رایج ترین درمان در طب ایرانی با پیشگیریِ هدفمند آغاز می شود
- بازدید: 160
معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه رایج ترین درمان در طب سنتی ایرانی، از پیشگیری هدفمند یا همان اصطلاح حفظ الصحه آغاز می شود افزود: در این راستا غذای افراد می تواند به عنوان اولین داروی پیشگیرنده مورد تاکید باشد و در اغلب اوقات با اصلاح تغذیه و سبک زندگی وضعیت بیمار بهبود می یابد.
به گزارش وبدا، دکتر سید مهدی غضنفری در نشست خبری " همایش ملی طب ایرانی، طب سوزنی، داروسازی سنتی و تاریخ پزشکی " که به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، ضرورت آگاهی عمومی از شناخت متخصصین حوزه طب سنتی و پرهیز از مراجعه، به افراد غیر متخصص را یکی از اهداف برگزاری این همایش دانست و گفت: مراجعه مردم به افرادی که صلاحیت ندارند و تنها به اسم طب سنتی، طب اسلامی و طب الرضا(ع) با سلامت مردم بازی میکنند، در اغلب مواقع شرایط بیماری آنها پیچیده تر می کند و بر همین اساس لازم است که فرهنگ سازی و آگاهی بخشی عمومی در جامعه بیش از پیش تقویت شود.
وی ادامه داد: افراد باید بدانند که فرد متخصص در حوزه طب ایرانی شاخصهایی دارد و کسی که پزشک نیست قطعا نباید به او مراجعه کنند، چون او ساختار و ویژگی های بدن را نمیشناسد. ضمن اینکه یک پزشک هم، باید درس طب سنتی را طی ۴ سال پس از دوره پزشکی عمومی گذرانده باشد و یا اگر پزشک عمومی است و غیرمتخصص است، باید دورههای مورد نظر وزارت بهداشت را گذرانده باشد، این امر حکمتهایی دارد و اگر فردی به استناد چند جزوه و حدیث بخواهد مردم را درمان کند، قطعا نتایج نامطلوبی از آن درمان حاصل خواهد شد. همچنین باید ببینیم آیا پزشکی که دوره طب سنتی را گذرانده برای بیمارش وقت کافی میگذارد؟ شرح حال و معاینه دقیق دارد؟ چطور نسخه میدهد و نسخهاش از حجامت و فصد و زالو آغاز میشود؟ که نسخه صحیحی نیست؛ چون نسخه درست باید از پرهیز و از مزاج آغاز شود.
دکتر غضنفری با تاکید بر اینکه اساس درمان پیشگیری است افزود: پیشگیری در طب سنتی، مبتنی بر کلی گویی نیست و بلکه پیشگیری هدفمند و حاکم بر مزاج است. لذا اینکه مثلا به همه افراد بگوییم ماست نخور یا اینکه به جای چای ساده، چای دارچین بخور این کاملا اشتباه است و اگر کسی چنین توصیه هایی کلی را به افراد داشته باشد مشخص است که از طب ایرانی بی اطلاع است.
وی همچنین، با اشاره به اینکه اساس طب ایرانی مبتنی بر تفاوت های انسانی است و پیشگیری در آن بسیار مهم است افزود: رایج ترین درمان در طب سنتی ایرانی، از پیشگیری هدفمند یا همان اصطلاح حفظ الصحه آغاز می شود و در این راستا غذای افراد می تواند به عنوان اولین داروی پیشگیرنده مورد تاکید باشد و در اغلب اوقات با اصلاح سبک زندگی وضعیت بیمار بهبود می یابد.
معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، در ادامه گفت: در بحث پیشگیری 6 اصل، بایستی رعایت گردد، تا فرد بتواند سلامتی خود را حفظ کند و این اصول عبارتند از؛ خوردن و آشامیدن، هوا، خواب و بیداری، اعراض نفسانی و ورزش و حبس و دفع . این شش اصل در واقع خود درمان است، چون باعث حفظ سلامت فرد خواهد شد، حکیم زکریای رازی در همین ارتباط می فرماید: تا زمانیکه می توانید خود را با غذا درمان کنید، سراغ دارو نروید.
وی در عین حال گفت: اگر کسی اصرار بر مصرف دارو دارد، در اینجا می توانیم داروهایی با منشاء گیاهی، حیوانی، معدنی و ... را برای او تجویز کنیم و چنانچه این موضوع هم کافی به نظر نرسید در قدم سوم می توانیم از اعمال یداوی مثل فصد، زالودرمانی، ماساژدرمانی، حجامت و... استفاده کنیم.
دکتر غضنفری در همین ارتباط تاکید کرد: اینکه برخی افراد معتقدند، حجامت درمان همه درد هاست و برای هر بیماری آن را توصیه می کنند، اشتباه است و در واقع حجامت برای سه چهارم مردم مناسب نیست و تنها گروهی از افراد می توانند حجامت کنند که دارای مزاج گرم و تر با غلبه دم هستند، این افراد پس از رعایت سبک زندگی سالم و نیز با تشخیص پزشک در صورت نیاز می توانند حجامت انجام دهند.