خود درمانی مهمترین عامل طولانی شدن دوره درمان بیماری آنفلوانزای کودکان
- بازدید: 131
استادیار عفونی اطفال دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: آنفلوانزا یکی از عفونتهای شایع فصل سرما در بین کودکان است که بیشتر موارد ابتلا خفیف و به صورت سرپایی درمان می شود اما در این میان خود درمانی مهمترین عامل طولانی شدن دوره درمان این بیماری محسوب می شود.
دکتر سهیلا خزائی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه مصرف آنتی بیوتیک یکی از موارد شایع در خود درمانی بیماری آنفلوانزاست، گفت: در عفونت های ویروسی اگر داروی انتی بیوتیک خود سرانه و بدون تجویز پزشک استفاده شود احتمال عفونت های باکتریال ثانویه بیشتر می شود.
وی با بیان اینکه استفاده از داروهای تب بر در عفونت های ویروسی مکانیزم خاص خود را دارد به عنوان مثال درجه حرارت بدن نشان دهنده تاثیرآنتی بیوتیک ها است و قدرت دفاعی بدن را نشان می دهد، عنوان کرد: فقط در برخی موارد باید درجه تب را کاهش دهیم که از آن جمله می توان به وجود بیماری زمینه ای، تنفسی، آسم ، تنگی نفس، بیماریهای متابولیک اشاره کرد ، همچنین اگر در اقوام درجه یک یا دو کودک سابقه تشنج بدون تب یا همراه تب وجود داشته باشد نیاز است حرارت بدن اندکی کاهش یابد اما این بدان معنا نیست که با هر ترفندی تب کاملا از بین برود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه زمانی باید برای کاهش تب اقدام کرد که علاوه بر موارد ذکر شده بالا، کودک حالت بی قراری دارد و این تب مانع از خواب کافی و تغذیه مناسب کودک شود، گفت: بنابراین تب را باید در حد رفع علایم بد حالی کودک کاهش داد و نباید برای نرمال شدن حرارت بدن از هر دارویی بهره برد.
دکتر خزائی با بیان اینکه برای کاهش تب کودکان نباید از دیکلوفناک یا بروفن استفاده شود، اظهار کرد: این دارو ها حتی بعد از یکبار مصرف آن می تواند باعث مشکلات گوارشی و خونریزی معده در کودکان شود.
وی افزود: مصرف این داروها احتمال عفونت میکروبی به دنبال عفونت ویروسی را بیشتر می کند از همین رو در شرایطی که کودک تب دارد مادر باید لباس کودک را کم کند و از هر دارویی نباید برای کاهش تب استفاده کند .
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه استفاده از داروهای ضد سرفه بدون تجویز پزشک نمی تواند باعث غلظت اخلاط و ترشحات شده و شرایط بیمار راپیچیده کند، عنوان کرد: استفاده از بخور گرم هم می تواند باعث غلیظ شدن اخلاط شود بنابراین مادر نباید مانع خروج اخلاط هنگام سرفه کودک و یا دفع ترشحات توسط استفراغ و گوارش شود.
وی تاکید کرد: درصد قابل توجهی از بیماران کودک مبتلا به آنفلوانزا به صورت سرپایی درمان می شوند و بیمارانی که دچار وخامت حال و بستری می شوند به دلیل خوددرمانی درگیر عفونت های میکروبی پس از عفونت های ویروسی شدند.
دکتر خزائی با بیان اینکه تغذیه مناسب کودک در دوران بیماری در بهبودی حال آنها تاثیر به سزایی دارد، گفت: کودکان نیز همانند بالغین در دوران بیماری تمایل و اشتهای اندکی به صرف غذا دارند بنابراین باید غذاها با حجم کم و کالری زیاد در دفعات متعدد باید به کودک عرضه شود.
وی گفت: مصرف شربت عسل گرم با آبلیمو و مواد غذایی پروتئینی( گوشت و مرغ و ماهی) بنابر ذائقه کودک می تواند در دستور کار غذایی کودک قرار بگیرد.