجاع دقیق و فراگیر شود، پزشک خانواده به معنی واقعی و سراسری راه اندازی شود.

اخلاق مداری، دینداری و علم به روز، از خصیصه های یک پزشک موفق است

عضو هیأت علمی و جراح زانو در گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: یک پزشک موفق باید اخلاق مدار، دیندار و علم به روز داشته باشد؛ ضمن اینکه ارجحیت درمان بر درآمد و رضایت خداوند را هم همواره مدنظرش باشد.

دکتر هادی مخملباف، اظهار کرد: یک پزشک متعهد  باید بیماران خود را به موقع و با عارضه کم درمان کند و رضایت مندی خداوند متعال را همیشه مد نظر داشته باشد ، همچنین تشخیص درست بگذارد و بیمار را از سرگردانی نجات دهد تا مردم از او راضی باشند و برای او دعای خیر کنند.

وی خطاب به کسانی که قصد دارند وارد رشته پزشکی شوند گفت: من فکر می کنم رشته پزشکی بهترین رشته است و خدمت به بیماران بسیار ارزشمند و البته پر زحمت است. در مشاغل دیگر هم زحمت کشیده می شود ولی ممکن است مردم خیلی از آنها متشکر نباشند. مثلا پلیس خدمت دارد اما چون جریمه می کند، مردم ممکن است از او راضی نباشند یا کارمند دارایی خدمت خود را انجام می دهد اما مردم از پرداختن دارایی ناراحتند، اما برای پزشک همیشه دعا می کنند و به رسم تقدیر هدایایی می آورند و قدردان او هستند.

دکتر مخملباف با اشاره به درخواست خود از نیز مسئولین گفت: مسئولین به وضعیت پزشکان، کادر درمان و مجموعه بهداشت و درمان به صورتی خردمندانه نگاه کنند. جامعه پزشکی همیشه باید سربلند باشد و وضعیت درآمدی اش مناسب باشد و دغدغه مالی نداشته باشد که بتواند به بیماران خود خدمت کند .

وی اضافه کرد: تعرفه های درمانی هم باید بهتر شود، چون تعرفه ها خیلی پایین است. بیمه ها باید جوابگو باشند و بتوانند هزینه های درمان را به بیمارستان ها پرداخت کنند و بیمارستان ها بتوانند هزینه های خود را داشته باشند و تجهیزات به روزی را فراهم کنند.همچنین باید نیروی متخصص کارآموزده داشته باشیم.

دکتر مخملباف با اشاره به دوران تحصیل خود در مدرسه هم گفت: زمانی که دانش آموز دبیرستان بودم و از جلوی دانشکده می گذشتم آرزو می کردم که دانشجوی این دانشگاه باشم و بعد که بیمارستان قائم(عج) افتتاح شد، آرزو می کردم که در این بیمارستان دانشجو شوم و کار کنم که به لطف خدا این امر محقق شد.

وی ادامه داد: دوره تخصص ارتوپدی را در دانشگاه علوم پزشکی مشهد سپری کردم و بورد تخصص را دریافت و چند سال به عنوان متخصص کار کردم. سپس برای فوق تخصص عازم انگلستان شدم و بعد از چهار سال و نیم در سال 1376 به ایران بازگشتم و در بخش ارتوپدی بیمارستان قائم (عج) مشهد مشغول به کار شدم و در اینجا سرویس جراحی زانو را برای اولین بار افتتاح کردیم به صورت تعویض مفصل زانو و درمان های به روز و جدید جراحی زانو.

 در این چند سال چندین هزار عمل جراحی انجام داده ایم؛ با تکنیک های به روز و 300 متخصص ارتوپدی تربیت کردیم که در اکثر نقاط ایران مشغول به کار هستند و 15هزار دانشجوی پزشکی آموزش دادیم و در حال حاضر نیز دانشجوی فلوشیپ تربیت می کنیم.

همچنین مقالات متعددی چاپ کردیم که سرلوحه ای برای همکاران جوان تر ما می شود و یک سری نوآوری هایی در جراحی زانو انجام داده ایم که به رزیدنت ها و فلوشیپ های خود آموزش می دهیم.

