هدف اصلی مهندسی بافت، ساخت بافتهایی، مشابه بافتهای طبیعی بدن است
- بازدید: 144
دانشیار مهندسی بافت و علوم سلولی کاربردی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: مهندسی بافت علم جدیدی است که در صدد ساختن بافتهایی مشابه بافتهای طبیعی بدن است و در این خصوص اتفاقات خوبی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد رخ داده است.
دکتر علی مرادی، که تحصیلات خود در حوزه مهندسی بافت را در دانشگاهUM کوالالامپور مالزی (به عنوان هشتمین دانشکده پیشرفته مهندسی در جهان) گذرانده و از سال ۱۳۹۶ به عنوان عضو هیئت علمی در گروه مهندسی بافت دانشگاه علوم پزشکی مشهد مشغول به فعالیت میباشد، در گفتگو با وب دا در مقدمه ای پیرامون فعالیتهای خود در زمینه مهندسی بافت گفت: عمده کار پژوهشی من در حوزه غضروف و استخوان است و مدل مطالعات ما به گونهای است که تقریباً هم سطح تحقیقات جهانی به پیش میرویم و چه بسا در مواردی پیشرو در عرصه تحقیقات جهانی نیز هستیم.
وی تصریح کرد: در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی مشهد به عنوان قطب غضروف استخوان کشور شناخته شده و حجم زیادی از مطالعات غضروف و استخوان در مشهد انجام می شود و در همین راستا همکاریهای مختلفی بین دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دانشگاه فردوسی در خصوص غضروف و استخوان برقرار است.
دکتر مرادی همچنین، با اشاره به تحقق یکی از اتفاقات خوب در دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: هم اکنون ارتباط و تعامل بسیار خوبی بین همکاران بالینی در رشتههای مختلف با همکاران علوم پایه وجود دارد که در قالب نشستهای دورهای انجام میشود و در همین راستا چند محصول نیز تولید شده که هر چند عمدتاً مهندسی معکوس هستند، اما در حال ثبت اختراع بوده و تلاش میکنیم که از این طریق نیاز داخلی کشور را برآورده کنیم؛ ضمن اینکه پژوهش در بحث غضروف و استخوان، پوست و بافت قلبی را هم در دانشگاه های علوم پزشکی و فردوسی مشهد انجام میدهیم و به لحاظ امکانات و ظرفیتها از وضعیت خوبی برخوردار هستیم.
دانشیار مهندسی بافت و علوم سلولی کاربردی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، با اشاره به برگزاری کنفرانس علمی "تازههای سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی" نیز گفت: وقتی صحبت از سلول درمانی میشود، این تصور در ذهن عموم شکل میگیرد که در واقع تنها یک محلول یا ترکیب سلولی به داخل خون، مفصل، قلب و... تزریق میشود و البته که بخش عمده ای از فرایند سلول درمانی همین است. اما ما میدانیم این سلولها وقتی به بدن تزریق میشوند، گاهی ممکن است الزاماً در بافت مورد هدف ما قرار نگیرند و اگرچه طبق مفهوم شیمیوتاکسی، سلولها به محل آسیب دیده و نیازمند ترمیم فراخوان میشوند، اما میلیونها سلولی که ما به خون تزریق میکنیم، الزاماً به ارگان هدف نمی رسند و ممکن است پاسخ مناسبی از درمان نگیریم. بنابراین تزریق در موضع هدف برای ما یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. علاوه بر این، سالها است که مهندسی بافت در صدد است تا سلولها را روی حامل های مناسبی قرار دهد و سپس حامل، مستقیماً بر روی یا داخل بافت هدف قرار گیرد، تا به این ترتیب تکلیف لانه گزینی سلول را قبل از رسیدن به بافت مشخص کنیم.
دکتر مرادی خاطرنشان کرد: ما در مهندسی بافت داربستها و ساختارهایی را میسازیم که از نظر نوع موادی که در ساخت آنها استفاده میشود و همینطور به لحاظ مشخصات مکانیکی لازم، شباهت و قرابت زیادی به بافت هدف دارند و سپس سلولهایی را که قابلیت تمایز و تبدیل شدن به سلول های بافت هدف را دارند، روی داربستها بارگذاری می شوند و در بافت هدف کارگذاری یا اصطلاحا ایمپلنت می شوند.
دانشیار مهندسی بافت و علوم سلولی کاربردی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: هدف مهندسی بافت این است که ساخت بافتهای مختلف را تقلید کند و اتفاقات خوبی نیز در این ارتباط افتاده ، اما همچنان مهندسی بافت علم جدیدی است و ساخت بافتهایی که دقیقاً شبیه بافتهای طبیعی بدن باشد هدف اصلی است که هنوز با آن فاصله داریم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص توانمندیهای محققین این دانشگاه در بحث مهندسی بافت نیز گفت: پژوهشگران ما در مهندسی بافت اغلب یا در بهترین دانشگاههای دنیا تحصیل کردهاند و یا در بهترین مراکز علمی دنیا دورههای آموزشی یا تکمیلی را گذراندهاند و یا جوانانی هستند که شاگردان همین افرادند و عملاً ما در مهندسی بافت فاصله چندانی نداریم و چه بسا در برخی موارد پیشرو نیز باشیم، خروجی پژوهشها و مقالات ما نیز بعضاً در رأس پژوهشهای جهانی است و کارهای بسیار قوی در حال انجام میباشد و هرچند که کمبودها و تحریمها در بحث تکنولوژی وجود دارد، اما این موضوع مانع پیشرفت ما نخواهد بود.