باکتری های بیماری زایی که بدست پژوهشگر جوان، درمانگر شدند
- بازدید: 328
عطیه یعقوبی فارغ التحصیل رشته باکتری شناسی پزشکی در مقطع دکترای تخصصی و پسادکترا دانشگاه علوم پزشکی مشهد است که حدود یک دهه تلاش علمی و پژوهشی در این دانشگاه را همراه با دستاوردهایی پژوهشی موفق در کارنامه خود دارد.
این دانشجوی برتر حوزهی پژوهش در گفتگو با وبدا از روزهای پرکار خود بویژه طی دو سال گذشته در مقاطع دکترا و پسا دکترا می گوید و انجام طرح های پژوهشی که نتایج آن سبب شد تا به عنوان پژوهشگر برتر کشور در سال 1400 معرفی شود: در دوره دکترا پس از یک بازدید علمی، انجام طرح پژوهشی جدیدی با موضوع استفاده باکتری ها در درمان سرطان کولون به ذهنم رسید و ماه ها مشغول تحقیق و جمع آوری داده ها در رابطه با این موضوع شدم تا اینکه به استاد راهنما معرفی شدم و رسماً کار تحقیقاتی من آغاز شد. با توجه به علاقه ای که به این فیلد داشتم قریب به 90 درصد مقالات من بطور اختصاصی در این زمینه قرار گرفت . در این فرایند دو دارو بر پایه پپتید طراحی شد (peptide base) که یکی از آنها از باکتری هلیکوباکتر پیلوری که منشا زخم معده است گرفته شد، که این بیماری در نهایت ریسک ابتلا به سرطان کولون را در افراد افزایش میدهد. این در حالی است که با یک کار تیمی توانستیم از باکتری هایی که در حالت عادی بیماری زا هستند به عنوان یک درمان استفاده کنیم و به باکتری هایی که شاید همه به چشم موجودی مضر به آن نگاه میکنند ما از زاویه ای جدید نگاه کردیم. این طرح در نهایت منجر به ثبت دو اختراع شد و همچنین شروع یک لاین تحقیقاتی جدید بود، که بعد از ما تعداد زیادی از دانشجویان این لاین تحقیقاتی رو برای پایان نامه خود در مقاطع مختلف کارشناسی ارشد و دکتری انتخاب کردند. همچنین در دوره پسا دکترا با انجام پژوهشی در خصوص درمان بیماری التهابی کولیت اولسراتیو با بهره گیری از برخی پیپتیدها که خاصیت آنتی باکتریال دارند، توانستیم در قالب یک کار تیمی منسجم ایده تحقیقاتی خام را به نتیجه برسانیم و سه مقاله علمی در رابطه با آن نوشته شد.
وی، آغاز لاین جدید تحقیقاتی خود در این مقطع را همراه با اما و اگرهای زیادی توصیف می کند و اینکه حتی اطرافیان نسبت به شکست های احتمالی که پیش روی پژوهشگر جوان است هشدار می دهند اما او " خواستن توانستن است" را عمیقاً باور دارد و ایمان به اینکه هر جا کم بیاورد دستی از غیب یاری گر اوست، دلیل این باور محکم را هم آیهی زیبای " و تظُنُّ أنها النِّهاية ثم يُصلِحُ الله كلَّ شي" و گمان میکنی که پایان است سپس خداوند همهچیز را درست می کند" ، می داند.
البته به اعتقاد این محقق جوان، مشهدی ها همیشه یک مکان ثابت و دنج برای رفع خستگی های ذهنی و دل مشغولی هایشان و به تعبیر خودش ریست شدن دارند که آن هم آستان پر مهر امام رضا (ع) است. او می گوید: من هر زمان در کارم گره می افتد و به بن بستی برمیخورم که مستاصل میشوم، به حرم پناه می برم، ساعاتی در آن فضای معنوی می نشینم و با امام رضا(ع) درد و دل میکنم؛ همین کافیست تا دوباره برای انجام کارهای سخت و چالش های پیش رو عزم خود را جذب کنم.
یعقوبی، طی سال های 1400 و 1401با رزومهی پربار علمی - پژوهشی که به جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد ارائه کرده به عنوان دانشجوی برتر نیز معرفی و مورد تقدیر قرار گرفته که در خصوص جزئیات آن می گوید: تعداد 41 مقاله در طول سالهای گذشته نوشته ام که 99 درصد آنها ISI هستند و در کنگره های مختلف داخلی و خارجی ارائه شده اند، (Book Chapter) یا نگارش بخشی از کتاب نیز داشته ام که توسط انتشارات springer natureبه چاپ رسیده است. همچنین اختراعات، تدریس ها، طرح های تحقیقاتی، کسب رتبه برتر در جشنواره های مختلف و نگارش دو مقاله در دوران و فیلد کرونا با موضوع واکسن و داروهای مرتبط با کرونا داشته ام که مجموعه این فعالیت ها سبب شد تا به عنوان دانشجوی نمونه در حوزه پژوهش در دو سال متوالی معرفی شوم.
وی در خصوص فعالیتهای داوطلبانه خود و سایر دوستانش در آزمایشگاه کرونا که مصادف بود با ایام همه گیری کوید 19 نیز می گوید: در این دوران دانشجویان و اساتید جان برکفی بودند که داوطلبانه و بدون هیچ چشمداشتی وقت خود را صرف یافتن راه هایی برای مبارزه با کرونا در آزمایشگاه کردند و علیرغم همه مخاطرات جانی همچون یک رزمنده در خط مقدم جبهه کرونا برای جان هموطنان خود تلاش های تحقیقاتی زیادی داشتند.
بانوی جوان این روایت، اما دستی توانا بر قلم و بوم نقاشی هم دارد و با آموزش هایی که از دوران کودکی دیده اکنون نقاشی را بصورت حرفه ای دنبال می کند و با چیره دستی، نقش های ذهن زیبای خود را در دنیای واقعی می آفریند. ورزش هم از جمله فعالیتهای مورد علاقه این محقق جوان است که از آن در جهت آرامش و سلامت جسم و روح خود بهره می گیرد. یعقوبی در این خصوص توصیه ای هم به مخاطبان این گفتگو دارد: تلاش کنید که تک بعدی رشد نکنید و برای تقویت روح و جسم خود زمینه هایی دیگر از جمله هنر، ورزش و... را نیز در زندگی خود فعال کنید و همیشه باور داشته باشید که اگر برای رسیدن به هدفتان تلاش کافی داشته باشید محقق شدن آن به خواست خداوند قطعی است؛ همچنانکه مولانا می فرمایند: " آنچه در خیال گنجد واقع است."