وی در خصوص زمینه های علاقه خود به رشته پزشکی هم گفت: از هفت سالگی به رشته پزشکی علاقمند شدم چون عموی مادرم پزشک خانواده ما بودند و مورد احترام بستگان و اهالی و در واقع برای ما سرمشق بودند که وارد این رشته شویم. پدر من که با عموی مادرم در دبیرستان همکلاسی بودند و به دلیل اینکه پدرشان ترجیح دادند در تجارت خانه ایشان کار کنند نتوانستند وارد رشته پزشکی بشوند همیشه دلخور بودند و به ما توصیه می کردند درس بخوانید و دکتر شوید. لذا خط مشی آینده ام از هفت سالگی که می گفتند باید پزشک شوی مشخص بود.

این متخصص ارتوپدی تاکید کرد: اگر به گذشته برگردم باز هم رشته پزشکی و تخصص ارتوپدی را انتخاب می کنم و با زهم در جراحی زانو تحصیل می کنم و همچنین خانواده مادری ام عموی مادرم و دایی خودم همه پزشک بودند و در این خانواده پزشک راه دیگری جز انتخاب رشته پزشکی را نداریم و مادبزرگم، پدرم و مادرم خیلی تأکید بر درس خواندن ما داشتند و دایی ام که در دانشگاه علوم پزشکی مشهد تحصیل کردند که همیشه جلوی چشمان من بودند و برای تخصص به انگلستان رفتند.

پزشکی، هنری است که حضور انسان های سختکوش و پر تلاش را می طلبد

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و متخصص داخلی و فوق تخصص قلب و فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی با اشاره به مسیر سخت و طولانی رشته پزشکی گفت: پزشکی، هنری است که حضور انسان های سختکوش و پر تلاش را می طلبد.

دکتر مصطفی داستانی ضمن تبریک روز پزشک اظهار کرد: پزشکی یک رشته آمیخته با هنر است که صرف نظر از کاری که انجام می دهیم و اینکه درد و رنج مردم را برطرف می کنیم، به نوعی همیشه طرف مردم هم هستیم و این خیلی با ارزش است و اگر من به گذشته برگردم، قطعا رشته ای که مجددا انتخاب میکنم رشته پزشکی خواهد بود و لذا بنده زمانی که با اقدامات درمانی، توانسته ام درد بیمار را رفع کنم و لبخند بر لبان بیمار جاری شود، این بهترین هدیه ای بوده که به من داده شده است.

وی ادامه داد: در سالهایی که بنده در دبیرستان تحصیل می کردم و در واقع در آستانه ورود به دانشگاه بودم، ظرفیت ها برای پذیرش رشته پزشکی بسیار محدود بود و تعداد کمی از مراکز استان ها دارای ظرفیت پذیرش دانشجوی رشته پزشکی بودند، لذا قبول شدن در رشته پزشکی کار بسیار سختی بود، اما به لطف خداوند این موفقیت نصیب من شد که در سال 1363 در دانشگاه علوم پزشکی مشهد پذیرفته شوم.

دکتر داستانی تاکید کرد: برای اینکه یک پزشک موفق باشد، باید درس پزشکی را خوب بخواند و کار خود را خوب بداند و آگاه باشد که پزشکی یک شغل نیست، بلکه یک هنر است، هنر برداشتن درد و التیام و مرهم نهادن بر زخم بیماران که خود آن، لذتی به مراتب بیشتر از مسأله مادی پزشکی  دارد. لذا کسانی که تمایل دارند، رشته پزشکی را انتخاب کنند، باید بدانند که برای پزشک شدن باید هم دوران تحصیل طولانی در این رشته داشته باشند و هم کار و کشیک های طولانی مدت.

وی اضافه کرد: من سال 1363 تحصیلم را در دانشگاه علوم پزشکی مشهد شروع کردم و پس از اتمام تحصیل، 27 سال در بالاترین سطوح با سختی های فراوان  و کشیک های متعدد و مکرر فعالیت کردم. در دوران رزیدنتی و حتی در اوایل کارم به عنوان عضو هیأت علمی ماهانه 13-14 تا آنکالی فعال داشتیم که شرط آن حضور در بیمارستان بود. بنابراین یک فرد برای اینکه یک پزشک موفق شود علاوه بر سعی و پشتکار مستمر و کوشش مداوم باید برنامه ریزی طولانی مدت برای رشته پزشکی هم داشته باشد و هرگز از آموختن غافل نشود. همچنین فرد باید بداند که این رشته، رشته هنر و هنرمند بودن است و جنبه انسانی را نیز مد نظر داشته باشد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه یک شخص علاقمند به پزشکی باید سالیان طولانی و تلاش های فراوان داشته باشد، تا بتواند به جایگاه یک پزشک در سطح دانشگاهی برسد افزود: ارج نهادن به پزشکان باید طوری باشد که فرزندان ما احساس کنند که بعد از سالیان طولانی کار کردن و تلاش های فراوان کسی که پزشک می شود، دارای زندگی آبرومندی از نظر معیشتی است و اگر غیر از این باشد، در کوتاه مدت و درازمدت کسانی که می خواهند رشته ای را انتخاب کنند، سراغ این رشته سخت و زمان بر نخواهند رفت .

