پیشرفت های جراحی قلب با فناوریهای نوین در بیمارستان امام رضا(ع)
- بازدید: 78
متخصص بیهوشی و استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهار کرد: فناوریهای نوین با ایجاد تحول در جراحیهای قلب باعث افزایش رضایتمندی بیماران، کاهش عوارض جراحی و کاهش هزینهها شدهاند.
دکتر ناهید زیرک، در گفتگو با وب دا خاطر نشان کرد: با راهاندازی یک دستگاه اکو و پروب مری(TEE) به ارزش ۳۸ میلیارد ریال در اتاق عمل قلب باز بیمارستان امام رضا(ع)، کیفیت جراحی قلب با بهرهگیری از فناوریهای نوین پزشکی بهبود یافته است.
وی توضیح داد: "یکی از نمونههای بارز این پیشرفت، جراحیهای کمتهاجمی است که نیازی به باز کردن قفسه سینه یا استرنوتومی ندارد و ملاحظات بیهوشی خاص خود را دارد."
دکتر زیرک تأکید کرد: "نقش بیهوشی در جراحیهای قلبی کمتهاجمی بسیار مهم و حساس است. یکی از ضروریات انجام بیهوشی در این اعمال جراحی، استفاده از اکوکاردیوگرافی از راه مری است که راهنمای مفیدی در انجام و تأیید روند عمل حین بیهوشی میباشد."
وی افزود: "اکوکاردیوگرافی از طریق مری نمای بسیار دقیقی از قلب در بیمار تحت بیهوشی ارائه میدهد، زیرا پروب دستگاه به جای قرارگیری روی قفسه سینه، وارد مری شده و در فاصله بسیار نزدیکی از پشت قلب قرار میگیرد. این روش امکان ارزیابی دقیق آناتومی و فعالیت قلب، ارزیابی عملکرد دریچههای قلبی تعویض شده یا ترمیم شده و تشخیص به موقع مشکلات احتمالی دیگر مانند نشت خون یا وجود هوا در حین عمل را فراهم میکند."
دکتر زیرک با اشاره به مزایای این روش بیان کرد: "در جراحیهای قلب، تأیید نتیجه عمل جراحی با استفاده از این فناوری به یک استاندارد جهانی تبدیل شده است. این دستگاه در تمامی مراکز پیشرفته جراحی قلب دنیا و ایران به کار گرفته میشود و جراحان قلب بدون اطمینان از صحت نتیجه عمل، اتاق عمل را ترک نمیکنند."
وی ادامه داد: "این تکنولوژی نه تنها دقت عمل را افزایش میدهد، بلکه از بازگشت بیماران به اتاق عمل برای اصلاح نقایص احتمالی جلوگیری میکند. به عنوان مثال، اگر پس از تعویض دریچه قلب، نشت خون مشاهده شود، جراح میتواند در همان لحظه اقدام به رفع مشکل کند. این امر از هزینههای اضافی، دوباره باز کردن سینه بیمار و خطرات بیهوشی و عمل مجدد جلوگیری میکند."
دکتر زیرک خاطرنشان کرد: "در کشورهای پیشرفته تحقیقات برای بهبود این فناوری همچنان ادامه دارد، و در حال حاضر اکوکاردیوگرافی از طریق مری بهترین راهنما برای افزایش دقت و کیفیت جراحیهای قلب است. امیدواریم تأمین این گونه امکانات در اولویت برنامههای درمانی قرار گیرد و بهصورت گسترده در بیمارستانهای سراسر کشور مورد استفاده قرار گیرد."
وی همچنین درباره نقش هوش مصنوعی در توسعه فناوریهای پزشکی اظهار داشت: "هوش مصنوعی به عنوان ابزاری کمکی در بسیاری از زمینهها، از جمله بیهوشی در جراحی قلب، در حال توسعه است. تیم بیهوشی قلب دانشگاه چندین پروژه در زمینه هوش مصنوعی شروع کرده که با همکاری متخصصان این حوزه پیش میرود و یکی از آنها در کنگره کشوری نیز ارائه شده است."
دکتر زیرک تأکید کرد: "استفاده از هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار پیشرفته میتواند تأثیر بسزایی در افزایش دقت و کیفیت اداره بیماران حین بیهوشی داشته باشد. این فناوریها نه تنها در بهبود فرآیندهای جراحی و مراقبتهای ویژه مؤثر هستند، بلکه به کاهش خطاهای انسانی و بهبود مدیریت بیمارستانی نیز کمک میکنند."
وی در پایان ضمن ابراز امیدواری برای تأمین ساختار لازم در بیمارستانها، خاطرنشان کرد: "پیشرفت و استفاده از فناوریهای نوین و هوش مصنوعی، چشمانداز روشنی برای بهبود خدمات درمانی در کشور فراهم میکند. توسعه و کاربرد فناوریهای پیشرفته در نظام سلامت اهمیت غیرقابل انکار دارد و کسب دانش و توانمندی در این بستر گسترده برای جامعه بزرگ پزشکی اجتنابناپذیر است."
دکتر ناهید زیرک از حمایت های رئیس دانشگاه، معاونت توسعه دانشگاه و تیم مدیریتی مجتمع آموزشی، پژوهشی و درمانی امام رضا(ع) جهت تامین این دستگاه تقدیر و تشکر نمود.