تلاش محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پیاده سازی فناوری FDM به ثمر نشست
- بازدید: 257
فناوری FDM که با نام Fused Deposition Modeling نیز شناخته می شود، امروزه یکی از پرکاربرد ترین و ارزان ترین تکنیک های پرینت سه بعدی است و محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد موفق به پیاده سازی این فناوری شدند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا درخصوص طراحی و تولید این فناوری در دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: : پرینتر سه بعدی FDM امروزه کاربردهای بسیار زیادی دارد و کمتر مرکز صنعتی تولیدی را می توان پیدا کرد که از پرینت سه بعدی FDM استفاده نکند. در این روش ابتدا به وسیله نرم افزارهای طراحی، شکل مورد نظر طراحی می گردد و این طراحی به پرینتر سه بعدی داده می شود. سپس یک فیلامنت با استفاده از دستگاه فیلامنت ساز تهیه شده و در پرینتر به صورت لایه لایه، شکل مورد نظر را ایجاد می کند.
دکتر عباس اخگری در خصوص کاربردهای این فناوری گفت : این تکنولوژی در پزشکی برای دارو رسانی داروهای مورد استفاده برای کودکان، همچنین ساخت کاتتر، پروتزها و ابزارهای جراحی کاربرد دارد. در دندانپزشکی از این تکنولوژی برای ساخت تاج دندان، دندان مصنوعی و مدل های دندانی استفاده می شود. استفاده از این فناوری در ساخت اشکال دارویی جامد مانند قرص ها مزایای متعددی بر تولید به شکل سنتی دارد که از جمله آن ها می توان به دوز شخصی سازی شده و ترکیب چند دارویی مخصوص هر بیمار، پروفایل رهش شخصی سازی شده، ساخت در لحظه نیاز که مشکل عمر قفسه ای را تا حدودی حل می کند و در نهایت افزایش همکاری بیمار اشاره کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود : فناوری FDM نیاز به دستگاه پرینتر سه بعدی و همچنین دستگاه فیلامنت ساز دارد که خوشبختانه طراحی هر دو دستگاه با همکاری شرکتهای صنعتی داخلی انجام شده است و به خصوص دستگاه فیلامنت ساز جزء اولین دستگاههای ساخت داخل کشور می باشد که با کمک آن می توان انواع فیلامنتهای دارویی را تهیه نمود.
عضو مرکز تحقیقات داروسازی هدفمند دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت : راه اندازی این دستگاهها برای اولین بار در دانشکده داروسازی مشهد صورت پذیرفته است و از جمله طرح هایی که در دانشکده داروسازی مشهد بر روی ساخت اشکال دارویی جامد با استفاده از فناوری FDM در حال انجام است، می توان به ساخت قرص های شخصی سازی شده هیدروکورتیزون و بودزوناید برای بیماران مبتلا به بیماری روده التهابی و ساخت فیلم بازشونده در دهان ستیریزین اشاره کرد.