وی در پایان گفت: به همه کسانی که این توانایی را در خود می بینند که در آینده و سلامت افراد جامعه خود تأثیر گذار باشند، توصیه می کنم این رشته را در اولویت خود قرار دهند و بدانند که لذتی که انسان از التیام زخم ومرهم نهادن بر درد یک بیمار احساس می کند، هیچ احساس دیگری با آن مشابهت ندارد.

رشته پزشکی یک راه طولانی است و افراد طالب این رشته باید با سختی های آن کنار بیایند

فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: رشته پزشکی یک راه طولانی است و افراد علاقمند به آن، باید بتوانند عزم خود را جزم کنند و با سختی های آن کنار بیایند.

دکتر مریم خوش خوی، گفت: از کودکی به پزشک شدن علاقه داشتم که یک علت آن خانواده من بودند، چون خانواده فرهنگی داشتم و مخصوصا مادرم همیشه برای من و برادرم از ارزشمندی شغل طبابت صحبت می کردند. بخاطر دارم، آن زمان یک جعبه کوچک حاوی لوازم پزشکی پلاستیکی داشتم و عروسک هایی که آنها را معاینه می کردم.

دختر خاله من هم متخصص کودکان هستند و با توجه به اینکه از من بزرگتر بودند مقداری هم از ایشان الگو پذیرفتم و همیشه به من تلقین می شد که باید سعی کنم و به جایگاه و رشته ایشان برسم . ولی همیشه چیزی که دوست داشتم حس مفید بودن است و فکر می کنم این حس در پزشک شدنم، خیلی تأثیر داشت .چون بدون شک وقتی طبیب به درمان بیماری ها می پردازد واقعا در یک جایگاه ارزشمند و مفید در جامعه عمل می کند.

وی تاکید کرد: اگر به زمان گذشته برگردم قطعا این شغل را مجددا انتخاب می کنم و از آن لذت می برم چون وقتی یک بیمار خوب شده و رضایت خود را اعلام می کند و تنفس بهتری دارند برای ما دعا می کنند و  واقعا آن لحظه ای که بیمار از من تشکر می کند و می گوید که همیشه دعا می کردم که بهتر نفس بکشم یا آلرژی پوستی ام کنترل شود یا واکنش یا آلرژی غذایی ام کنترل شود، یکی از بهترین لحظات زندگی ام است که در این لحظات فوری به بیمار می گویم خدارا شکر و الحمدالله و واقعا انرژی مثبت دریافت می کنم.

دکتر خوشخوی خاطرنشان کرد: بهترین احساس را در زمینه طبابت و رشته پزشکی زمان هایی داشتم که برای یک بیماری که تشخیصی اشتباه داشته و مدت های طولانی با آن تشخیص اشتباه درمان می شده ، یک تشخیص صحیحی دادم و درمان شده است به عنوان مثال چندین بیمار داشتم که به عنوان آسم درمان می شدند و بعدا بیماری سیستیک فیبروزیس تشخیص داده شد، بیماری اختلال عملکرد مژک ها در آمد. بیمارانی داشتم که نمی دانستند نقص ایمنی دارند و توانستم تشخیص درستی بدهم وقتی تشخیص صحیحی می دهیم و بیمار راه خود را پیدا می کند و درمان صحیح خود را پیدا می کند و از سر درگمی نجات می یابد آن لحظه ها در طبابت بهترین لحظات برای من هستند.

