در دوره پریناتال (هفته 22 بارداری تا 28 روز پس از زایمان)، بانوان نیازمند حمایت قوی اطرافیان هستند

22.jpg - 10.90 kBمسئول سلامت روان و متخصص روانشناسی مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی قائم( عج) با بیان اینکه دوره پریناتال برای مادران باردار دوره بسیار حساسی است تاکید کرد: با توجه به آسیب پذیری مادر باردار در این دوره، باید امنیت و شبکه حمایتی قوی را برای او ایجاد کنیم.

دکتر رضا شم آبادی درباره سلامت بانوان در دوره بارداری و دوره حساس پریناتال به مناسبت هفته ملی سلامت بانوان در گفتگو با وبدا اظهار کرد: دوره پریناتال، یک دوره حساس است که مشکلات جسمی و روانشناختی به صورت روان تنی یا سایکوسوماتیک همزمان با هم اتفاق می افتند و به صورت علائم خفیف تا شدید روانشناختی بروز می کنند. در این دوره که از هفته 22 بارداری شروع و تا 28 روز پس از زایمان ادامه دارد، زنان خلق پایین را تجربه می کنند و این خلق پایین می تواند از ملال تا دوره های افسردگی و افسردگی اساسی ، دوره های شدیدتری مثل اختلالات هذیانی و اختلالات سایکوتیک یا دوره هایی از اضطراب خفیف تا اختلالات اضطرابی را شامل شود.

وی با تأکید بر آسیب پذیر بودن مادر باردار در این دروه گفت: با توجه به اینکه در این دوره آسیب پذیری وجود دارد، باید امنیت و شبکه حمایتی قوی ایجاد کنیم. روانشناسی بارداری در تمام دنیا، عقیده دارد که وقتی دو نفر با یکدیگر تصمیم می گیرند که صاحب فرزند شوند، دو نفر باردار هستند یعنی آقا هم باردار و شرایط او سخت تر است؛ یعنی باید برخی از مسئولیت ها را به عهده بگیرد و برخی از وظایف و مسئولیت های قبلی خود را کنار بگذارد و در کنار همسرش باشد.

وی اضافه کرد: شاید بتوان گفت که در این دوره خانواده نیز باردار هستند، چرا که فرهنگ ما تشویق به بارداری و زایمان است، اما باید حمایت ها ادامه پیدا کند که معمولا هم اینگونه است. همچنین شبکه اجتماعی یعنی همسر و اطرافیان مادر باردار باید در کنار مادر باشند، حرف های او را گوش کنند و شنونده فعالی باشند، لذا با هم بودن اطرافیان و خانواده مادر باردار، یک شبکه اجتماعی ایجاد می کند که امنیت خاطر و در نتیجه باعث کاهش علائم روانشناختی مادر باردار می شود.

مسئول سلامت روان بیمارستان قائم (عج) از دیگر اقدامات آرامش بخش به مادر در دوره بارداری را مدیریت تفکر بر شمرد و گفت : در این دوره افکار منفی بیشتر می شوند و ترس ها، اضطراب ها، افکار منفی و عقاید معیوبی که شاید قبلا وجود داشته، بیشتر بروز می کنند، یعنی افکار منفی که الگوهای قبلی داشتند افزایش می یابند، به همین دلیل مادر دوست دارد کمتر فعالیت داشته باشد و بنابراین برای حفظ سلامتی خود تمریناتی همچون ریلکسیشن، تنفس کنترل شده و مدیتیشن را باید به صورت مکرر انجام دهد. همچنین با توجه به اینکه در دوره حساس پریناتال، مادر دارای افکار منفی است و گستره ذهنی و حل مسأله او ضعیف تر می شود لذا نیاز است که  مهارت های حل مسأله را یاد بگیرد.

وی همچنین تاکید کرد: یکی از علائم دوره پریناتال خلق پایین است و مادر باید بتواند، با همسر و اطرافیانش تعامل خوبی داشته باشد، بنابراین باید مهارت های جرأت ورزی و مهارت های قاطعیت را یاد بگیرد، تا بتواند با توجه به سختی های این دوره، رابطه خود را با همسرش بهتر کند و از او فاصله نگیرد.

دکتر شم آبادی خاطرنشان کرد: با توجه به حساس بودن این دوره، در تمام دنیا دوره های فلوشیپ به صورت دوره های پژوهشگری پست دکتری و دوره های دکتری به عنوان روانشناسی در نظر گرفته اند که، کتاب های زیادی نیز در این حوزه منتشر شده است .این کتاب ها با همکاری متخصصین مامایی، متخصیص زنان و زایمان به صورت بین رشته ای تدوین شده است؛ یعنی روانشناس، ماما و متخصص زنان و زایمان و متخصص تغذیه و سایر تخصص ها در کنار هم می توانند این دوره را به خوبی پوشش دهند.

وی در پایان با اشاره به یکی از آثار تالیفی مرتبط با این موضوع گفت: بنده با همکاری دو عضو هیأت علمی گروه مامایی و یک عضو هیأت علمی گروه روانشناسی دانشگاه فردوسی چند سال گذشته، کتابی با عنوان درمان شناختی رفتاری در آشفتگی های دوران بارداری و پس از زایمان منتشر کرده ایم که در بازار موجود است و مردم می توانند با مطالعه آن اطلاعات بیشتری در این حوزه کسب کنند.

0331.jpg - 60.47 kB


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

پنجشنبه, ۰۴ بهمن ۱۴۰۳