وی خطاب به علاقمندان ورود به رشته پزشکی نیز گفت: این رشته یک راه طولانی دارد و باید بتوان عزم خود را جزم کرد و با سختی های آن کنار آمد. کشیک دادن و رفتن به طرح در دوره های مختلف خیلی سخت است مگر اینکه عشق و علاقه باشد. در غیر این صورت، پزشکی وارد بازار کار شدن خیلی دیر است از سایر رشته ها بعد از هفت سال دوره پزشکی عمومی، من 6 سال هم تخصص و فوق تخصص را گذراندم که در مجموع 13 سال شد لذا این رشته خیلی مشقات دارد و من که حتی بعد از اتمام دوره باز هم شرایطی پیش آمد که مجبور شدم شهرم را ترک کنم اما آن لذتی که از طبیب بودن انسان می برد جبران همه اینها را می کند و با توجه به اینکه شخصی است شخص، باید بداند که با این سختی ها برای خدمت به مردم می تواند کنار بیاید یا خیر.

حرفه پزشکی یک رسالت است؛ نه یک شغل

عضو هیات علمی و متخصص زنان و فلوشیپ نازایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: حرفه پزشکی یک رسالت است؛ نه یک شغل و روز پزشک فرصتی برای تأمل در مورد نقش و رسالت پزشکان در جامعه است.

دکتر ملیحه عافیت اظهار کرد: پزشکان افرادی هستند که نه تنها در قبال بیماران، بلکه در برابر خود، خانواده و همکارانشان وظایف بزرگی را بر عهده دارند و مسئولیت های مهمی را به دوش می کشند. این قشر موثر جامعه باید به سلامت جسمی و روحی خود اهمیت دهند و توجه به خود مراقبتی و پیشگیری از فرسودگی شغلی برای حفظ توانایی و کارایی در حرفه پزشکی ضروری است.

وی افزود: یکی از مهم ترین وظایف پزشکان به روز نگه داشتن دانش و مهارت، ادامه تحصیل و یادگیری مستمر  و همچنین آشنایی با آخرین پیشرفت ها است و با توجه به اینکه پزشکان ما دائما در حال مشاهده رنج و درد بیماران هستند و ممکن است بر سلامت روان آنها تأثیر بگذارد لذا باید، با استفاده از راهکارهای مختلف مانند مشاوره یا تکنیک های کاهش استرس، از سلامت روان خود مراقبت کنند. در واقع یک پزشک باید بتواند زمان کافی برای استراحت، تفریح و گذراندن وقت با خانواده خود اختصاص دهد و بنابراین باید تعادلی بین کار و زندگی خود برقرار کند.

این استاد دانشگاه در عین حال تاکید کرد: پزشک باید همیشه احترام به بیمار و حریم شخصی او را مدنظر داشته باشد و ارتباط آنها مبتنی بر صداقت، احترام و همدلی باشد چرا که ایجاد اعتماد بین پزشک و بیمار برای درمان مؤثر بسیار حیاتی است.

وی در خصوص انگیزه خود برای ورود به حرفه پزشکی نیز گفت: من از حدود سن نه سالگی با مشاهده درد و رنج مادرم که ناشی از بیماری ایشان بود تصمیم گرفتم با تلاش و پشتکار و درس خواندن به رشته پزشکی وارد شوم تا با کاهش درد بیماران شادی و سلامتی را به آنها و اعضای خانواده‌شان برگردانم.

دکتر عافیت در تعریف حرفه پزشکی نیز گفت: در مورد شغل پزشکی باید گفت که یک رسالت است نه یک شغل و پزشک در قبال خود ،خانواده و بیمارش وظایفی دارد.

وی ادامه داد: پزشک باید نسبت به درمان بیماران خود متعهد بوده و تا حد امکان پیگیر وضعیت آنها باشد. پزشک وظیفه دارد بیماران را در مورد بیماری، راههای درمان و پیشگیری آموزش دهد تا بیماران بتوانند تصمیمات آگاهانه تری درباره سلامت خود بگیرند. همچنین همکاری و همدلی با همکاران یکی از ارکان اصلی موفقیت در حرفه پزشکی است. پزشک در این زمینه باید تقویت همکاری تیمی داشته باشد. همین طور پزشکان با تجربه وظیفه دارند که دانش و تجربیات خود را به پزشکان جوانتر و دیگر همکاران منتقل کنند. این انتقال دانش میتواند به بهبود کیفیت خدمات پزشکی و ارتقاء سطح دانش در جامعه پزشکی کمک کند .

 

 

 

 

 


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

دوشنبه, ۲۴ دی ۱۴۰۳